Szarka Gyula

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 9, összesen 18587 alkalommal

Bemutatás:

Szarka Gyula (Vágsellye 1962 – ) Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző. Testvérével, Szarka Tamással a Ghymes együttes alapító tagja.

Biográfia:

A felvidéki Királyréven nőtt fel. Zenei tanulmányait a Galántai Zeneiskolában alapozta meg, ahol zongorázni és gitározni tanult. 1980-ban a pozsonyi Duna utcai Gimnáziumban érettségizett. A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett tanári diplomát, ezt követően öt évig a nádszegi általános iskolában tanított.

1983-ban, főiskolai évei alatt alapította meg testvérével az első zenekarukat, amely 1984-től viseli a Ghymes nevet. Ezekben az időkben tanult meg önképző módon bőgőzni.

2000-ben feleségével, Szarka Zsuzsával létrehozták a Nádszegi Napszínházat. Többek között fellépett: Hobo, Gerendás Péter, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Jordán Tamás és a Vujicsics együttes.

2004 áprilisában jelent meg első szóló albuma az Alku. A lemezt színházi darab formájában a Kolibri Színházban láthatta a közönség.

A 2007-es és a 2008-as évadban a Komáromi Jókai Színházban mesekoncert sorozatot tartott Csak a világ végire... címmel. A Ghymes zenészek közül: Varga Bori és Kún Csaba, a színház színészei közül: Holocsy Katalin és Bernáth Tamás vettek részt az előadásban.

2007-ben megjelent második szólólemeze a Bor és lányka, amely egy hónap alatt aranylemez lett. A Forrás Színház Toldi előadásához írt zenéje kibővítve CD-n is megjelent 2009-ben.

2006 óta, az évente megrendezésre kerülő Ghymes Fesztivál főszervezője. A fesztivál a magyar kortárs zenei, színházi és irodalmi élet bemutatására törekszik. A zene mellett a Szent György-hegyi Hegymagason borászkodással is foglalkozik.

2011. március 14-én megosztott Kossuth-díjban részesült testvérével, Szarka Tamással.

Forrás: Wikipédia

Albumok:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább