Elkészült a Nagykovácsi Nyári Tábor gyerkőceinek vakációs dala és klipje!

Orbán Tamás zeneszerző-szövegíró munkája nyomán - VILLÁMINTERJÚ!

Immár harmadik alkalommal, s ezúttal is Orbán Tamás vezetésével, 2017-ben rendhagyó módon egy nyári tábor kereteiben folytatódott a dalszövegírás oktatása, általános iskolások számára. A nebulók tanultak dalszövegírás-elméletet, de szabadon alkothattak verseket, általuk választott témában. A verseket aztán elő is adták egymás előtt. A gyerkőcök tanultak a ritmusról, a ritmusképletekről és a verslábakról, mindezt természetesen zenei kísérettel. Meghatározott témában dal-átiratokat készítettek, valamint bepillantást nyertek a popzene kulisszatitkaiba is és szókincsfejlesztő játékokat játszottak. Közösen írtak egy dalt, melyet profi stúdiókörülmények között rögzítettek és mindehhez videóklipet is forgattak.

Dalszövegírás oktatása az iskolai irodalomoktatással összhangban" c. programsorozat. 14 tanuló (8-14 évesek) vett részt a Nagykovácsi Faluházban megtartott egyhetes, ingyenes képzésben, amely az NKA támogatásával és az Artisjus, valamint a Zeneszöveg.hu szakmai segítségével valósult meg.


A DAL SZÖVEGE ITT TALÁLHATÓ.

ORBÁN TAMÁS DALSZÖVEGEI PEDIG IDE KATTINTVA.

VILLÁMINTERJÚ A TÁBOR KAPCSÁN ORBÁN TAMÁSSAL


A neved jól ismert és elismert szakmai körökben. Artisjus-díjas vagy és olyan slágerek fűződnek hozzád, mint a Hagyd meg nekem a dalt (Gáspár Laci), a Hófehér Jaguár (United) vagy a Szólj már (Zanzibár). Honnan jött az ötlet, hogy gyerekeknek dalszövegíró tábort rendezz?

 

23 éve vagyok a pályán és rendszeresen megkapom azt a kérdést, hogy hol tanultam, amit tudok, mert másokat is érdekelne a dalszövegírás. Mivel Magyarországon nincs olyan intézmény amely specifikusan a könnyűzenei dalszövegírással foglalkozik, ezért összeállítottam egy anyagot, amely összhangban van az iskolai irodalomoktatás idevonatkozó részeivel és könnyen érthetővé teszi az alapokat az érdeklődők számára. 2014-ben veletek, a zeneszöveg.hu-val rendeztünk egy workshop-ot felnőtteknek, 2015 óta pedig általános ill. középiskolákkal fuzionálva tartok órákat. Mivel az iskolákban a feszített tananyag miatt csak kevesebb óraszámban tudunk alkotni a gyerekekkel, kitaláltam, hogy idén nyáron inkább egy tábort szervezek, ahol 30 tanórányi időt tudtunk eltölteni mindazzal, amire az iskolai keretek között csak 5-6 óra jut.

 

Mekkora volt az érdeklődés?

 

A tábort 15 főre terveztem, végül 14 gyermek jött el. Ideális volt a létszám a műhelymunkához. Ez egy intim műfaj. Minél kevesebben vagyunk, annál hatékonyabb az együttműködés. Ugyanakkor cél az is, hogy minél több gyermeknek lehessen része ebben az élményben, ezért a 10-20 fő közötti létszám az, ahol megvalósítható jelentősebb kompromisszumok nélkül a program.

 

Mik a tapasztalatok? Akik jártak a táborban, azóta otthon is folytatják a dalszerzést?

 

Igen. Kaptam szülői leveleket, hogy a gyerekek otthon sem álltak le az alkotással és lendületet, motivációt kaptak a tábortól, aminek a hatása még most szeptember közepén is érezhető. Én remélem, a későbbiek során is lesznek helyzetek, amikor ezek jó megoldóképletek, kulcsok lesznek számukra bármilyen szövegalkotási területen.

 

Segítik ezek a feladatok a fiatalokat az irodalomórán is?

 

Feltétlenül. Radnótival vagy Shakespeare-rel sem éreznek annyi közösséget, mint a Quimby-vel vagy ByeAlex-szel, akiken keresztül viszont megtapasztalhatóvá és érthetővé válik számukra az időmértékes verselés éppúgy, mint az alliteráció vagy a rímfajták. Hiszem, hogy játékosan, az ő nyelvükön szólva, XXI. századi köntösben rengeteg használható információt átadhatunk nekik, amely meg is marad bennük. Meggyőződésem, hogy ez egy remek kiegészítése az iskolai oktatásnak, amellyel hozzáértőbb zenefogyasztói szokásokat, igényeket ültethetünk el bennük.

 

Mik a terveid a táborral 2018-ban?

 

A program az NKA támogatásával működik. Remélem, továbbra is látnak benne fantáziát és a 4. “tanévet” is megkezdhetem a dalszövegíró sulival. Valószínűbb, hogy ismét iskolákba látogatok el vele, de ha megint lesz rá érdeklődés, akár jövőre is tarthatunk az ideihez hasonlóan egy bővebb verziót tábori keretek között.

 

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább