Szarka Gyula

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 10, összesen 16493 alkalommal

Bemutatás:

Szarka Gyula (Vágsellye 1962 – ) Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző. Testvérével, Szarka Tamással a Ghymes együttes alapító tagja.

Biográfia:

A felvidéki Királyréven nőtt fel. Zenei tanulmányait a Galántai Zeneiskolában alapozta meg, ahol zongorázni és gitározni tanult. 1980-ban a pozsonyi Duna utcai Gimnáziumban érettségizett. A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett tanári diplomát, ezt követően öt évig a nádszegi általános iskolában tanított.

1983-ban, főiskolai évei alatt alapította meg testvérével az első zenekarukat, amely 1984-től viseli a Ghymes nevet. Ezekben az időkben tanult meg önképző módon bőgőzni.

2000-ben feleségével, Szarka Zsuzsával létrehozták a Nádszegi Napszínházat. Többek között fellépett: Hobo, Gerendás Péter, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Jordán Tamás és a Vujicsics együttes.

2004 áprilisában jelent meg első szóló albuma az Alku. A lemezt színházi darab formájában a Kolibri Színházban láthatta a közönség.

A 2007-es és a 2008-as évadban a Komáromi Jókai Színházban mesekoncert sorozatot tartott Csak a világ végire... címmel. A Ghymes zenészek közül: Varga Bori és Kún Csaba, a színház színészei közül: Holocsy Katalin és Bernáth Tamás vettek részt az előadásban.

2007-ben megjelent második szólólemeze a Bor és lányka, amely egy hónap alatt aranylemez lett. A Forrás Színház Toldi előadásához írt zenéje kibővítve CD-n is megjelent 2009-ben.

2006 óta, az évente megrendezésre kerülő Ghymes Fesztivál főszervezője. A fesztivál a magyar kortárs zenei, színházi és irodalmi élet bemutatására törekszik. A zene mellett a Szent György-hegyi Hegymagason borászkodással is foglalkozik.

2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesült testvérével, Szarka Tamással.

Forrás: Wikipédia

Albumok:

Szarka Gyula dalszövegek (27 db):

A bor legendája

A csábító

Alku

Bakanóta

Borivóknak való

Csak búbánat

Csillagok

Csokonai

Diákdal

Falu végén kurta kocsma

Hej, rárérünk arra még

Levél I.

Levél II.

Levél III.

Levél IV.

Levél V.

Levél VI.

Levél VII.

Meggyúlt szívem

Meredek a pincegádor

Narancsdal

Ölök, hogy éljek

Szerelem

Szerelem és bor

Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz

Vigadjunk, táncoljunk

Virágének

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

aaa
© 2020 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább