Artica Sound interjú

Elektronikus/akusztikus/cyberpunk zenei stílusok egységben, gondolatok egyenesben



A csapat énekesével Tikász Leoo-val és a szinkronszínészként is ismert Varga Rókussal, a zenekar dobosával beszélgettünk.

Bemutatnátok a tagokat és a zenéteket röviden?

Leoo: 2017-ben alakultunk meg. A zenekar felállása: jómagam Tikász Leoo-gitár/ének, Kőteleki Richárd-keyboard/Dj, Varga Rókus-dobok/cajon, Farkas László-bass. Masszív elektro alapokon a dallamos punk/rock és a lírai akusztikus hangzást vegyítjük. Röviden összefoglalva: elektronikus/akusztikus/cyberpunk muzsikát játszunk.

Olvastam valahol, hogy elektronikus blues-ként definiáltátok az egyik zenéteket…

Rókus: Igen az ’Eső’ című dalukra használtuk ezt a kifejezést. A hagyományos blues lett feltuningolva elektro groove-okkal és hátterekkel. Nagyon szeretünk játszani a stílusokkal, lehetőség a kreativitásra.

Hogyan ismertétek meg egymást?

Rókus: Leooval egy nagyszabású, zenés-színházi produkció hozott össze, aminek a keretében megalakult az Ulysses Band. Ezt a zenekart még Kárpáti Levente találta ki, az ő verseit zenésítettük meg. Végül komoly produkcióvá érett a dolog táncosokkal, vizuális technikával és díszletekkel, melyet a Szkéné Színházban több alkalommal is bemutattunk. Ez volt a kezdet, aztán sok éven át együtt zenéltünk Leooval, Lacival az Artica Sound elődjében az Exe Busho rockmetál bandában.

Kettős életet folytattok mind a ketten, Rókus neve jól ismert a hazai filmszakmában is… 

Rókus: Igen, nekem van egy másik „szerelmemmel”, a színészet. Elsősorban szinkronizálok, nagy cégek reklámjainak vagyok az állandó hangja, korábban ún. station voice munkáim is voltak, ahol különböző TV-csatornáknak mondtam el az ajánlóit. Szerencsés vagyok, hogy két olyan szakmám van, amelyekben kiélhetem a kreativitásomat. Mindenkinek azt kívánom, hogy olyan munkája legyen, amit szeretettel tud végezni, és remélem, hogy a szerepeken és a dalokon keresztül át tudom adni ezt az életérzést.

Leoo: A BME Építészkaron végeztem, dolgoztam Németországban, Ausztriában. Az építészet is egy nagyon kreatív műfaj, úgy szoktam fogalmazni, hogy megfagyott zene…. A módszer ugyanaz mind a kettőben: kitalálunk valami klassz dolgot, és kiokoskodjuk, hogy hogyan lehet a lehető legjobban összerakni. Mind a két terület csapatmunka, valaki hoz egy jó ötletet és együtt összerakjuk, megvalósítjuk. Mindemellett az építészet biztos alapot ad arra, hogy ne megélhetési kényszerből zenéljünk, ne kelljen megfeleljünk üzleti szempontoknak. Jól kiegészíti a két terület egymást az életemben: zene egyfajta meditáció számomra, ami segít, hogy elengedjem a stresszt, ami olykor a másik munkámban jelen van. 

Leoo, úgy tudom te írod a szövegeket. Honnan meríted az ötleteket?

Leoo: A szövegeim leginkább saját élményekből táplálkoznak, mélyen spirituálisak vagy társadalmi tükrök. Nem én írok, valaki diktál a szívemből. Sokszor azt érzem zeneírás közben, hogy én csak egy csatorna vagyok, amin átfolyik valami az Univerzumból. Nekem mindig a zene születik először, arra jönnek szövegötletek. Olyan dolgokról éneklek, ami igazán érdekel, és szerencsére a zenekart tagjaival eléggé hasonlóan gondolkodunk, így ők is azonosulni tudnak azzal, amit írok. Ahogy az építészetben, a szövegírásban is a minimál stílust részesítem előnyben, annyit mondok ki, amennyi valóban bennem van, nem szeretem a fecsegést.

Rókus, miért pont a cajun-t választottad?

Rókus: A műsorunkat kétféle hangszerelésben szoktuk játszani, vannak az ún. “full set”-es bulik, ahol nagy, elektromos dobszerkón játszom, és vannak az “Artica Sound Light / Artica Sound Acoustic” néven előadott koncertek, ahol inkább az intimitásra, a halkabb megszólalásra törekszünk, így ott a cajon vált be.

A zenekar megalakulásakor nagyon sokat kísérleteztünk, hogy milyen ütős hangszer illene leginkább a dalokhoz. Először egy hagyományos, de rengeteg sub-bal rendelkező cajon-t használtam, amin ültem. Később, Kőteleki Ricsi érkezésével, aki a sampler-eket írja, ez a hangszer eltűnt a zenében. Ezt követően döntöttünk úgy a srácokkal, hogy maradjon inkább a dob, ami az új hangszerelések miatt indokolttá vált, és végül az akusztikus dob lecserélődött egy elektromos dobra, mert ott számtalan hangszínnel lehet variálni. Az akusztikus koncerteken pedig visszatért a cajon, de annak is egy ún. “slap-top”, elektro akusztikus változata, amit már a térdemre fektetve tudok használni és hangszínei lehetővé teszik, hogy harmonizáljon, belesimuljon a zenébe.

Ki írja a zenéket nálatok? 

Rókus: A dalokat Leoo és Kőteleki Richárd írja és hangszereli, de fontos szerepet kap az egész zenekar a végleges sound kialakításában.

Mit tekintetek fennállásotok eddigi legnagyobb sikerének?

Leoo: Büszkék vagyunk a kiadványainkra, hiszen mindent beleadtunk, hogy mind hangzásban, mind szövegezésben egy modern és tartalmas zenei anyagot alkossunk. 2017-ben megjelent az első kislemezünk A Napok címmel. Ezzel indultunk, majd  2018-ban kijöttünk egy teljes albummal, a Mandalával. Számos videóklipet készítettünk: a Felhők Álma, Mandala, Zuhanás, Eső és a Hiányzik valami dalokhoz. Ezen felül miden koncert siker számunkra, a közönség visszajelzése visz minket előre. A leghúzósabb koncertünk eddig a tavaly decemberi BARBA NEGRA Mikulásbuli volt a Bikini zenekar vendégeként, teltház és szeretet a közönség részéről...

Melyik generációt szólítjátok meg a zenétekkel?

Leoo: Aki szereti a húzós, elektronikus rockot annak bejöhet a zenénk, szerintem nem annyira generáció függő. Az én tinédzser fiam például bírja a zenénket, gyakran bejön a dolgozószobámba, amikor bömböltetem a félkész anyagokat, sőt annyira fellelkesült, hogy az utóbbi időben elkezdett gitározni tanulni. 

Nagyon megfogott a legújabb klipetek a ’Hiányzik valami’. Miről szól ez a dal?

Leoo: A modern emberi létezéshez tartozó hiányérzetről éneklek. Sokszor van olyan érzésem, hogy hiába van meg mindenünk, még sincs semmink, szomjan halunk egy folyóparton. Vágyunk a megváltásra, a békére, de mit sem ér, ha nem posztoljuk a barátainknak… Sokféle stratégia létezik a hiányérzet kezelésére, vannak, akik túltolják az életet, mások minimális kockázatvállalással próbálkoznak...

Idén milyen terveitek vannak, hol láthatunk titeket legközelebb?

Leoo:Márciusban megjelenik az Eső című második albumunk öt új dallal és remixekkel. Természetesen készülnek majd új klipek is a dalokhoz, szóval flow-ban van a banda. Márciusban a budapesti Metro klubban játszunk akusztik felállással, áprilisban a Glob Royalban lesz hangos cyberpunk őrület!


Az Artica Sound dalszövegei ITT  érhetőek el nálunk!

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább