Karády Katalin

Zenei irányzat: Sanzon
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 7, összesen 19699 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

Karády Katalin, született Kanczler Katalin, (Budapest, Kőbánya, 1910. december 8. – New York, 1990. február 8.) magyar színésznő, énekesnő.

Forrás : wikipedia

Cs. Aczél Ilonánál tanul színészmesterséget, Egyed Zoltán indítja el színészi pályáján. Dekoratív megjelenése, titokzatos, erotikus sugárzású lénye, mély hangja, szuggesztív egyénisége elsősorban filmszerepekben és a pódiumon érvényesült igazán. Forrás : Szinészkönyvtárban

Biográfia:

Karády Katalin, született Kanczler Katalin, (Budapest, Kőbánya, 1910. december 8. – New York, 1990. február 8.) magyar színésznő, énekesnő.
Kőbányán, a Százados úti lakónegyedben, egy hétgyerekes proletárcsaládban, rendkívüli szegénységben nőtt fel. Anyja Lőrinc Rozália, apja Kanczler Ferenc cipészmester, egy agresszív despota volt, aki szíjjal verte gyerekeit. Katalin egy, a korra jellemző akció keretében öt éven át külföldön – Svájcban, illetve Hollandiában – nevelkedett. Hazatérte után a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett, a környék legszebb lányának tartották. Külföldön szerzett nyelvtudásával, visszafogott öltözködésével és tisztaságigényével kissé kilógott a külterületi tanintézet diákjai közül. 1931-ben, apja halála után, férjhez ment a nála harminc évvel idősebb Vargha Rezső adóhivatali vámtiszthez, de néhány hónapon belül – a férj javaslatára – véget vetettek a házasságnak.

Színészi tanulmányait 1936-ban kezdte: Tarnay Ernőtől, majd Bárdos Artúrtól vett órákat. A fiatal szépséget Egyed Zoltán újságíró-laptulajdonos fedezte fel egy budai mulatóban, tőle származik a jól csengő Karády művésznév is. Ugyancsak Egyed mutatta be a rendező Csathó Kálmán feleségének, Cs. Aczél Ilonának. Az egykor ünnepelt színésznő tanodájában töltött három év alatt a színész szakma alapjain és az éneklésen túl megtanították öltözködni és viselkedni is.

Első fellépésére a harmincas évek végén, Joób Dániel színházában, Somerset Maugham Az asszony és ördög című darabjában került sor. 1939–1941 között a Pesti és a Vígszínházban lépett fel különböző szerepekben.

Első mozifilmje, a Halálos Tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Erotikusan búgó, bársonyos hangjával, erős, szuverén, a „végzet asszonya” karakterével szinte megigézte a férfiakat. Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a magyar közönség. Egyed Zoltán lett a menedzsere, aki kiváló érzékkel teremtette meg Karády hollywoodi sztárokéhoz hasonlítható imázsát. A színésznő öltözködését, kalapjait, hajviseletét, viselkedését fiatal nők ezrei igyekeztek utánozni.
Karády Katalin magánéletét titkok és pletykák övezték, egyesek férfifalónak, mások leszbikusnak tartották. A szóbeszédeket csak erősítette, hogy a színésznőt gyengéd szálak fűzték Horthy Miklós kémfőnökéhez, Ujszászy István tábornokhoz, aki el is jegyezte, s megvásárolta neki a budai XII.kerületben, a Művész út 6. szám alatt álló villát. (Az épület a kilencvenes években Antall József, majd Horn Gyula miniszterelnök lakóhelye volt).

A német bevonulást követően Karádyt fokozatosan ellehetetlenítették. Dalait letiltották a Magyar Rádióból. Machita című filmjét levették a műsorról, és az elkezdett Gazdátlan asszony című, új filmjének forgatása is leállt (később helyette Simor Erzsivel forgatták le a filmet). 1944. április 18-án, a szövetségeseknek való kémkedés vádjával tartóztatta le a Gestapo.Három hónapig tartották fogva, megkínozták, kis híján agyonverték. A fogságból Ujszászy vezérőrnagy barátai szabadították ki. Lakását kifosztva találta, fizikailag és lelkileg egyaránt rendkívül megviselték ezek a hónapok; szinte csak vőlegénye viszontlátásának reménye tartotta életben.
Az énekesnő szörnyű egyéni sorsa ellenére sem szűnt meg embernek lenni: a nyilasoknak ékszereket és aranyat adva a Duna-parton egy egész gyerekcsapatot mentett meg a kivégzéstől. A gyerekeket (köztük Gömöri Jánost) a lakására vitte, és a háború végéig gondozta őket.
1945 nyarán, egy Moszkvából visszatérő ismerőse révén jutott tudomására, hogy Ujszászyt meggyilkolták. Bár a tábornok a később nyilvánosságra került dokumentumok tanúsága alapján ekkor még életben volt, Karády halottnak hitte szerelmét, és idegösszeomlást kapott, kilenc hónapig ágyban feküdt.
1951-ben végleg elhagyta Magyarországot.
Médiaszerepléseket nem vállalt. Sándor Pál filmrendezőnek azonban 1973-ban mégis sikerült vele töltenie másfél napot New Yorkban. A művésznő szégyellte korát, ezért az interjú során közeli képeket nem készíthetett róla a rendező-riporter. Karády ebben az exkluzív interjúban beszélt magyarországi megaláztatásairól („Megszűnt a sztárrendszer, Karády fölösleges volt.”), valamint magánélete egyes fejezeteit is felfedte. Többek közt beszélt arról, hogy első házasságát 17 évesen kötötte egy hivatalnokkal, ám két év múlva már el is váltak. Az exkluzív és egyben utolsó Karády-interjút 2005-ben, az RTL Klub XXI. század című műsorában vetítették le.
1990. február 8-án bekövetkezett halála után, 1990. február 19-én, Budapesten, a Szent István-Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temető 22/1-es parcellájában helyezték örök nyugalomra.

2001-ben Bacsó Péter a Hamvadó cigarettavég… című filmben emlékezett meg róla.

A Knesszet 1953-as törvénye alapján a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004 decemberében posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak. 2011-ben Karády Katalin Múzeum nyílt Budapesten.


Forrás : wikipedia

Karády Katalin dalszövegek (88 db):

A gyöngyhalász video

A kettőnk életét video

A legszebb szó / Halálos Tavasz video

A Múlt mesél video

A nyár sodort felém video

A szívem megdobban video

A szívemben titokban video

Álltam a hídon video

Az álmaimat nem veheted el video

Az én szerelmem video

Az óramutatók szerelme video

Bocsánat video

Csókolj meg! video

Drágám, te vagy az első nagy szerelmem video kotta

Egy szédült pillanat video

Egy szemvillanás video

Elég volt nékem Magából video

Ez lett a vesztünk video

Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én video

Fáj a szívem... video

Fél pár gyűrött kesztyű

Feladtam a sorsomat video

Feledj ha tudsz video

Fogadj el engem video

Furcsa baj a szerelem video

Gondolsz-e rám video

Gyere cigány vélem a rózsámhoz video

Gyévuska video

Gyújtson rá video

Gyűlölöm a vadvirágos rétet video

Halálos méreg video

Halálos méreg (Amado Mio) video

Halálos tavasz video

Halkan a parkban video

Hamvadó cigarettavég video

Hiába menekülsz video kotta

Hívj video

Holnap, ki tudja, látsz-e még?

Honvágy video

Ilyennek képzeltelek mindig video

Jó a rosszat elfeledni video

Jó éjt Budapest video

Jó éjt, drága kis hadnagyom video

Kár volt a félúton megállnunk... video

Karácsony este video

Katyusa video

Kérj valami mást...

Két szeme szeret a legtovább video

Köszönj el video

La Bella Tangolita video

Ma éjjel video

Ma rád gondoltam video

Május éjszakán video

Már ismerem a legszebb szót, szerelem video

Megbocsátom néked video

Miért szeretlek úgy video

Mindig az a perc a legszebb perc video

Mondd, nem kívánsz te túl sokat? video

Munka után video

Ne kérdezd ki voltam video

Neked a búcsú sose fájjon

Nem szabad video

Nem számít többé nékem semmi video

Nincs vége még video

Ópiumkerintő video

Próbáljuk meg újra video

Sokkal jobban szeretlek, mint máskor video

Sybill levele video

Száz panasz ég a dalomban video

Száz vágy muzsikál most az éjben video

Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország video

Szeretlek én video

Szomjas a szám video

Tangiloita video

Te hogy vagy velem? video

Te vagy a fény az éjszakában video

Téged látlak én video

Testamentom

Tudok egy dalt video

Tudom, hogy vársz video kotta

Ugye gondolsz néha rám? video

Valahol Oroszországban video

Vannak pillanatok video

Várlak egy lázas éjszakán video

Vártalak

Veled szeretnék boldog lenni video kotta


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Tuji-muji Hozzászólás ideje: 2007-12-28 00:25:26

Utolsó bejelentkezés:
2008-03-13 17:50:27

Véleménye a(z) "Karády Katalin" előadóról:

Sziasztok! Kérlek segítsetek, ha tudtok! Karády Katalintól kellene a Hamvadó cigaerettavég c. száma! [*** moderálva ***] címre küldjétek, ha meg van! Előre is köszönöm!

moszkvicsslusszkulcs Hozzászólás ideje: 2007-09-12 08:55:23

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Karády Katalin" előadóról:

Szenzációs!

nohrbi Hozzászólás ideje: 2007-07-21 18:41:49

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Karády Katalin" előadóról:

Meghalgattam a szöveg szép, a dallama fülbemászó, és Karády búgó hangjával kiegészülve nagyon hatásosra sikerült. Hamar megfogott.

-Claude- Hozzászólás ideje: 2006-12-14 21:12:07

Utolsó bejelentkezés:
2010-01-17 23:36:14

Véleménye a(z) "Karády Katalin" előadóról:

hogy miért imádom? mert õ Õ. mert Õ nõ. Díva. NÕ. Istennõ. És közülük is az egyetlen és legigazibb...

kismaci Hozzászólás ideje: 2006-12-08 11:50:45

Utolsó bejelentkezés:
2009-12-30 21:30:58

Véleménye a(z) "Karády Katalin" előadóról:

Szép ez a dal.

© 2015 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább