Hegedűs a háztetőn (musical)

Zenei irányzat: Musical
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 38875 alkalommal

Bemutatás:

A Hegedűs a háztetőn (Fiddler on the Roof) 1971-ben bemutatott amerikai zenés film, a korábban Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozata.
1964. szeptember 22-én mutatták be elsöprő sikerrel a New York-i Broadwayn, az Imperial Theater színpadán a Sólem Aléchem regényéből adaptált, Joseph Stein által színpadra írt musicalt, Jerry Bock zenéjével, Sheldon Hernick szövegkönyvével, és Zero Mostel főszereplésével.[1] 1966. december 21-én, Anatevka címen adták elő először európai színpadon, Amszterdamban,[2] majd Londonban is a musicalt, 1967-ben pedig Tokióban is nagy sikerrel játszották.[3] A musical több mint négy évtizede sikerrel jelenik meg a világ színpadain, New Yorkban és Londonban is folyamatosan játsszák. Magyarországon 1973-tól a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc színpadi játéka tette emlékezetessé a musicalt, és különösen népszerű volt előadásában a Ha én gazdag lennék (If I Were A Rich Man) című betétdal. 1986-ban nagylemezen is megjelentek a magyar előadás zenei betétei. 1996 óta folyamatosan játssza a darabot a Madách Színház, Huszti Péter és Dunai Tamás főszereplésével. 2010. március 12-től látható a darab a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza és Reviczky Gábor főszereplésével.

A történet:
A 20. század első évtizedében játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban, Anatevkán játszódik. A főszereplő, Tevje, a szegény tejesember és asszonya, Golde egy tradicionális világot képviselnek, amelyben a férfi, az apa szava a döntő, s az értékrendet e hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és vallás előírásai határozzák meg. Tevjének azonban van öt leánya, akik már a modern, 20. századi világot személyesítik meg, amelyben a személyes érzelmek előbbre valóak a tradicionális-vallási eszméknél. Tevje a házasságközvetítő Jente segítségével igyekszik kiházasítani idősebb leányait, ám azzal kell szembesülnie, hogy ellenszegülnek a szülői akaratnak. Szüleik generációjával szembemenve, a feléjük áradó megvetés és kiközösítésük árán is, vágyaiknak megfelelően veszik kezükbe életük irányítását. A legidősebb lány, Cejtel a szegény szabóhoz, Mótelhez megy nőül, noha apja a gazdag, de idős mészárosnak, Lazar Wolfnak ígérte a kezét. A kisebb nővérek hasonlóan öntörvényű döntései feldúlják a szülőket, s hagyományaikkal, zsidóságukkal való számadásra ösztönzik őket. A családi fészket előbb Hódel hagyja el, aki egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel köti össze életét. Tevje összeomlását a harmadik lány, Hává döntése idézi elő, aki egy orosz legénnyel, Fegykával házasodik össze. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a népük ellen irányuló megmozdulásokkal, pogromokkal és végül azzal, hogy vagyonukat hátrahagyva kell elhagyniuk őseik földjét, Anatevkát.

Biográfia:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

kovi-027 Hozzászólás ideje: 2011-09-15 18:54:45

Utolsó bejelentkezés:
2024-04-08 07:39:13

Véleménye a(z) "Hegedűs a háztetőn (musical)" előadóról:

Én a Madách Színház előadásában láttam, Dunai Tamás főszereplésével! Továbbá láttam a filmet, olvastam a könyvet is! Egyszerűen fantasztikus, mind a film, mind a könyv, bár a könyv nem annyira olvasmányos, mint gondolná az ember. A színházi előadás az meg fergetes, első osztályú! Sajnos hiába próbálom, a Madách Színház nem tervezi előadni. Pedig szerintem ezt a történetet akár az iskolások számára kötelezővé is lehetne tenni, mert nemcsak mulatságos, hanem oktató jellegű is, rengeteget lehet tanulni. Üzenete, mondanivalója van az emberiség számára, amit mindenkinek meg kéne fogadni, vagy legalábbis elgondolkoznia rajta! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

strawberri Hozzászólás ideje: 2007-11-25 13:42:31

Utolsó bejelentkezés:
2007-11-25 13:34:02

Véleménye a(z) "Hegedűs a háztetőn (musical)" előadóról:

Nekem volt szerencsém látni több interpretációban, láttam Gregor Józseffel és Törőcsik Marival Szolnokon, és hallottam Hofi Géza előadásában is(az egész művet). A nézők tombolva és könnyezve ünnepeltek....

Nyandi Hozzászólás ideje: 2007-09-19 20:30:17

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Hegedűs a háztetőn (musical)" előadóról:

Az egyik ismerõsöm játszott az E.-i Várszínházban Tevjét. :)

szavard Hozzászólás ideje: 2007-05-06 23:51:34

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Hegedűs a háztetőn (musical)" előadóról:

ilyen gyönyörû énekhangot, mint amilyen Hegedûs Zsuzsannának van, igazán ritkán hall az ember!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább