Meszecsinka: Álomban ébren

ÚJ ALBUM!

A napokban Álomban ébren címmel megjelent Meszecsinka új albuma.

Az Oláh Annamari (ének, fuvola)  és Biljarszki Emil (billentyűk, gitár) által 2009-ben alapított zenekara Dal+Szerző magazin WOMEX különszáma szerint a 12 legjobb magyar világzenei együttes közé tartozik. Népszerűsége rég túlszárnyalta Magyarország határait: rendszeresen turnéznak Európában, a közelmúltban például egy szerb-bolgár és egy moldáviai-romániai turnét is lebonyolítottak, a nyár folyamán pedig Szicíliában is fellépnek majd.

A dalok szövegei már olvashatóak a Zeneszöveg.hu-n, IDE KATTINTVA.


A Felülről fúj és a Hajnalban kivételével (amelyek népdalok) az összes szöveget Annamari írta.

Hangulatokat, vívódásokat, észleléseket hallhatunk, melyek ébren, álomban, de leginkább a kettő között történt. 
Annamari és Emil leírták a dalok születésének a folyamatát, amelyből segítséget kapunk a szövegek megfejtéséhez is.

1. Nehéz
A dal életem egy nehéz időszakából származik, tulajdonképpen együtt született a 'Könnyű' szövegével. Az alap téma, a dallam, amit a saz hoz, és a kíséret olyan súlyos, hogy rögtön tudtam, hogy ez a szöveg ide teremtődött, pedig nem dalszövegnek íródott.

Improvizációból született, a dob és basszus kezdte ezzel a furcsa ritmussal, amitől egyikőnk sem tudott elszakadni. A szöveg Annamari félálomban érzékelt világából származik, ezért az ének is így kapcsolódik a zenéhez: néha-néha megszólal, hogy emlékeztessen.

3. Felülről fúj
A népdal jól feküdt a próbán felmerült 5/4-es témára, a vége felé Árpi és Karen progresszív rockos témái halhatóak.

4. Ti 
A szöveg: félálomban történt meg ez Annamarival. A zene egy tökéletes improvizáció, az egyetlen szám a lemezen, amelyhez semmi utómunkát nem tettünk hozzá.

5. Könnyű 
E dal szövegének első fele is a már említett nehéz időszakban született, az utolsó versszak viszont hónapokkal később. Mégis csak jó naivnak lenni, és bízni, bízni, bízni. Emil hozta a zenei témát, majd együtt fejeztük be. A szám hangulata is ezt a naivságot, az élethez való könnyedebb hozzáállást segíti.

6. Hajnalban
Ebben a népdalban nem a hagyományőrzést, hanem a transzcendenciát kerestük. A tizenöt perces darab elsőre született meg, mindenféle megbeszélés nélkül és hűen tükrözi a próbákon uralkodó hangulatokat. A stúdiófelvétel is meglepetést hozott: bár meg volt már szerkesztve a darab, nem akaródzott a zenekarnak abbahagyni a végén. Így tiszta improvizációból jött a visszatérés, amely olyan jól sikerült, hogy ez a változat került rá a lemezre. Keveréskor hozzátettünk egy erős személyes élmény felvételét: egy ciprusi templomban felvett emberi és madáréneket.

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább