Dévényi Ádám

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 4 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 23727 alkalommal

Bemutatás:

(1957.február 24 - 2016. december 4) dalszerző, énekes, grafikus

Biográfia:

Dévényi Ádám az egyik legfontosabb magyar dalszerző-énekes. Meghatározó egyénisége a dal műfajának, tizennégy évesen már saját szerzeményeit gitározta-énekelte. Cinikus-érzékeny tehetség, aki benne volt a folk-rock mozgalom progresszív ágában, olyan zenekarokban játszott, mint a Vízöntő, a Tabula vagy a Vasmalom. Legtöbben a furcsa hangulatú, magas költői értékű Dévényi dalokat a Rolls és a Bikini átdolgozásai révén ismerik. (Adj helyet magad mellett, Izzik a tavaszi délután, Közeli helyeken) Több kitérőt is tett, említésre méltó a Postássy Julival kiadott közös lemeze ("Nincs kegyelem" c. 1986 LP; 2002 CD), de szerepel Makám albumon, a Vasmalom szamizdatos kazettáján, vagy Tilos Rádió válogatáson is. Később évekig önállóan (folyton változó vendégzenészekkel) lépett fel a Fiatal Művészek Klubjában, apró kis stúdiószínházakban (Kamra, Stúdió K), vagy kávézókban, ahol tökéletes kontaktust alakított ki szűk számú, de nagyon is hűséges közönségével. Saját szerzeményeit csak 1990-ben jelentette meg először: az 'Adj helyet' kazettán Soós Balázs mellett Börcsök Enikő színésznő működött közre, akit még színinövendék korában, Kaposváron ismert meg az énekes. Az 1994-es Mindennapi éjek már CD-n is megjelent, de azóta csak két saját 'kiadású' kazetta készült (Szabadság miatt zárva - 1996, Abszint - 1999), hasonlóan briliáns dalokkal. 1998-ban szakmai szavazáson Az év szövegírója díjat nyerte. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott színházi zeneszerzőként, évekig a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. Előadó estjein olyan remek művészekkel játszik, mint Soós Balázs nagybőgős - Magyar Rádió Szimfónikus Zenekara , Börcsök Enikő színművész - Vígszinház, Jordán Adél színművész - Nemzeti Színház, Fenyő Fruzsina énekesnő,- Mohai Tamás -.gitáros,- Mezőfi István - dobos, - Szöllőssy Kati - basszusgitáros,- Kézdy Luca - hegedűs, - Tóth Tamás - bőgős Szőke András Európa kemping és Citromdisznó című filmjeinek zeneszerzője.Láthattunk már grafikáiból kiállítást, avagy számaiból készült teátrális darabot.
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Neljaa Hozzászólás ideje: 2006-11-08 19:26:33

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Dévényi Ádám" előadóról:

Az ember ízlése változik... vad-lázadó zenék, romantikus-szerelmesek jönnek mennek, s aztán nosztalgiává szelídülnek. Dévényi Ádám dalait 20 éve véltozatlanul szeretem. Kár, hogy kevesen ismerik.

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább