Palya Bea

Zenei irányzat: Világzene
Albumok: 12 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 41051 alkalommal

Bemutatás:

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét.

Weboldal:

Biográfia:

Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, ahová a család a születése után nem sokkal költözött, a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Már fiatalkorában belevetette magát a népzenei gyűjtő-kutató munkába, mely aztán nagy hatással volt művészetére: “Nénik jöttek az életembe. Recsegős-ropogós kazettákról üzentek nekem, hogy énekeljek. Nem láttam őket soha, csak a hangjukat hallottam, a lényük mégis betöltötte a kis szobát. Úgy éreztem, ott vannak velem, és átnyúlva téren és időn, belém éneklik azt, amit az életről tudnak. Tőlük tanultam zenélni.”

A fővárosba kerülve az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumában végezte gimnáziumi tanulmányait, majd 2002-ben diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán. 

Bea egy rendkívül termékeny dalszerző és előadó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a korai formációkkal és művészeti csoportokban való szárnypróbálgatás után 2003-tól majdnem évente megjelent egy új lemeze. Mindeközben folyamatosan koncertezett és járta körbe így az az egész országot.
A világ számos pontján megfordult, 2000-ben a franciaországi Chambéry világzenei fesztiválra kapott meghívást a Folkestrával, Fassang László orgona- és zongoraművésszel pedig kétszer is turnézott Japánban. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Francia Intézet ösztöndíjasaként másfél évet élt Párizsban, ahol nem csupán klasszikus arab zenét tanult, de többször is fellépett. Belgiumban a ‘Karaván’ zenei projekt keretein belül a balkáni népzenét játszó Daraduna együttesben énekelt, majd visszatért a híres Bruges-i Világzenei Fesztivál előadójaként. De közreműködött Görögországban, az athéni kulturális Olimpia nyitófesztiválján, 2008-ban megjárta Hollandiát akkori zenekarával, a Palya Bea Quintettel, valamint többször fellépett már az Egyesült Államokban is. 2009-ben a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washington-i Kennedy Centerben Dés Andrással és Szokolay Balázzsal adtak nagysikerű koncerteket.

2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol öt éven keresztül minden évben tíz napig a zenéé, a táncé, a koncerteké, a színházi és zenei improvizációé, illetve a daltanulásé és tanításé volt a főszerep.

Bea sikere részben annak is köszönhető, hogy az évek folyamán egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az önismereti munkába. A jóga, az álmok fejtése, egy mexikói kis faluban eltöltött hónapok, a sok utazás a világ különböző pontjai között, az úgynevezett kreatív valóságteremtés módszere, a mozgásos, színházi és zenei improvizáció, a coaching, a tréningek és az írás folyamatosan kapcsolódtak be az életébe, tették őt egyre bátrabbá, és tágították ki folyamatosan világát.  

Ez az önismereti út is nélkülözhetetlen volt a 2013-ban lemez és videósorozat formájában rögzített, majd 2014-ben megjelent Nő című album megszületéséhez. Az album hatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el: teltházas koncertek, sűrű fesztiválszezon, interjúk sora és számos hálás rajongói levél jellemezte az elmúlt két évet. Ezt a lendületet meglovagolva, ám újult energiákkal vetette bele magát 2015-ben legújabb, Tovább Nő című lemezének munkálataiba, mely 2016 tavaszán meg is jelent.

Bea az anyaság első éveit követően újra készen áll meghódítani a nemzetközi színpadokat és a külföldi közönséget. Ennek egyik első lépéseként a 2015 októberében Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX - World Music Expo - Gypsy Heartbeats elnevezésű nyitógálájának egyik főszereplőjeként léphetett zenekarával az érdeklődők és a nemzetközi szakma képviselői elé. 

A 2016. év nem csupán az új lemez miatt izgalmas a számára. Egy Franciaországból érkező filmes felkérés nyomán a Django Reinhardt életéből készülő film egyik főszerepében lesz majd látható a világhírű jazz gitáros feleségeként.
Másik kiemelkedő eseménye ennek az évnek Bea Selymeim c. koncertsorozatának legújabb, májusi darabja, melyben a világhírű világzenei énekesnőt, Mayra Andrade-t látja vendégül a MüPa színpadán.

Tagok:

Palya Bea

ének, sansula, tapan

Bodoczki Ernő

nagybőgő

Czirják Tamás

dob, ütőhangszerek

Gerzson János

oud, buzuki

Szokolay Dongó Balázs

fúvós hangszerek

Palya Bea dalszövegek (126 db):

A nő

A Pokol Dudása

Ágról ágra

Áldás

Áll a kapun

Altató

Altatódal Liliána hercegnőnek

Anyám, anyám Édesanyám

Apa dal

Apa-blues

Átrobogtam az életemen

Az elérhetetlen férfi

Az élet megy tovább

Az én piros vérem...

Az ördög meg a vén dög

Az ördög meg a vén dög

Beavatás

Beszív-kifúj

Betlehem, Betlehem

Cigányos

Cinegés

Csend csend csend

Csillagtalan setét éjjel

Daloljatok egy kicsit!

Devla

Dorom-boy

Ébredés

Egész nap

Elment a madárka

Emberállat

Én is voltam

Én Istenem

Észosztó nagy szájhős

Exek

Fa alatt szültelek

Flört

Francia Táncmester

Gyere szeress

Gyí, lovacskám!

Hajnal

Hajnali séta - Ahány rózsa annyi szál

Hallgatóim

Három árva

Hegyezd füled

Hercegnő

Hívlak téged

Hogy hívják?

Hold

Hoppá

Hószínű homlokán a fürt

I'm Happy

I'm Happy

Igazi Angyal

Imruska

Induljunk hát

Induljunk útnak...

Intro

Jazzklub

Jóravaló nő

Kastélyének

Katitzához keserűségemben
Dalok.hu - Palya Bea - Katitzához keserűségemben mp3 letöltése

Kedves álmot hogy szerezne szülöttjének

Két világ

Ketten a hegyen

Kulumatulá

Laci bátyám
Dalok.hu - Palya Bea - Laci bátyám mp3 letöltése

Lovas dal

Lüktetés (bolgár)

Macskatangó

Madárkám, ki járt itt?

Magasztallak

Mammo csitté

Mátyás király és Beatrix királyné találkozásának története

Megjövendölve volt régen

Megmondók

Megmondók

Mi vagyunk a rózsák

Mindenkinek kurv'anyja

Nagyurak vacsorája

Ne csicserész

Olajos csúszda

Oly szép vagy nekem

Panaszos Nők Háza

Patak Parttyán

Pey-Dabadi

Ribizliálom

Rikoltok

Rítusének

Rózsa

Sáros-Pataki polgár leány
Dalok.hu - Palya Bea - Sáros-Pataki polgár leány mp3 letöltése

Sofia express

Suttognak a vének

Szabadon

Szaladós

Szavak nélküli

Szelence

Szelidecske

Szép szemű szeretőm

Szépen veri az eső a virágot

Szeretőm e táncban

Szól a kakas már

Szülésdal

Tánc

Tata nótája

Tchiki Tchiki

Tépem, tépem...

Tükör

Úgy elmegyek rózsám

Úgyis veled

Úton

Végem, végem!

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

esztuuus Hozzászólás ideje: 2009-11-19 18:16:26

Utolsó bejelentkezés:
2011-05-06 00:25:49

Véleménye a(z) "Palya Bea" előadóról:

mekkora tehetség ez a Bea :) nagyon szeretem, és becsülöm a munkásságát :)

© 2018 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
// //
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább
//