Hollós Ilona

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 33 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 33005 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

Asszonynevén Bágya Andrásné (Nagyvárad, 1920. március 2. – 1998.) magyar táncdalénekesnő.

Biográfia:

Énekesként 1944-ben, a Holéczy együttesben debütált. Sokáig az opera-énekesnő,
Medek Anna tanítványa volt. Szólókarrierbe csak 1947 után kezdett.
Ő volt a 1960-as éveket megelőző időszak legnépszerűbb, leghíresebb táncdalénekesnője.
Az 1960-as évek elején lezajlott táncdalénekesi generációváltással visszavonult a színpadtól, bár slágereit sokáig játszották a rádiók.

Legismertebb slágerei:

Ahogy lesz úgy lesz (Que Sera, Sera)
Áll a kishajó (vaya con Dios)
Egy kis romantika (Tu sei romantica)
Hófehér gyöngyvirág
Jaj nekem, de nagy a veszedelem
Kétszer kettő néha öt
Megáll az idő
Nem adlak másnak
Ő az, ki így köszön
Valaki kell nekem is

Tagok:

Bágya András

szövegíró

Hollós Ilona dalszövegek (143 db):

További dalszövegek megjelenítése
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

tavinarcisz Hozzászólás ideje: 2008-04-15 14:04:24

Utolsó bejelentkezés:
2019-12-08 13:53:42

Véleménye a(z) "Hollós Ilona" előadóról:

Az 1956-os magyar slágerpiac másik legemlékezetesebb dala ugyancsak a forradalom és utóélete miatt az: a - nemrégiben a nemzeti hírügynökség, az MTI által is megerősített, a Rózsavölgyi-cd kísérőszövegében is szereplő - legenda szerint 1956. október 23-án vették fel Boross Ida énekével a Honvágy című dalt. A Magyar Rádióban, miközben odakinn már zajlott a tüntetés, ropogtak a fegyverek. Ennek az amerikai eredetijét a coolság királya, Dean Martin vitte sikerre (1956. január 14-én állt vele a Top 100 élére), és az angol szöveg (Memories Are Made Of This) kifejezetten nem arról szól, milyen szomorú is az embernek a szülőföldtől távol élni. Hanem arról, hogy milyen jó dolog összeházasodni valakivel, akit szeretünk. A Terry Gilkyson, Richard Dehr és Frank Miller szerzette dalról először az osztrák születésű német slágerénekesnek, Freddy Quinn-nek jutott eszébe a honvágy. A Franz Eugen Helmut Manfred Niedl-Petz néven született, dalaiban később is gyakorta a magányos vándor panaszait megfogalmazó művész ezzel, a Heimweh című művel futott be. A német változatból írta meg aztán Boross Ida férje, Gommermann István a "holdfényes májusok, muskátlis ablakok" dalát, ami az 1956 utáni emigráció főcímzenéje lett. Boross és Gommermann 1957 elején elhagyta Magyarországot, így a dal automatikusan indexre került, akkor sem játszotta volna a Rádió, ha nem tűnik fel senkinek, hogy Cseke László egyfolytában ezt nyúzza a Szabad Európában. A montreali Alexander Saghy emlékei szerint Boross Ida "valami politikai okból le volt tiltva az ötvenes években, sőt a legenda szerint börtönben is volt. 1955-ben került ismét nyilvánosság elé, több helyen is énekelt, alkalmi rendezvényeken és zenés szórakozóhelyeken, így például egy Calvin-téri kerthelyiségben. A Honvágy-dal volt a nagy csúcspontja, azután nem sokkal a forradalom leverése után véglegesen külföldre távozott - és eltűnt. A Honvágy-dalt természetesen levették a Rádió műsoráról. Az új felvételen -Hollós Ilona énekelte - az 'oly szép boldog idő, oly szép régi idő' kísérőrészt kétszeres 'oly szép boldog idő'-vel váltották fel, mivel a 'szép régi idő' nem volt 'politikailag korrekt'. Rövidesen a szöveges felvétel teljesen eltűnt, végül a zenekari felvételt is levették a műsorokról. Mindezt rövid egy éven belül."

Ezüstliliom Hozzászólás ideje: 2007-09-10 22:29:14

Utolsó bejelentkezés:
2013-05-02 13:05:59

Véleménye a(z) "Hollós Ilona" előadóról:

Dóritól még nem hallottam, de az eredeti is nagyon szép.:) Hollós Ilonának sok szép dala van.

csanna Hozzászólás ideje: 2007-02-20 14:38:56

Utolsó bejelentkezés:
2012-06-19 23:01:23

Véleménye a(z) "Hollós Ilona" előadóról:

Nagyon szeretem Szinetár Dórit! Ezt a dalt pedig úgy tudja énekelni, hogy az ember hátán átfut a hideg ... Nagyon jó ...

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább