Kiállítás világ rock- és popsztárok válogatott portréiból


A kiállítást megnyitja: Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, író, kulturális újságíró

kurátorok: Sz. Szilágyi Gábor, Ligeti Dorottya

 

2024 márciusától a világ rock- és popsztárjainak válogatott portréi lepik el a Zene Háza Előcsarnokát és közönségtereit. A pop-up kiállításon 40 darabos képválogatás mutatja be a zenei fotózás nemzetközi fenegyerekének, Bozi Tibornak a sokszínű életművét. A Dívák & Ikonok kiállításhoz kapcsolódó pop-up tárlaton olyan dívák szerepelnek szép számmal, akiket a fotós még azelőtt kapott lencsevégre, hogy igazi nagy dívák lettek volna, és a program megnyitóján is erről, a sztárok felemelkedéséről fog beszélgetni Bozi Tibor és Prieger Zsolt. A májusban nyíló Dívák & Ikonok kiállításra jegyek kaphatók itt.

 

Bozi Tibor, a nemzetközileg ismert, Münchenben élő fotográfus az elmúlt negyven év megkerülhetetlen zenei dokumentátorává és portréfotósává vált. Kamerája többezer zenészt és zenekart rögzített a rock-, pop-, a hiphop- és az elektronikus zene széles műfajaiból. A legnagyobb sztárok hosszú sora szerepel portfoliójában Beyoncétől, Björktől, a Nirvanán és a Daft Punkon át Fiona Apple-ig, Aphex Twinig és hosszan tovább. Bozira jellemző az erős gesztusok megragadása, a sokszor csak rövid néhány percnyi munkaidő alatt elkapott, véletlen vagy tervezett mozdulatok rögzítése. A fotós a harsány, és színes képek világa mögött mindig a személyiséget keresi. Ez a szándék a sokszor karrierjük elején, vagy felfelé ívelő szakaszán elkapott előadókról készült, kiállításra kerülő portrékon is átüt, olyan karaktereket mutatva meg számunkra, akiket ma már globális sztárként kezelnek a világ minden részén.

 

Tibor Bozi kalandos úton, egy autó csomagtarjában hagyta el Magyarországot 1977-ben. Dolgozott többek között Rómában, Barcelonában, Caracasban, Miamiban, karrierjét a zenei fotózás mellett színházi produkciók fotósaként is alakította, így volt közös munkája például Peter Brook színházi rendezővel is.

 

A kilencvenes évek elején a divatfotózás jelentett új fókuszt számára, olyan magazinoknak készített képeket, mint a Vogue, az Elle vagy a Harper’s Bazaar. és miközben New Yorkba költözött, Jamaicában megismerkedett Lynn Goldsmith világhírű zenei fotóssal, akivel dolgozott is együtt. A Spike Lee-féle 1991-es Jungle Fever című film forgatásán készült képeit Lynn Goldsmith ügynöksége vette meg, és tartós szerződést ajánlott neki. Bozi később Münchenben telepedett le, innen Londonban, és az Egyesült Államokban működő lemezkiadóknak, magazinoknak dolgozott. Sokat utazott, zenészek, művészek, tévés személyiségek portréit készítette ekkor – Dr. Dre, Beck, Eminem, Marilyn Manson vagy az ekkoriban televíziós showműsorokban szereplő Donald Trump is lencsevégére került. Fotói világlapok címlapjain jelennek meg, képeit a New Yorker vagy a Rolling Stone is közli.

 

A Zene Házában Face To Face címmel nyíló kiállítása egy-egy portré erejéig olyan sztárok arcait mutatja meg nekünk, mint Beyoncé, Björk, Lauryn Hill, Aaliyah, Alice Cooper, vagy olyan zenekarokat hoz közel hozzánk, mint a Nirvana, a Beastie Boys, a Daft Punk vagy a magyar színházi és zenei világ egyik legismertebb dívája, Péterfy Bori.



Fotó: Magyar Zene Háza

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább