Kelly Anna

Kelly Anna
Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 15995 alkalommal

Bemutatás:

Ézsöl Anna (1919. október 6. – 1965. június 10.) magyar énekesnő, primadonna volt.
Művésznevei: Kelly Anna, Anna Vasilopol

Léván született, de a Trianoni döntés után magyarsága miatt a családja a megélhetésért Budapestre költözött. Itt a Reiner-féle akrobata- és tánciskolába íratták, mert gyermekkorától színésznek vagy énekesnőnek készült. Akrobataként rendkívül tehetségesnek bizonyult, ezért hamar külföldi szereplési lehetőséghez jutott. Ekkor vette fel a Kelly nevet.
Sajnálatos prágai balesete után akrobata pályafutását be kellett fejeznie. Az előadói terveiről azonban nem volt hajlandó lemondani, ezért beiratkozott a budapesti M. Nedelkovits Anna énekiskolájába. Az éneklésben is tehetségesnek bizonyult, így a Pátria hanglemez kiadónál
hamarosan elkezdtek vele hangfelvételeket készíteni, és hamarosan az 1940-es évek egyik
sikeres énekesnője vált belőle. A Pátriánál mintegy hatvan hanglemeze jelent meg.
A Stefánia úti Hungária Kert, a margitszigeti Parisien, a Paulay Ede utcai Parisien Grill, és a Nagymező utcai Moulin Rouge gyakori fellépője lett. 1941-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, 1943-ban a Fővárosi Operettszínházban is fellépett.

Első filmje az Egy csók és más semmi volt 1941-ben. 1943-ban már primadonna (Sárdy János mellett) Lehár Luxemburg grófja című dalművében.

Pályája egyenesen és gyorsan ívelt felfele. A II. világháború alatt rendszeresen szerepelt a Vöröskereszt szervezésében működő kívánság hangversenyeken. A nyilas hatalomátvétel után is sokszor fellépett, később ezért az Igazolóbizottság 1945-ben örökre eltiltotta a szerepléstől.

1946-ban megismerkedett Mihai Vasilopol román diplomatával, akivel 1948-ban házasságot kötött, és Romániába költözött, ahol folytatta énekesnői pályáját. Előbb a konstancai operaházban énekelt, majd később a bukaresti operettszínházhoz szerződött, ahol nagy sikereket aratott Anna Vasilopol néven, leginkább Lehár-operettekben, mint primadonna.

Néha hazalátogatott Budapestre, egyszer még a Magyar Rádióban is szerepelt új nevén.
Az 1960-as években megbetegedett, Budapesten kezelték, és itt is halt meg fiatalon, 1965-ben.
A budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomba.

Biográfia:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább