Csík zenekar

Zenei irányzat: Világzene
Albumok: 10 db
Megtekintve: Ma 6, összesen 96834 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

A Csík Zenekar egy magyar népzenei együttes, 1988 óta a magyarországi népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007. év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott "Senki nem ért semmit" című albumért világzene kategóriában.

forrás: Wikipédia

Weboldal:

Biográfia:

Csík János zenekarának első formációja 1988-ban alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára, s lettek Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei együttese.

Az együttes Kecskeméten kezdte tevékenységét, s a vidéki zenekarok közül szinte egyedül tudta állni a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal hosszú távon. A zenekar számára nagy elismerés volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programhoz őket választották ki, hogy képviseljék Magyarország népi kultúráját Sydneyben. Ekkorra már több sikeres lemezük megjelent, s táncházaik, fellépéseik nagy népszerűségnek örvendtek. Bár az együttes összetétele az idők folyamán sokszor változott, többen már a kezdeti években az együttes tagjai, vagy előadásaik, lemezeik állandó közreműködői voltak. Ilyen volt Majorosi Marianna, aki a Magyar Állami Népi Együttes egyik vezető táncosa is volt, mostanra viszont már az ország egyik legjobb népdalénekeseként ismert, önálló lemeze is megjelent. A kontrás Kunos Tamás is - néhány év kihagyással - szinte végig az együttes tagja volt. Szabó Attila, a másik prímás 1995 óta játszik már az együttesben, miközben sokáig párhuzamosan az egri Gajdos prímása is volt. 2000 után több fiatal került az együttesbe, így a tangóharmonikás és cimbalmos Barcza Zsolt is.

2002-ben tragikus esemény következett be, Csík János nagyon súlyos autóbalesetet szenvedett, amiben a bal karja több helyen eltört. Mivel a sérült kar nem jól forrt össze, sokáig kérdéses volt, hogy vehet-e még kezébe vonót valaha. Az egész népzenész társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére, amin sok jelentős zenész ott volt. A zenekar ebben a nehéz időszakban sem szűnt meg létezni, a másik prímás, Szabó Attila vezetésével játszottak. Aztán "Janika" kezdett felépülni, s fokozatosan visszanyerte képességét a hegedű megtartására és a vonó kezelésére.

Hamarosan már nem csak a korábbi szintre sikerült visszakapaszkodni, hanem egyre újabb zenei ötletekkel álltak elő. Míg korábban szinte kizárólag az autentikus népzene képviselői voltak, egyre gyakrabban építettek be repertoárjukba - jobb elnevezés híján - leginkább világzenének minősíthető elemeket. Leginkább Szabó Attila hatására történhetett ez, aki már diákkora óta a gitározást is művelte, s különösen a blues állt hozzá közel, ilyen együttesekben is játszott. Kezdték egyik-másik nem népzenei együttes számait is népzenei hangszerekkel és dallamokkal átdolgozni. Átdolgoztak többek között Kispál és a Borz számokat, de Csík János kérésére Lovasi András szöveget is írt nekik. Kísérletezésük átütő sikerrel járt: "Senki nem ért semmit" című lemezük 2007-ben elnyerte "Az év hazai világzenei albuma" kategóriában a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének FONOGRAM-díját, s hamarosan aranylemez lett.

Koncertjeik egyre nagyobb közönséget vonzottak. Ennek jó példája volt a 2007-es Művészetek Völgye, ahol egyetlen együttes esetében sem volt látható olyan nagyszámú hallgatóság, mint az övékén. Úgy látták, jó úton járnak, ezért választották legújabb lemezüknek az "Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…" címet. Ez egyrészt egy magyar népdal címe, másrészt arra utal, hogy folytatni akarták az előző lemez sikeresnek bizonyult zenei megközelítését, azaz egyaránt kívántak autentikus népzenét és világzenét játszani az új felvételen is. Ennek jegyében az új albumon is található Kispál és a Borz átdolgozás. A "Most múlik pontosan" című Quimby feldolgozás által hozta meg a népszerűséget a Csík zenekar számára.

Fontosabb fellépéseikhez ismert zenészek mindig szívesen járultak hozzá, az ismert jazz zenész, szaxofonos Dresch Mihály (aki egyébként sokáig az együttes állandó tagja volt), a szájharmonika virtuóz Ferenczi György, Szokolay Dongó Balázs szaxofonos, a tamburások körében ismert bátmonostori tamburaprímás Csurai Attila, a Magyar Állami Népi Együttes prímása Pál István "Szalonna" és mások. Ennek a lemezüknek is - akárcsak az előzőnek - zenei rendezője Salamon Beáta, aki maga is ismert prímás, s zenekarát, a Métát immár húsz éve vezeti, női prímások között egyedülálló módon.

2012-ben a huszadik, jubileumi Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján a zenekar és a magyar rockzene több neves képviselője – Kovács Kati, Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, és Földes László (Hobo), valamint Lovasi András, Kiss Tibor, Ferenczi György – adtak egy három órás nagykoncertet. A Daloskönyv című műsorban több ismert könnyűzenei dal népzenei feldolgozása is elhangzik.

Díjak:
2007. Fonogram-díj
2009. Magyar Örökség Díj
2010. Prima Primissima Díj
2012. Budapestért-díj
2013. Kossuth-díj

forrás: Wikipédia

Tagok:

Barcza Zsolt

cimbalom, tangóharmonika

Bartók József

nagybőgő

Csík János

hegedű, ének

Kunos Tamás

brácsa

Makó Péter

fúvós hangszerek

Szekeres Adrien

ének, vokál, zongora

Csík zenekar dalszövegek (97 db):

További dalszövegek megjelenítése
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

eviamb Hozzászólás ideje: 2011-01-14 10:07:45

Utolsó bejelentkezés:
2011-01-14 11:01:58

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Én azóta szeretem ezt a dalt, mióta Janicsák Vecától hallottam, viszont az az igazság, hogy addig nem is hallgattam meg soha rendesen. Valahogy kialakult bennem egy ellenszenv, mert adott pillanatban mindenki telefonján ez szólt. Na de mióta rendesen végighallgattam, nagyon megfogott. Nem olyan súlyos mértékben, de én is voltam valamilyen szinten alkoholfüggő. Ha olyan vonatkozásban nézem, nagyon sokatmondó a szöveg.

jucifer Hozzászólás ideje: 2011-01-13 18:44:45

Utolsó bejelentkezés:
2011-07-26 11:22:01

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Én nem tudom milyen drog hatása alatt lenni, mivel sosem próbáltam,viszont egy szerelem lehet olyan, mint egy drog: szüntelenül kívánod, próbálsz nélküle létezni, de nem bírsz, folyton csak azon jár az eszed, hogy lehetsz mellette, hogy kaphatod meg minél előbb... Szer. kár azon rágni magunkat mi a dal lényege, ez úgyis mindenkinek azt mondja el, amit belül érez. Amúgy, csodás ez a dal!

Elek_ Hozzászólás ideje: 2010-12-31 08:34:32

Utolsó bejelentkezés:
2010-12-31 09:20:23

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

A félreértések miatt egy copy Kis Tibivel készült interjúról: "Mi a keletkezéstörténete a Most múlik pontosan című dalotoknak, hiszen ez az egyik legbefuttottabb, legslágeresebb szerzemény, ennek van a legtöbb értelmezése is. – A Most múlik pontosan egy megtört, meghurcolt szerelemről szól amit el kell engedni, de nem megy az olyan könnyen. Azok a találgatások is helytállóak, amelyek a droggal, az elvonókúrával hozzák kapcsolatba a szöveget. Tulajdonképpen, a mi sajátos angyalnyelvünkön megfogalmazott szövegünknek az alapszereplője egy meghurcolt, megtört szerelem, és valóban, egy drogos szerelemről szól, amelyet el kellett engedni. De ha nem nevesítjük ennyire, akkor mindenki a maga történetére egyszerűsítheti le." (ez mehet a google-be: maszol.ro/media/magam_adom_megadom_2009_07_16)

zoszka Hozzászólás ideje: 2010-12-21 05:46:07

Utolsó bejelentkezés:
2010-12-21 06:40:23

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Dasape, nagyon okos vagy, az látszik a hozzászólásodból. :D Nagy butaságokat írtál, de ez a véleményed. Azt viszont muszáj kijavítanom, hogy ez egy Quimby dal lenne. Már csak Presser Gábor nevében is kikérem magamnak. :)

Dasape Hozzászólás ideje: 2010-12-17 08:56:07

Utolsó bejelentkezés:
2010-12-17 09:31:35

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

erősen kilóg a népdal kategóriából. Veca, mint szerelmes dalt adta elő, ráadásul nagyon szépen, pedig ez a szerzemény szerelmes dal sem lehet, mert úgy semmi értelme sincs a szövegnek. Ez egy Quimbi dal, aki tudta mit énekel, miről szól és annak megfelelően adja elő, s csak az Ő előadásában hiteles. Hiába szebb Csík és Veca előadásban, ha a stílusukban értelmezhetetlenek a narko kábulat képei. Nem csoda, hogy ilyen megosztó ez a szám, mindenki mást érez ki belőle. Szuper.

Dasape Hozzászólás ideje: 2010-12-17 08:38:39

Utolsó bejelentkezés:
2010-12-17 09:31:35

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Nagyon szeretem ezt a dalt, s talán pont azért, mivel nehéz a helyére tenni mint műfaji, mint gondolati síkon. Talán a Csíktól hangzik a legszebben, mint népdal, de nyilvánvaló, hogy nem népdal és az aligha népies szóelemek miatt

alian4 Hozzászólás ideje: 2010-11-06 15:07:30

Utolsó bejelentkezés:
2015-05-20 16:33:28

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Mindenesetre köszi ;)

Bollockbuster Hozzászólás ideje: 2010-10-15 14:15:40

Utolsó bejelentkezés:
2010-10-15 16:10:35

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Szegény csajokamotoron, pedig ha tudná, hogy se nem gyilkosság (az amire ő gondol az talán Nick Cave-től a They Call me The Wild Rose) se nem szerelem, hanem, na mi a megfejtés? Szabad a gazda? Kökemény, hófehér, addiktív heroin. (most múlik pontosan) Bizony, az is olyan mint a szerelem, hiába nem jó neki, hiába engedi hadd menjen ki belőle, az üresség, a kín amit nélküle érez kemny szenvedésekkel teli. Persze amikor ezt írta a Kiss Tibi akkor már lejött a cuccról, de a hernyó már csak ilyen, az emléke örökké kísért. Úgyhogy kisfiúk, kislányok, otthon ne próbáljátok ki. A szám ettől függetlenül csodaszép.

szecskagomba Hozzászólás ideje: 2010-10-06 17:16:37

Utolsó bejelentkezés:
2011-09-12 23:07:12

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Nem értem minek ennyire felhúzni magad ezen a dolgon csajokamotoron. Csak normálisan megkérdezték, hogy egy bizonyos mit szimbolizál és te meg így lehurrogod az embereket! Ez egyfajta értelmezés, de akár folytathatnám. Nekem nagyon sokat jelent és engem nem a szöveg fogott meg, hanem a dallamvilág!!!

csajokamotoron Hozzászólás ideje: 2010-09-27 09:38:53

Utolsó bejelentkezés:
2010-11-12 10:34:26

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

ja? és hogy mi az, hogy "most múlik pontosan?" hát az élete...

csajokamotoron Hozzászólás ideje: 2010-09-27 09:37:07

Utolsó bejelentkezés:
2010-11-12 10:34:26

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Amíg el nem olvastam a szöveget, addig én is egy gyönyörű szerelmes dalnak tartottam... Ha meg a Quimbi -eredeti szöveget (a vége más) és a klippjüket is megnézed... az IGAZSÁG:-) Hát nem más, mint az "Ohio" avagy "lenn a parton...késemet...nekiszegeztem..." stb magyar változata. Aki nem érti (nem is értem:-) annak: a pasi megöli a nőt, (a nő lelke a madár, aki az Isten kertjébe hazatér) Azóta a gyilkos persze megbánta?, nem találja a helyét. (számára már szilánkos a mennyország és az otthona "kőpokol") a konyhakés, és az abban tükröződő -még remegő- szív..szerintem nem kell magyarázni A Quimbi vége egyértelmű: kísérti a múlt, a tettei súlya, egy meg nem öregedett nő - öreg képmása - rozsdás szemfedője... kell még magyarázni? az biztos, hogy amiért kinyomtattam, már ki is dobtam... nem ezt fogom a kislányomnak énekelni...:-(

Zsuzsii.(: Hozzászólás ideje: 2010-09-10 21:10:35

Utolsó bejelentkezés:
2010-09-10 23:07:39

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Nagyon jó ez a dal!!

alian4 Hozzászólás ideje: 2010-08-22 14:45:17

Utolsó bejelentkezés:
2015-05-20 16:33:28

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Szerintem is nagyon szép, de nekem meg elmondaná valaki hogy mit jelent "Táltos szív remeg a konyhakésben" "Almabort inhalál" "Gondoltam egyetlen" mi az a "egyetlen"??? köszi

lianna97 Hozzászólás ideje: 2010-08-18 09:31:43

Utolsó bejelentkezés:
2012-08-22 15:38:07

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Gondolom arról, hogy szerelmes valakibe, de az nem viszonozza ezt, így muszáj elengednie, és így elmúlik az egész.

lollipoppy Hozzászólás ideje: 2010-06-07 19:39:56

Utolsó bejelentkezés:
2011-09-02 22:56:05

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

azt nem tudom, de a számot ♥olom

picurhami Hozzászólás ideje: 2010-04-25 17:13:47

Utolsó bejelentkezés:
2010-04-25 19:12:01

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Sziasztok Nagyon tetszik ez a szám, de elmondaná nekem valaki miről szól??? Köszi.

Dryna Hozzászólás ideje: 2010-04-14 17:16:23

Utolsó bejelentkezés:
2014-05-31 09:46:54

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Szerintem ez a legjobb magyar népdal! De Quimby nem tudja ilyen jól vissza adni!

bigugyí Hozzászólás ideje: 2009-11-26 20:59:41

Utolsó bejelentkezés:
2010-01-19 11:35:39

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Tényleg nagyon jó a dal. Ez már versként olvasva is művészet. De ne felejtsük el, hogy eredetileg a Quimbyé.Csíkék viszont szuper jól ötvözték a népzenével az eredeti dallamot. Szerintem ez nem felejtős darab.

gelence Hozzászólás ideje: 2009-11-21 17:37:42

Utolsó bejelentkezés:
2009-11-21 18:24:54

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

En nagyonn relemem h ez a zenekar meg sokaig fennmeredhet es eloadhatja ezt a szamot mert iet meg egyet nem lehet irni mint ez a szam egyszeruenn megfogalmazhatatlan h mien gyonyoru.

violacska Hozzászólás ideje: 2009-09-09 20:48:46

Utolsó bejelentkezés:
2011-11-11 23:04:53

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

nagyon szeretem ezt a szamot:) szep emlekeim fuzodnek hozza:)

Beyoncé forewör Hozzászólás ideje: 2009-08-25 23:04:11

Utolsó bejelentkezés:
2009-10-25 23:10:23

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Nagyon szeretem a Csík zenekart :) itt voltak Sátoraljaújhelyen. felléptek és szerintem gyönyörüek voltak nagyon szépen énekeltek :) és ez a szám nagyon szép nekem elnyerte teccésem :) NAGYON SZÉP szám. :)

szevici Hozzászólás ideje: 2009-08-07 13:21:18

Utolsó bejelentkezés:
2015-08-24 22:20:17

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Ez már nem fokozható. Ennél szebben előadni, ahogy a Csík zenekar teszi nem hiszem, hogy lehet. A dal témája örök, az előadásuk felülmúlhatatlan... Az egész, úgy ahogy van GYÖNYÖRŰ!

szabolacc Hozzászólás ideje: 2009-07-28 18:40:25

Utolsó bejelentkezés:
2009-07-29 09:12:41

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Nekem is az egyik kedvenc számom!valaki nem tudná elküldeni nekem a kottáját,erre a cimre [*** moderálva ***] Elörre is nagyon köszönöm!

slyting Hozzászólás ideje: 2009-07-27 18:37:25

Utolsó bejelentkezés:
2009-12-12 12:13:31

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

A szöveg és a zene üti egymást! Gyönyörű zene, gyönyörű hang, de egy népdal és egy dzsanki zseniális szövege nem passzol, szerintem...

izabella75 Hozzászólás ideje: 2009-07-06 05:11:15

Utolsó bejelentkezés:
2009-10-07 04:54:58

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Hihetetlen, bizsergető, hideg rázó, vágyakozó, ESZMÉLETLEN. Szavakba nem lehet elmondani, hogy milyen gyönyörű a szöveg és a zene...

Corli Hozzászólás ideje: 2009-07-05 11:12:21

Utolsó bejelentkezés:
2009-09-16 21:04:25

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Ennél jobbat... és épp most... Szeretem. Adél imádlak...

Roglop Hozzászólás ideje: 2009-04-29 09:14:54

Utolsó bejelentkezés:
2015-05-28 20:37:55

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

Beleszerettem ebbe a dalba. Quimby által nem ismertem, de így gyönyörű, és sokkal szebben szól, és sokkal teljesebb, mint az eredeti.

bodyboy Hozzászólás ideje: 2009-01-05 18:39:49

Utolsó bejelentkezés:
2011-08-01 16:39:38

Véleménye a(z) "Csík zenekar" előadóról:

hát ez a dal nagyon szép, a Quimbi által alkotott eredeti dalnál nekem kicsit hiányérzetem volt, de szerintem a Csík zenekar tökéletest csinált a kiválóból.

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább