Republic

Zenei irányzat: pop rock
Albumok: 39 db
Megtekintve: Ma 4, összesen 162685 alkalommal

Bemutatás:

1990. február 23-án alakultak, lemezborítóikon szereplő hal is ezt szimbolizálja. Boros (sz.: 1962. nov. 17.) (ex-Citrom, ex-Kanguru), Tóth (sz. 1966. máj. 13.) (ex-Balatonszelet), Bali (ex-Denevér), Szilágyi (ex-Cipőfűző, ex-Balatonszelet) és Cipő (ex-Andante, ex-Cipőfűző) könnyen értelmezhető, szókimondó és hihetetlen dallamos zenéjéről vált híressé. Az együttes nem sokkal megalakulása után megnyerte a rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). 1990 végére Szilágyi László (dob) helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz. 1991-ben a zenekar úgy döntött, hogy új kiadó után néz. Szerződésük azonban még egy albumra szólt a Hungarotonnál, így nem volt kiút. Mivel új dalaikat már az új kiadójuknál szerették volna megjelentetni, megszületett az a legendás ötlet, hogy egy teljes lemezanyagnyi dobszólóval állítsanak be a Hungarotonhoz, így teljesítve a szerződésben foglaltakat. Nagy László Attila kiélhette magát a stúdióban, s megszületett az "Üss a kazettára" c. lemez, amely meg is jelent (!) mint Republic album. 1991 végére Környei Attila helyett Abella Miklós a menedzser, ekkor Bali Imre (sz. 1956. dec. 29.) (gitár, ének) helyére Patai került. 1991-ben elnyerték a Magyar Rádió Emerton-díját. 1993-ban a Republic elnyerte a MAHASZ "Arany Zsiráf" díját. Cipő 1995-ben szólólemezzel jelentkezett, ugyanebben az évben Kaposvárott tartottak koncertet, amelyről CD és video készült. 1995-ben ismét "Arany Zsiráf" díjat nyertek "Az év rocklemeze" kategóriában.[1]
Természetes volt a zenekar számára az évi száz-százötven fellépés, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. Hagyománnyá vált március 15-ei koncertjük is. Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de szerzeményeit Koncz Zsuzsa és Halász Judit is énekelte.

Biográfia:

1990. február 23-án alakultak, lemezborítóikon szereplő hal is ezt szimbolizálja, valamint Cipő kedvenc éttermének ez a cégére.Boros (sz.: 1962. nov. 17.) (ex-Citrom, ex-Kanguru), Tóth (sz. 1966. máj. 13.) (ex-Balatonszelet), Bali (ex-Denevér), Szilágyi (ex-Cipőfűző, ex-Balatonszelet) és Cipő (ex-Andante, ex-Cipőfűző) könnyen értelmezhető, szókimondó és hihetetlen dallamos zenéjéről vált híressé.Az együttes nem sokkal megalakulása után megnyerte a rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). 1990 végére Szilágyi László (dob) helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz. 1991-ben a zenekar úgy döntött, hogy új kiadó után néz. Szerződésük azonban még egy albumra szólt a Hungarotonnál, így nem volt kiút. Mivel új dalaikat már az új kiadójuknál szerették volna megjelentetni, megszületett az a legendás ötlet, hogy egy teljes lemezanyagnyi dobszólóval állítsanak be a Hungarotonhoz, így teljesítve a szerződésben foglaltakat. Nagy László Attila kiélhette magát a stúdióban, s megszületett az "Üss a kazettára" c. lemez, amely meg is jelent (!) mint Republic album. 1991 végére Környei Attila helyett Abella Miklós a menedzser, ekkor Bali Imre (sz. 1956. dec. 29.) (gitár, ének) helyére Patai került. 1991-ben elnyerték a Magyar Rádió Emerton-díját. 1993-ban a Republic elnyerte a MAHASZ "Arany Zsiráf" díját. Cipő 1995-ben szólólemezzel jelentkezett, ugyanebben az évben Kaposvárott tartottak koncertet, amelyről CD és video készült. 1995-ben ismét "Arany Zsiráf" díjat nyertek "Az év rocklemeze" kategóriában.

Tagok:

Republic dalszövegek (473 db):

"Idézőjel"

1526

67-es út

A csikósok,a gulyások

A jobbik részem

A jobbik részem

A konténer

A nevem csak ennyi: Öcsi

A rózsák vére

Amit nem értek

B konténer

Bartók Béla üdvözlése

Bevonulás

Budapest

Budapest

C konténer

C konténer

Csak most legyen

Csak nevess

Csillagszóró

D konténer

E konténer

Edwars Grieg megidézésére

Ég és föld között

Elszédült világ

Én fekszem itt...

Erdő közepében

Ez a bolt egy jó hely

Ez a ház csupa szeretet

Ez a ház csupa szeretet

Ez a tűz most ég

Ez az élet

Ezen a földön

F konténer

Fehér babák

Fehér babák

Felhőnéző

Felmelegítlek a szívemmel

Fényes utakon

G konténer

Gótika (II.)

Gyere közelebb, menekülj el

Gyere közelebb, menekülj el

Gyöngyharmat

H konténer

H konténer

Ha igaz lenne

Hacsaturján harmóniáira

Hátha én vagyok

Holdeső Napsugár

I love you so

I Love You So

Ima a gyermekekért

Immer Wieder

Jól vagyok

Jól vagyunk

Kék és narancssárga

Kék és narancssárga

Kék és narancssárga

Kék és narancssárga

Kék és narancssárga

Kémek a filmeken

Két pont között

Ketten a világ közepén

Kézzel lábbal

Ki viszi át a szerelmet?

Kimondom a neved

Kinél van most a szivárvány

Légy aki vagy

Maszkabál

Maurice Jarre emlékére

Megamix

Mert álmodni szép

Micimackó

Mit dir

Nap, Hold, Csillagok

Neked könnyű lehet

Nyakig a sárban

Paganini dallamaira

Paganini dallamaira

Pénzügyesek

Pénzügyesek

Rémület

Repül a bálna