Gaál Gabriella és Madarász Katalin

Zenei irányzat: magyarnóta, cigánydal
Albumok: 9 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 25800 alkalommal

Bemutatás:

Gaál Gabriella (Csepel, 1930. január 3. – Budapest, 2010. augusztus 3.) magyar nótaénekesnő cigánydalénekes és népdalénekes, tudományos kutató.
Madarász Katalin (Túrkeve, 1934. január 23. –) magyar nótaénekesnő, cigánydalénekes és népdalénekes.

Biográfia:

Gaál Gabriella Madarász Katalinnal alkotott duóját mindenki ismeri, akihez egy kicsit is közel áll a műfaj. Páratlan páros voltak, 1964-től énekeltek együtt. Hanghordozóik jelentek meg. Madarász Katalin dalostársa halála után egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy kettejük között több volt, mint munkakapcsolat: "Annyira összefonódott a nevünk, hogy amikor az USA-ban vendégszerepeltem, megkérdezték tőlem: „Gaál Gabriellát miért nem hozta magával?” Pesten kalauzként dolgoztam, s egyszer csak szólnak, hogy jöjjek be a központba, mert keres egy hölgy. Bemutatkozott, és azt mondta, hogy hallott engem a rádióban cigánydalokat énekelni. Arra kért, adjak neki néhány ilyen dalt. Adtam, s le is kottáztam neki. Így indult az ismeretségünk. Ezután néhány évig nem találkoztunk, annak ellenére, hogy mindketten a Rajkó Együttes szólistái voltunk, de nem egy műsorban szerepeltünk. Amikor végre egy produkcióba kerültünk, kitaláltuk: énekeljünk együtt, mert a cigánydal alkalmas a közös éneklésre. Ezek után nagyon sokszor léptünk fel, s még hanghordozók is jelentek meg velünk. Általában én énekeltem a prímet, Gabi pedig tercelt hozzá." A nótán és népdalon kívül összefűzte őket az irodalom, a történelem és a humor szeretete. A jó és tiszta zenét – műfajtól függetlenül – mindketten kedvelték. 2000-ben a Jákó Vera Alapítvány kuratóriuma nekik ítélte oda a „Jákó Vera-díj a magyar kultúráért" elismerést. 1984-ben egyébként a SZOT-díj is „közös" volt.

Gaál Gabriella és Madarász Katalin dalszövegek (111 db):

További dalszövegek megjelenítése
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább