Budapest Ritmo október 13-16. @MÜPA

25 ország fellépőivel!

A Hangvető és a CAFe Budapest szervezésében október 13 és 16 között egy új, nagyszabású világzenei fesztivál debütál a fővárosban. A Budapest Ritmo az egyik főszervező, Weyer Balázs (WOMEX) szerint egyedülálló bemutató -és fesztiválsorozat indul ezzel útjára: olyan, kezdeményezés, amely a WOMEX-hez hasonló szellemiséggel, ugyanakkor Közpé-Európában egyedüli módon széles keretek között biztosít teret a világzenének.

A CAFe Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál szellemisége a Budapest Ritmo-n is megmutatkozik majd: a 20. százasi Budapest kultúráját próbálja fesztivál formájában továbbvinni, s nem csak színpadi produkciók formájában. A szervezők célja, hogy olyan rendezvény honosodjon meg a régióban, amely visszaidézi a 20. század klasszikus, nagy kávéházi beszélgetéseit, melyek a világra nyitott szellemiségben zajlottak a fővárosban.

Figyelmet fordítanak majd a környezetünkben felfeedezhető értékekre, azok felfedezésére és megismertetésére a az emberekkel, így a rendezvény erős értékteremtő- és őrző funckiót is betölt majd. Kultúrák, nemzetiségek és kisebb-nagyobb népcsoportok találkozása is lesz tehát a rendezvény.

Az egyik hazai fellépő, Szalóki Ági szerint napjainkban a csendesebb, tradicionlisabb világzene kevesebb teret kap. Ez a muzsika józanságot és puritánságot képvisel, hiszen a szegényebb rétegek zenéje, amely rendkívül értékes kell, hogy legyen mindannyiunk számára - s a Budapest Ritmo ennek a világnak nemcsak a zenéje mellett áll ki, hanem annak alapértékeivel is egyetért.




Saját fellépéséről - melyet Padzarisz Dinával és Lakatos Mónikával közösen prezentálnak majd - elmondta, hogy komolyan hisz abban, hogy amikor csak nők énekelnek együtt, akkor hatalmas energiák szabadulnak fel és olyan erők mutatkoznak meg, amelyeknek hatása a közönségre is átterjed és pozitív hatással van. Amikor erre a férfi zenésztársak isrácsatlakoznak hangszeres játékkukkal, az pedig egy újabb, plusz töltettel látja el a produkciót.

 

Rajtuk kívül még két ősbemutató is helyet kap a rendezvényen: az egyik Both Miklós, a másik pedig egy örmény és egy török muzsikus produkciója lesz. A rendezvényen kiemelt fontosságú lesz a természethitre alapuló számi zene bemutatása, de a fentiekkel együtt összesen 25 országból érkeznek zenészek, s összesen 28 koncert keretében mutatják majd be zenéjüket a közönségnek.

 

A helyszín a Művészetek Palotája, amelyben és amely körül 4 ponton élvezheti majd a közönség a fellépéseket és a szakmai, valamint baráti beszélgetéseket arról az eklektikus, ugyanakkor rendkívól gazdag közegről, amely a színpadokon megmutatkozik majd: a sátorban a táncolósabb, internzívebb koncertek kapnak helyet, a fesztiválszínházban a mélység, a csned és az elmélyülés lesz a főszereplő, az átrium showcase színpaddá alakul, ahol feltörekvő előadók kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben pedig a nyitóelőadás mellett a nagyobb volumentű koncertek kapnak helyet. Itt tartják a megnyitóünnepséget / nyitókoncertet is, amely Bartók Béla öröksége köré épül majd.

 

További információk

 

Részletes program

 

Jegyvásárlás

 

Playlist

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább