Taurus

Zenei irányzat: Rock
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 4, összesen 27064 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

Biográfia:

Az 1971-ben a Neoton együttes két tagja Balázs Fecó és Som Lajos határozta el, hogy hazatértük után valami újba kezdenek. Ráadásul útban hazafelé Amszterdamban megnézték a Black Sabbath koncertjét és ekkor már biztosan tudták hogy a hard rock mellett teszik le a voksukat. Elképzelésüknek megnyerték Radics Bélát. Dobosként a szintén Neoton tag Debreczeni Ferenc volt a jelölt, õ viszont közben az Omega tagja lett. Brunner Gyõzõ azonban rögtön igent mondott s mivel egyedül neki volt telefonja a zenekarból poénként hozzáírták a számát a névhez: Taurus EX-T: 25-75-83. Három hónapig gyakoroltak, közben Balázs Fecó írta a dalokat Horváth Attila pedig hozzá a szövegeket. Elsõként április 30-án a Citadella bárban egy zártkörû rendezvényen a szakmának mutatkoztak be, ahol nem csak sok hátba veregetést gyûjtöttek be de, egy MHV szerzõdést is és két daluk (Zöld csillag, Szólíts meg vándor) hamarosan megjelent kislemezen. A nagyközönség egy nappal késõbb május 1-jén délután ötkor az Ifjúsági parkban hallhatta õket elõször. Ez a buli máig hatalmas élményként él a rajongók emlékezetében (egy nagyon gyenge minõségû felvétel maradt fenn róla, amit aztán 2001-ben CD-n kiadtak) legalább tízezren szorongtak a Vár tövében. Évekig nem történt hasonló méretû demontstráció az Ifiparkban, és ez is azt mutatta hogy mekkora volt az igény a hetvenes évek elején valami új, keményebb zene iránt. A Taurus négyes felállásban Radics Béla volt a virtuóz gitáros és énekes, Balázs Fecó hozta a lírai dalokat, Som Lajos jelenítette meg a kemény rocker figuráját, Brunner Gyõzõ volt a precíz dobos. Még ugyanebben az évben a Taurus július 29-én és 30-án a ma már legendás Free együttes (Paul Rodgers, Simon Kirke, Poul Kosoff, Andy Fraser) elõzenekara volt a Kisstadionban. Az õsz újra a csalódás és az elmúlás elõjele. Som Lajos helyét a basszusgitárosi poszton Sztevanovity Zorán vette át. Radics Béla ismét körön kívülre rekedt saját együttesében és már nem volt beleszólása a zenekar ügyeibe. Amíg õ magasra emelte a progresszív rockzenét Magyarországon addig a show-üzlet kérlelhetetlenül megkezdte a Taurus együttes ledarálását. "Zenei mészárszék" Béla használta ezt a kifejezést az akkori magyar viszonyok elemzéseként. A magyar hard rock reményteljes "bikaborját" a Taurus-t egy jól irányzott tagcserével 1973 májusában letaglózták és a zenekar feloszlott. A Taurusnak mindössze kettõ kislemeze jelent meg.
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

alba133 Hozzászólás ideje: 2011-01-21 23:40:54

Utolsó bejelentkezés:
2011-01-29 19:21:56

Véleménye a(z) "Taurus" előadóról:

Hibátlan!Ez a legjobb! Köszönöm!

Taurus Hozzászólás ideje: 2009-04-07 19:23:19

Utolsó bejelentkezés:
2010-10-23 23:37:52

Véleménye a(z) "Taurus" előadóról:

A Taurus (teljes nevén Taurus EX-T: 25 75 82, akiket Magyarország első hard rock együtteseként és a második supergroupjaként tartanak számon az LGT után. Az együttes neve után látható számsor Brunner Győző telefonszáma volt. Amíg ők, magasra emelték a progresszív rock, és hard rockzenét Magyarországon, addig a show-üzlet kérlelhetetlenül megkezdte eme nagyszerű együttes ledarálását. A magyar hard rock reményteljes "bikáját", egy jól irányzott tagcserével 1973 májusában letaglózták, és a zenekar feloszlott. Mindössze két kislemez a „Zöld csillag” / „Szólíts meg vándor” (1972), és az „Akire szeremmel nézhetek” / „ A kőfalak leomlanak” (1973) maradt fenn róluk az utókor számára. / szégyen! :( /

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább