Firkin

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 4 db
Megtekintve: Ma 4, összesen 19239 alkalommal

Bemutatás:

Ír kocsmazenét játszó magyar zenekar.

Biográfia:

2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar. 2016-ig több mint 400 koncertet adott az együttes 14 országban (Kanada, Franciaország, Egyesült Királyság, Hollandia, Svájc, Belgium, Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Olaszország, Magyarország).
 Mára már minden neves hazai fesztivál és koncerthelyszín fellépője a Firkin – Sziget Fesztivál, Művészetek Palotája, Hegyalja Fesztivál, SZIN, Alterába, Pannónia Fesztivál, EFOTT, Savaria Karnevál, stb.

 Az együttes 2009 májusában kiadott Firkinful Of Beer című első albuma (Universal Music) alig egy év alatt Aranylemez lett, 2010 elején pedig Fonogram Díjra jelölték. A korong Firkinful Of Beer című dala rákerült a világ legjobb folkzenekarainak válogatáslemezére (Almost St. Patrick’s Day – Reedo Records, 2009, Németország), illetve egy világzene-kiadványra (World Music from Hungary 2 - Sony, 2010, Magyarország). Az együttes WHUP! (2010. november) című második lemezének Lord Of The Dance című dala Kanadában 4 hónapon keresztül, Németországban 3 hónapon át vezette a nemzetközi kelta listákat.

 A Firkin legnagyobb magyarországi elismeréseként a Művészetek Palotája meghívta a zenekart egy exkluzív koncert megtartására (2010. június 25.), amelynek átütő sikere meghozta a zenekar számára a szélesebb körű elismerést.

 2011 több jelentős eseményt kínált a Firkin számára: ötállomásos turné Kanadában, rengeteg magyar és külföldi fesztiválmeghívás, ahol a zenekar számos esetben headlinerként (főzenekarként) játszhatott.

 2012 tavaszán a harmadik album (Igyunk pálinkát!) magyar nyelven került a magyarországi közönség elé. A zenekar 4. születésnapján (2012 szeptember) felvett koncert DVD-n is megjelent Keep On Firkin címmel, amelynek hanganyagát 2013-ban az MR2-Petőfi Rádió és a Duna TV teljes egészében leadta, illetve a nyári fesztiválszezonra zenei albumként is elérhetővé vált a hallgatók számára. 

 2013-ban a Firkin ismét a Fonogram-jelöltek közé került a harmadik albumával, a Művészetek Palotája pedig újfent felkérte az együttest egy egyedi Firkin-est létrehozására. A Jumpin' John című teltházas eseményen a zenekar művészi oldalát láthatta a közönség: 4 énekessel, számos vendégzenésszel, a Pécsi Balett táncosaival, rajzfilmszerű háttérvetítéssel, díszlettel bővítve hangzott el a Firkin-repertoár és 10 új dal bemutatója is.

A Firkin élő zenei felvételei és koncertjei kaput nyitottak az egyik legmeghatározóbb német koncertszervező ügynökséghez, akikkel a zenekar a 2013. év elején leszerződött. Ezt követte egy osztrák és egy cseh-lengyel koncertügynökséggel való együttműködés is. 2014 elején a Firkin elkészítette 5. nagylemezét Finger In The Pie címmel, amely egy év alatt több nemzetközi toplistára is felkerült, bizonyítva azt, hogy magyarországi zenekar is bekerülhet a világ élvonalába: UK – Modern Rock Top 20; Germany – 3rd best Celtic Punk Rock album; Ireland – 2nd best Celtic Punk album; USA - The World's Leading Songwriting Competition – Top 10, Finalist (category: Rock/Alternative). A fesztiválszezon több újabb külföldi lehetőséget hozott, mint például a németországi Wacken (W:O:A), amelyet a világ legnagyobb fesztiváljai között tartanak számon, itt a Firkin főműsoridőben mutathatta meg a magas minőségű produkcióját. Erről a WackenTV felvételt is készített, amelyről egy válogatás megtekinthető a YouTube-on is. 2015 nyarán a műfaj legnagyobbjával, a Flogging Mollyval játszhatott a zenekar Budapesten, illetve több külföldi fesztiválon headlinernek (főzenekarnak) hívták meg. Októberben a M2-Petőfi TV több alkalommal leadta a Firkin 7. születésnapi koncertjét az Akvárium Klubból. A Firkin Londonban búcsúztatta a 2015. évet, a legendás Dublin Castle klubban, ahol a Madness, a Blur, vagy Amy Winehouse volt gyakori vendég.

Tagok:

Göttinger Pál

ének, akusztikus gitár, ír furulya

Virág Lili

hegedű

Péter János (PJ)

fuvola, ír furulya

Marczis Attila

elektromos gitár

Szuna Péter

basszusgitár

Albumok:

Firkin dalszövegek (49 db):

Fields of Athenry

Megtépett zászló

Striker

Whiskey in the jar


Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2017 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább