Átadták az Artisjus Előadói- és Zenetanári Díjakat

Komoly- és könnyűzenei területen is jutalmazták a művészeket, tanárokat

Idén is tíz zenetanárt és tíz előadót díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban. Az Artisjus olyan előadóművészeket ismert el 2019. november 5-én, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra és visznek sikerre, valamint azokat a zenetanárokat díjazta, akik nélkül nem születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére és missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

Könnyűzene kategóriában Maróthy Zoltán gitárművész, gitár- és zeneelmélet tanár; Pozsár Eszter jazz-szaxofon előadóművész, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola zenetanára; Szerényi Béla népzenész, hangszerkészítő, művésztanár, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója; Vincze Béla az 1989-ben alapított, Csokonai-díjával kitüntetett debreceni Rocksuli megálmodója és vezetője; Warnusz Zsuzsa zongora-művésztanár, kórus-, és művészeti vezető kapott díjat.

Komolyzene kategóriában Apagyi Mária zongora-művésztanár, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet címzetes egyetemi docense; Fülöp Judit életművéért Ezüstgyopár díjat kiérdemlő óvodapedagógus, karvezető, Szováta körzet óvónőinek szakmai irányítója, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Maros megyei alelnöke; Keuler Jenő zeneszerző, nyugalmazott zeneszerzés-tanár, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója; Szeverényi Ilona cimbalomművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára; Zelinka Tamás Apáczai- és Bánffy-díjjal kitüntetett nagybőgő-, szolfézs- és általános iskolai tanár, műsorvezető, a Parlando internetes zenepedagógiai folyóirat felelős szerkesztője gazdagodott elismeréssel.

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

Könnyűzenei téren végzett tevékenységükért idén a díjakat kapták:Gátos Iván zeneszerző, zongorista, billentyűs; Kézdy Luca a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenydöntőjének közönségdíjasa; Lukács Péter (Peta) gitáros, zeneszerző, hangszerelő, hangmérnök; Serei Dániel, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett jazz-dob előadóművész és tanár mesterdiplomát; és Szalóki Ági többszörös Fonogram-díjas, Regionális Prima díjas, Liszt Ferenc-díjas énekesnő, dalszerző.

Komolyzenei térena következő művészek kapták meg a rangos elismerést: Bándoli Katalin zenei könyvtáros, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének vezetője; Borbély László Junior Prima Díjas zongoraművész, számos nemzetközi zongoraverseny díjazottja, továbbá háromszor nyerte el a Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat; Kovács János Érdemes Művész, Príma Primissima Díjas, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester; MÁV Szimfonikus Zenekar, aki több mint hét évtizedes működése során Európa és Dél-Amerika szinte minden országában koncertezett már, és színpadra lépett több ázsiai országban is, valamint számos világsztárral dolgozott együtt; Meláth Andrea Érdemes Művész és Liszt Ferenc díjas opera-énekesnő.

Szeretettel gratulálunk valamennyi díjazottaknak!

Az Artisjus facebook oldalán található minden információ a díjátadóval kapcsolatban.

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább