Taurus

Zenei irányzat: Rock
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 3, összesen 21644 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

Biográfia:

Az 1971-ben a Neoton együttes két tagja Balázs Fecó és Som Lajos határozta el, hogy hazatértük után valami újba kezdenek. Ráadásul útban hazafelé Amszterdamban megnézték a Black Sabbath koncertjét és ekkor már biztosan tudták hogy a hard rock mellett teszik le a voksukat. Elképzelésüknek megnyerték Radics Bélát. Dobosként a szintén Neoton tag Debreczeni Ferenc volt a jelölt, õ viszont közben az Omega tagja lett. Brunner Gyõzõ azonban rögtön igent mondott s mivel egyedül neki volt telefonja a zenekarból poénként hozzáírták a számát a névhez: Taurus EX-T: 25-75-83. Három hónapig gyakoroltak, közben Balázs Fecó írta a dalokat Horváth Attila pedig hozzá a szövegeket. Elsõként április 30-án a Citadella bárban egy zártkörû rendezvényen a szakmának mutatkoztak be, ahol nem csak sok hátba veregetést gyûjtöttek be de, egy MHV szerzõdést is és két daluk (Zöld csillag, Szólíts meg vándor) hamarosan megjelent kislemezen. A nagyközönség egy nappal késõbb május 1-jén délután ötkor az Ifjúsági parkban hallhatta õket elõször. Ez a buli máig hatalmas élményként él a rajongók emlékezetében (egy nagyon gyenge minõségû felvétel maradt fenn róla, amit aztán 2001-ben CD-n kiadtak) legalább tízezren szorongtak a Vár tövében. Évekig nem történt hasonló méretû demontstráció az Ifiparkban, és ez is azt mutatta hogy mekkora volt az igény a hetvenes évek elején valami új, keményebb zene iránt. A Taurus négyes felállásban Radics Béla volt a virtuóz gitáros és énekes, Balázs Fecó hozta a lírai dalokat, Som Lajos jelenítette meg a kemény rocker figuráját, Brunner Gyõzõ volt a precíz dobos. Még ugyanebben az évben a Taurus július 29-én és 30-án a ma már legendás Free együttes (Paul Rodgers, Simon Kirke, Poul Kosoff, Andy Fraser) elõzenekara volt a Kisstadionban. Az õsz újra a csalódás és az elmúlás elõjele. Som Lajos helyét a basszusgitárosi poszton Sztevanovity Zorán vette át. Radics Béla ismét körön kívülre rekedt saját együttesében és már nem volt beleszólása a zenekar ügyeibe. Amíg õ magasra emelte a progresszív rockzenét Magyarországon addig a show-üzlet kérlelhetetlenül megkezdte a Taurus együttes ledarálását. "Zenei mészárszék" Béla használta ezt a kifejezést az akkori magyar viszonyok elemzéseként. A magyar hard rock reményteljes "bikaborját" a Taurus-t egy jól irányzott tagcserével 1973 májusában letaglózták és a zenekar feloszlott. A Taurusnak mindössze kettõ kislemeze jelent meg.

Taurus dalszövegek (28 db):

A bika jegyében

A kőfalak leomlanak

Akire szerelemmel nézhetek

Anyám, vigasztalj!

Csodálatos utazás

Éjszakai vonat

Emberi szóval

Ezer mérföldnyi út

Gonosz asszony

Hosszú éjjel, hosszú nap

Kaland és harc

Királyi madár

Kopácsműhely

Kőfalak leomlanak

Lángszívű lány

Lazítás

Megátkozott ember

Napfényes napok

Szép lányok jönnek

Szólíts meg vándor

Tovább

Válaszra várva

Záróra

Zöld csillag

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

alba133 Hozzászólás ideje: 2011-01-21 23:40:54

Utolsó bejelentkezés:
2011-01-29 19:21:56

Véleménye a(z) "Taurus" előadóról:

Hibátlan!Ez a legjobb! Köszönöm!

Taurus Hozzászólás ideje: 2009-04-07 19:23:19

Utolsó bejelentkezés:
2010-10-23 23:37:52

Véleménye a(z) "Taurus" előadóról:

A Taurus (teljes nevén Taurus EX-T: 25 75 82, akiket Magyarország első hard rock együtteseként és a második supergroupjaként tartanak számon az LGT után. Az együttes neve után látható számsor Brunner Győző telefonszáma volt. Amíg ők, magasra emelték a progresszív rock, és hard rockzenét Magyarországon, addig a show-üzlet kérlelhetetlenül megkezdte eme nagyszerű együttes ledarálását. A magyar hard rock reményteljes "bikáját", egy jól irányzott tagcserével 1973 májusában letaglózták, és a zenekar feloszlott. Mindössze két kislemez a „Zöld csillag” / „Szólíts meg vándor” (1972), és az „Akire szeremmel nézhetek” / „ A kőfalak leomlanak” (1973) maradt fenn róluk az utókor számára. / szégyen! :( /

aaa
© 2020 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább