Tükezoo

Zenei irányzat: Pop
Albumok: 0 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 47805 alkalommal

Bemutatás:

Pécsi underground lokál-anarcho popduó, amelyet 2008. tavaszán alapított Babarci Bulcsú, az az év veszprémi Utcazene Fesztivál győztese, és Restás Gergő ütőhangszeres. Első bemutatkozásukat szeptember 11-én tartották, fél évvel később az EXIT magazin webzene rovatában már új magyar kultzenekarként emlegetik őket. Zenéjük mind megszólalásában, mind hangszerelésében különleges: egyedi tervezésű és kivitelezésű preparált kontrabasszus gitár hozza egyszerre a bassszusszólamot és a harmóniát, ütőhangszerekkel kiegészített dobjáték biztosítja a muzsika lüktetését. Mindezt ketten művelik úgy, mintha négytagú zenekar szólalna meg a színpadon, néha egy scrtatch DJ-vel kiegészülve. Dalaik gyakorlatilag barkácsolt popművek, melyekkel a könnyűzenét próbálják kiforgatni és bagatellizálni, kiveséznek es csontig tisztítanak mindenféle stílust (soul, bossa, punk, reggae, funk, manouche, disco, ethno, techno stb.). Dalszövegeik a nagyvilág bizarr, ellentmondásos vagy humoros őrületeit dolgozzák fel múlandó kisvárosi képek keresztmetszetében, gyakran a jó ízlés határaival kacérkodva; a plázacicákat, az emósokat, a myspace-eseket, a vidékieket, a pestieket, a turistákat, a szabadtéren visítozó osztálykirándulókat vagy a sznobokat egyarant górcső alá véve. Bár zenéjük alapjában véve klubzene – saját barkacsolt, szedett-vedett technikával járják az ország klubjait – fesztiválokon is szívesen látják őket, igy a PEN-en, az ICWIP-en, a Szigeten, az EFOTT-on, a szlovákiai Hanna-Hanna es OpenMind fesztiválokon is kepviselték már Pécset.

Forrás: Zenekar facebook oldala

Biográfia:

A zenekar 2008. tavaszán alakult, pontosabban Bulcsú és Gergő akkor bólintott össze Pécsett, a Zöld kocsmában két korsó sör között, hogy "akkor most már holnap reggel tényleg nézzük össze, mink is van". És lett is másnapra: egy preparált gitár, amely egyszerre hozza a basszusszólamot és a harmóniát, valamint egy cajon, ami idővel ütőhangszer-parkká nőtte ki magát – és mostanra már semmilyen vonatra nem fér fel –, mindez egy földalatti próbaveremben, merthogy mivel underground banda, rögtön a legaljából merítkezhessenek.

A zenekar első fellépését 2008. szeptember 11-én tartotta DJ R-NoLD zajtárcsás segédletével, mondván, ha most semmi, akkor legalább ez durranjon. Ezután pár dal erejéig megmutatkoznak a fővárosban is egy tehetségkutatón, ahol ugyan semmilyen helyezést nem érnek el, mivel a pontozásban igen nagy súlya van az eladott jegyeknek és a csókos spannok szavazatainak, ám két hónapra rá az EXIT magazin webzene rovatában már új magyar kultzenekarként emlegetik őket. Mindennek azonban, azonkívül, hogy ők ezt pultzenekarként rendszeresen meg is ünneplik, és sosem felejtik el kihagyni életrajzukból, semmi különösebb vonzata nincsen. A közönség sikerétől megrészegülve, ám el nem szállva, a Zoo elkezdi nyitogatni kisállat-ketreceit, s kerülnek a naptárba a kisebb-nagyobb partizánakciók időpontjai.

2009. az év nyara: Damjanich Napok, PEN, EFOTT, Sziget, Hanna-Hanna, Open Mind, Hegyomlás fesztivál, dagonyafesztivál, szúnyogfesztivál, másnapfesztivál: a göröngyös út, melyet minden valamire való sampler nélküli zenekarnak meg kell járnia – csencselt karszalagok, elbugázott VIP-passzok, ragacsos gitárkábelek, vizezett sör, mobilwc-szag, potya Unikum (kivéve, ahol egyáltalán nem mérnek alkoholt) és sok-sok por.

Ősztől a zenekar elkezdi első lemeze felvételeit a "veremben", amit egy éven át csak a klubfellépések és a szomszéd zenekarok metálkodása háborgat meg olykor. Gergő hangtechnikusi, és Bulcsú hangszerelési tapasztalatait összevetve születik meg tizenkét nóta végleges verziója, melyek a vendégzenészek (R-NoLD, Maszkura, Munkácsy Ádám, Csernák Zoltán, Kerekes Zora, stb.) lábujjhegyen való közreműködésével igazi csemegeszámba mennek. Az eredmény egy egységes, markáns hangzású, ám műfajok közt igencsak csapongó anyag, mely addigi szerzeményeik színét-javát tartalmazza.

Ebben az időszakban szervezi meg a PANKKK a Zipkomm börzét a Gödörben, ahová az országos fellépők közé a TükeZoo-t hívják meg zenélni, mint elsőlemezes csodabogarat. A koncertről a Wan2 szófukar papírforma-kritikája mellett a hangszerelésre és szövegekre felfigyelő Kapos TV is beszámol, s kimerítő interjút készít a zenekarral, ami a nagy zajban adott válaszok tartalmát összevetve felér egy kisebb hazugságvizsgálattal. A fiúk ezen a havas éjszakán járják meg hírhedt horrortrip-jüket, amikor is buszukkal megdöntik a leglassabb Budapest-Pécs út megtételét (12 és fél óra) hókotrókkal és bezárt benzinkutakkal szegélyezett hazaútjukon.

A mediterrán kulturális főváros 2010-es programjai, mint megannyi más többre érdemes feltörekvő helyi zenekart, a TükeZoo-t is megkímélik, s a nagy érdeklődésre való tekintettel a fiúk megfejelik "Nagy Babylont". Első szereplésük rögtön költözésük reggelén történik a Magyar Dal Napja sajtótájékoztatóján, ahol a sajtó krémje ugyan ötödszörre sem jegyzi meg a zenekar nevét, de vájt fülük szelektív hallása egyből kiszűri a csapongó dalszövegekből a "bíborcsiga" ógörög alakját. A zenekarnak a Dallamos Villamoson való szereplése a helyi rajongókon és az idejekorán távozó tévéseken kívül ekkorra már az idősebb korosztály és a pincsikutyák érdeklődését is felkelti, olyannyira, hogy a Quimby 2010-es országos turnéjára előzenekarnak hívja el őket. Kiss Tibi a Zoo-t "Magyarország legjobb barkácspop zenekaraként" mutatja be a közönségnek. Azóta jönnek felfelé, mint a talajvíz, de sosem feledik, honnan jöttek: irodájuk falán mindig ott lóg a gumicsizma és a karikás ostor.

Forrás: Zenekar facebook oldala

Tagok:

Restás Gergő

dob, ütőshangszerek, vokál

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább