Óriás

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 9 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 32894 alkalommal

Bemutatás:

Vérbeli rock, de nem Tankcsapda? Dallamos, majdhogynem slágeres gitárzene, de nem Hooligans?
Úgy kemény, hogy közben a lelket is simogatja, úgy könnyed, hogy nem nyálas? Az Óriás igennel válaszol az előbbi kérdésekre, és talán ezért is vált szokássá 2008-as színre lépése után reménységnek, űrbetöltőnek, dobbantásra képesnek titulálni az odalépős, mégis fülbemászó gitárzenében utazó budapesti zenekart.

A négy barát alkotta zenekar második nagylemeze, a 2010-ben megjelent Példák Hullámokra immáron több hangulatot fest: a zakatolástól a halk lírán át a himnikustól a pörgősig mutat lehetőségeket a rockzenére. Az ötletes klipjeivel (gondoljunk akár a papírmasés Fát dönteni vagy a kutyaperspektívában forgatódott Az egyikben ott kisfilmekre) is nevet szerző kvartett így jellemzi önmagát: “Az Óriás egy fiatal rockzenekar, amiben 4 olyan ember zenél gitárral, dobbal, basszusgitárral és billentyűvel, akik szeretnek zenélni, és ezt szeretik a legjobban”. Nem hinnénk, hogy bárki is kételkedne, aki látta már a zenekart élőben.

Biográfia:

A háromtagú együttes a hazai indie-gitárpop ma már szinte legendásnak nevezhető zenekara, az Annabarbi feloszlása után alakult 2005 végén. Az Óriás tulajdonképpen “heti egyszeri örömzenélésnek” indult - melynek keretében Örményi Ákos és Egyedi Péter a Kispál és a Borz akkori dobosával, Mike Zweckerrel hangoskodott jókat. Aztán 2006 márciusában már Hortobágyi Lászlóval, az Isten Háta Mögött dobosával próbált a két magasnövésű, nyártól pedig koncertezésbe, valamint első felvételei rögzítésébe kezdett a trió. 2007 márciusában Hortobágyi helyére érkezett a dobok mögé Nagy Dávid, a zenekar pedig belekezdett bemutatkozó nagylemezének munkálataiba.

2008 őszén jelent meg a trió szép reményekre jogosító debütáló album, a Jön., melynek legismertebb slágeres/klipes száma a Fát dönteni. 2009 folyamatos koncertezést, még egy videoklipet (Az a kellő hő) valamint egy új tagot (Hortobágyi László – ezúttal billentyűn) hozott, 2010-ben pedig a groeningeni Eurosonic fesztivál után Az egyikben ott c. kislemez érkezett a cimadó dalra készült ügyes videoklippel együtt, ami kutyaszemszögből mutatja be az Óriás-létet. A nyári tömött fesztiválszezon után ősszel októberben érkezett a második Óriás korong, a Példák Hullámokra, amelyet az év végén számos sajtóorgánum (Pesti Est, Rádiocafé, Recorder.hu) az év legjobb magyar lemezei közé választott.

A következő évben számos koncert (budapesti kollégium-turné a Turboval, számos vidéki klubbuli a 30Y-nal, valamint az összes jelentős nyári zenei fesztivál) következett, majd ősszel egy új EP felvételeibe kezdett az Óriás. A Gondalapos címre keresztelt anyag producere Takács Zoltán Jappán, a zenei rendező segédje Varga Ádám volt a 30Y-ból, a Mindenki Írja c. dalban pedig Papp Szabi (Supernem) vendégeskedett. A zenekar a novemberi megjelenésre két klipet is készített, ráadásul azokat egy rendkívüli ötlet alapján valós időben, egyszerre, egymással párhuzamosan forgatta le. Az Erősebben szorítsd, valamint a Mindenki Írja kisfilmjei több ponton is kapcsolódnak, egymásba fonódnak, a főbb szereplők pedig mindkét klipben feltűnnek.

2012 egy rendkívüli akusztikus koncerttel, a Nanushka Párnazenével indult, majd az Óriás is részt vett a Lípótszentmiklóson megszervezett Hóóórukkon, az első zenés sítáborban, olyan illusztris bandák társaságában, mint a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a 30Y, vagy a Subscribe. A zenekar tavaszi turnéját az Esti Kornél zenekarral bonyolította. Június 2-án az Óriás egy rendhagyó stúdiókoncertet rögzített a törökbálinti SSR stúdióban, olyan illusztris vendégek társaságában, mint Papp Szabi a Supernemből vagy Beck Zoli a 30Y-ból.
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább