Seress Rezső

Bemutatás:

Seress Rezső (született Spitzer Rudi) (Budapest, 1889. november 3. – Budapest, Józsefváros, 1968. január 11.) zeneszerző, zongorista

Az egyik leghíresebb örökzöld dal, az egyetlen magyar világsláger, a Szomorú vasárnap (Gloomy Sunday) szerzője (szöveg: Jávor László, a 8 Órai Újság bűnügyi riportere). A dalt több mint 100 nyelven adták elő.

Biográfia:

Iskolai tanulmányait korán abbahagyva egy vándorcirkuszhoz csapódott. Jelentkezett Bruno úrnál, a cirkuszigazgatónál, hogy artista szeretne lenni.

3 hónap légtornászat, segédkezés után azonban beállított édesanyja a sátorba, s hazaparancsolta. Azonban ő maradt, s légtornásszá vált. Vecsésen baleset érte, egy próba során kötelek nélkül leesett a magasból. A fővárosi Korányi-klinikára szállították, s csodával határos módon túlélte a zuhanást. Élete akkor vett más irányt, amikor az Üllői úti kocsmák valamelyikében megismerkedik Bilicsi (Growatsch) Tivadarral, akinek kiöntötte szomorú élettörténetét, s aki rávette, álljon be vele színésznek. Rákosi Szidi magántanodájába jelentkezett, ám a meghallgatásra még mindig mankóval kellett beállítania a balesete miatt. Táncoskomikus szeretett volna lenni, de mankói miatt ez ironikus hátteret adott szavainak. Végül mégis színész lett, s végzős társai között ott találjuk Vaszary Piroskát és Halmay Tibort. Később a városligeti Műszínkörben kezdett dolgozni. 9 évig sínylődött itt, napjait a nélkülözés, a pénztelenség jellemezte. Egyetlen vigasza ekkor a színfalak mögötti zongora volt, ahová saját szórakoztatására ült le az előadások után. Az igazgató felfigyelt erre, s műsorra tűzte játékát. Az előadásokon az autodidakta zeneszerző saját szerzeményeivel rukkolt elő, egyre több nézőt csábítva a Műszínkör épületébe. Ismertté vált az arra járók körében, de a nagyközönség számára még mindig névtelen volt. Részint a hanglemezek betiltása miatt (mivel a győztes hatalmak ezeket betiltották akkortájt Magyarországon) részint, mert a rádió akkor még kevesek kiváltsága volt. Így hírneve élőzenében terjedt a színházlátogatók között.

Első, országosan ismert dala az 1925-ben komponált "Még egy éjszaka…" című nóta. Ezzel betört a köztudatba, a dal tizenhatezer példányban kelt el. A siker annak volt köszönhető, hogy lassan újra legálissá vált a hanglemezgyártás, így négy felvétel is készült a darabból. Pestet mégis egy másik dala, a "Ki volt az az asszony, akinek a szíve” kezdetű dala hódította meg. Az alsóbb társadalmi osztály, a cselédek, cipőpucolók, konflis-kocsisok között úgy terjedt, mint a pestis. Mégis a nagy sikerek között úgy döntött, hogy elhagyja a színházat. Csárdákba szegődött zongoristának. Egy ilyen előadáson figyelt fel rá Nádor József, a kis termete miatt "kis Seress" néven ismert fiatal tehetségre. Szárnyai alá vette, beajánlotta a Dohány utcai Kulacs vendéglőbe. Itt teljesen más életet tudott élni, mint azelőtt, rendes fizetésén lakást vett Pesten s egy télikabátot.

1923-1933 közötti tíz év rendkívül termékeny időszak volt alkotó munkásságára. Több mint negyven dalszöveget írt mások számaira, a körülbelül hatvan saját szerzeménye mellett. A Délibáb 1933. 25. száma, mint „a zeneszerzés kistermetű nagymestere” írt róla.

1933-ban megírta a "Szerelem az egész vonalon" című operettjét, melynek zenéjét s librettóját is ő írta. Azonban a mű sosem került színpadra, mert a rendezők nem voltak hajlandóak színre vinni, csak a már ismert operettírók műveit, annak ellenére is, hogy kollégái mindegyike remeknek tartotta az operettet. A közönségen kívül azonban a szakma képviselői nem tartották nagyra, s ez a színpadi művének kudarcával együtt mélyen megviselte. A világnak azonban mindig a mosolygós arcát mutatta, melyet jól tükröznek a róla szóló anekdoták.Azonban az igazi Seress kiolvasható dalaiból, melyek borongós-szomorú hangulata annyira ámulatba ejtette a közönséget. A józanság és a realitás helyett a mélyről jövő érzelmeket, és a belső vágyakat énekli meg. Témái, a reménytelen szerelem, a szentimentalitás, az elérhetetlen boldogság a hallgatói szívébe hatolnak, s népszerűségét az egekbe röpítik.

Pestet is eléri a munkanélküliség szele, diplomások seprik az utcákat, mivel nem tudnak végzettségükhöz méltó állást találni. A pénz elértéktelenedett, munkahelyek mentek tönkre. A hangosfilmek megjelenésével a mozi-zongoristák, akik a háttérzenét szolgáltatták a némafilmek alatt munkanélkülivé váltak, ezért Seress is szorongott. Ezt, hogy megélhetése ilyen időkben kardélen táncol még az sem tudta elhalványítani, hogy Pest legszebb asszonya, Jászonyiné Helénke otthagyta érte gazdag katonatiszt férjét, s felesége lett. Témái még inkább sötét színt kaptak, ahogy őt is egyre jobban hatásuk alá kerítik az elkeseredett gondolatok.

Németországban Adolf Hitler került hatalomra, s hamarosan Magyarországon is zsidótörvények lépnek életbe az állami hivatalokban betöltött szerepükről. A dala miatt elkeseredett Seresst egy este hazafelé menet az újonnan megjelent nemzetszocialisták megverték. A dolgok előrehaladtával már származása miatt fellépésekre sem kérték fel. Munkanélkülivé vált. Ez ismét egy csapás volt a számára, hogy megvetett létére már eltartani se tudta magát. Nemsokára megérkezett a behívója, függetlenül attól, hogy már megtért-e. A nagykátai Honvéd Kiegészítő Parancsnokságon kellett jelentkeznie katonának. Végül fegyver helyett kapát kapott árokásásra, s front helyett az aknásított mezőket ellenőriztették vele. Édesanyját deportálták, egy haláltáborban halt meg. Fél veséjét egy német tiszt szétrúgja, miközben szolgálatot teljesített. Majd egy elegáns magasabb tiszt lépett ki egy fekete Mercedesből. Saját kezűleg akart véget vetni Seress életének, mondta társainak. Ezzel szemben azonban ruhát adott neki, s rejtegetni kezdte. Mint kiderült, járt egyszer Pesten, mikor a Szomorú Vasárnapot játszotta, s felismerte a többi munkaszolgálatos között. Hírneve mentette meg a háborúból, s a tiszt egy „H. W.” monogramos cigarettatárcát adott neki emlékbe.

Hazatérve feleségét, Helént egy másik férfi karjaiban találta. Hitvese ekkor elhagyta. A háborúban megviselt, s lelkileg összetört Seress azonban belenyugodott a helyzetbe. Később felesége megszakította szeretőjével a kapcsolatot. A zeneszerző megbocsátott neki, s attól kezdve soha többet nem esett köztük erről szó. Anyagilag is megsanyargatva napról napra élt. Amerikában az IRWING Trust Banknál 370 000 dollár volt befagyasztva a számára, várva, hogy eljöjjön érte, mert Magyarország akkori politikai helyzetében az átutalás nem volt lehetséges. Azonban a művész csak egy óceán távolságából nézhette a vagyont, mert pénze nem volt az útra, hogy felvegye. Egyébként is megálmodta, hogy zuhanásban leli halálát, s tériszonya is volt. Saját számait nem játszhatta, mert azok feketelistára kerültek. Az ok a Horthy-féle polgári Magyarország népszerű kiszolgálása volt.

1956

A forradalom kitörésekor kérlelték, hogy hagyja el hazáját, meneküljön Magyarországról. Ő azonban rendíthetetlenül csak játszott az ő magyar közönségének, akármennyire is meggyötörték élete során. S emellett az elkötelezés mellett sem remélhetett többet. A televízió és a rádió elterjedésével egyre kevesebben látogatták a kocsmákat, ahol játszott, s Elvis Presley, a rock, a Beatles lassan elhomályosították.

Ő mégis játszott, s lassan visszatért oda, ahonnan kezdte. Este, lámpaoltás után csak magának zongorázgatott. Ekkorra már semmije se volt. Se barátai, pénze, boldogsága, hallgatója, minden ami addig erőt adott neki a nehéz időkben elmúlt, s a feleségével is megromlott a kapcsolata.
Később napjai beszűkültek, már játszani sem volt miért, csak zenét hallgatott, s számolta a napokat. 1968-ban 78 éves korában levetette magát lakása erkélyéből. Ugyan túlélte a zuhanást és ájult állapotban a MÁV-kórházba szállították, de később, január 11-én megfojtotta magát a dróttal, ami a gipszét tartotta.

Forrás: Wikipédia

Seress Rezső dalszövegek (139 db):

A szögedi kislány de kényes(Kovács Apollónia)
video

A szögedi kislány, de kényes(Magyar nóták)

Akkor voltam boldog(Győri Szabó József)
video

Átutazó vagyok itt a Földön(Budapest Bár)
video

Az élet egy nagy ...(Betli duó)

Az élet egy nagy csodálatos semmi(Seress Rezső)

Az én szívem egy régi, kopott óra(Seress Rezső)
video Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Az utolsó konflis majd Pestről(Seress Rezső)
Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Azt a fehér rózsát(Kovács Apollónia)
video

Azt a fehér rózsát(Magyar nóták)

Azt írta a levelében(Győri Szabó József)
video

Ballagási dal.Szeressük egymást gyerekek(Egyéb szövegek)

Búcsúzik az öreglegény(Magyar nóták)

Csak átutazó vagyok(Rátonyi Róbert)

Csak átutazó vagyok itt a földön(Bodrogi Gyula)

Csak átutazó vagyok itt a földön(Maros Gábor)
video

Csak átutazó vagyok itt a földön(Szécsi Pál)
video

Csak átutazó vagyok itt a földön(Lukácsi Margit)
video

Csak átutazó vagyok itt a földön(Seress Rezső)

Csak inni, inni(Maszkura és a Tücsökraj)
video

Csak inni. Inni.(Váradi Roma Café)
video

Csendes ember lettem(3+2 együttes)
video Zeneszöveg.hu - 3+2 együttes előadóhoz tartozó letöltések

Csendes ember lettem(Győri Szabó József)
video

Csendes ember lettem(Sebő Miklós)
video Zeneszöveg.hu - Sebő Miklós előadóhoz tartozó letöltések

Csendes ember lettem(Ráday Imre)
Zeneszöveg.hu - Ráday Imre előadóhoz tartozó letöltések

Csendes ember lettem(Magyar nóták)
video Zeneszöveg.hu - Magyar nóták előadóhoz tartozó letöltések

Csendes ember lettem(Seress Rezső)
video Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Egy kicsit fájni fog(Szabó Eszter)

Egy kicsit fájni fog holnap a szíve(Seress Rezső)

Egyszer fent és egyszer lent a kerék(Seress Rezső)
Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Egyszer fent és egyszer lent a kerék(Vajda Károly)
Zeneszöveg.hu - Vajda Károly előadóhoz tartozó letöltések

Egyszer fent és egyszer lent a kerék(Kazal László)
video Zeneszöveg.hu - Kazal László előadóhoz tartozó letöltések

Életemben csak két nőt szeretettem...(Mulatós Misi)
video

Életemben csak két nőt szerettem(3+2 együttes)
video

Életemben csak két nőt szerettem(Dupla KáVé)

Én és a holdvilág(Seress Rezső)

Én nem tudom, hogy mit hoz a holnap(Dévényi Ádám)

Én nem tudom, mit hoz a holnap(Budapest Bár)
dalokhu video

Én nem tudom, mit hoz a holnap(Tamás Gábor)
video

Én úgy szeretek részeg lenni(Rátonyi Róbert)

Én úgy szeretek részeg lenni(Lagzi Lajcsi)

Én úgy szeretek részeg lenni(Bilicsi Tivadar)
video

Én úgy szeretek részeg lenni(Voith Ági és Bodrogi Gyula)
video

Én úgy szeretek részeg lenni(Csákányi László)
video

Én úgy szeretek részeg lenni(Dupla KáVé)
video

Én úgy szeretek részeg lenni(PETŐÉK - PETŐ ZENEKAR)

Én úgy szeretek részeg lenni(Seress Rezső)

Én úgy szeretnék részeg lenni(Kalmár Pál)

Engem a fény és a pompa nem csábít(Egyéb szövegek)

Engem még nem szeretett senki(Rátonyi Róbert)
Zeneszöveg.hu - Rátonyi Róbert előadóhoz tartozó letöltések

Engem még nem szeretett senki(Seress Rezső)
Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Engem még nem szeretett senki(Weygand Tibor)
video Zeneszöveg.hu - Weygand Tibor előadóhoz tartozó letöltések

Fizetek főúr(Rátonyi Róbert)
Zeneszöveg.hu - Rátonyi Róbert előadóhoz tartozó letöltések

Fizetek főúr(Maros Gábor)

Fizetek főúr(Seress Rezső)
Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Fizetek főúr!(Vámosi János)
Zeneszöveg.hu - Vámosi János előadóhoz tartozó letöltések

Fizetek, főúr(Budapest Bár)
video Zeneszöveg.hu - Budapest Bár előadóhoz tartozó letöltések

Gloomy Sunday (Szomorú vasárnap)(Budapest Bár)
video Zeneszöveg.hu - Budapest Bár előadóhoz tartozó letöltések

Gloomy Sunday (Szomorú Vasárnap)(Leander Rising)
video Zeneszöveg.hu - Leander Rising előadóhoz tartozó letöltések

Gyere Bodri kutyám(Melis György)

Gyere Bodri kutyám(Lovay László)
video

Gyere Bodri kutyám(Magyar nóták)
video

Gyere Bodri kutyám(Győri Szabó József)
video

Gyerünk, Bodri kutyám(Dóry József)
video

Ha minden véget ér(Kalmár Pál)
video

Ha minden véget ér(Seress Rezső)

Ha néha visszaűznek Téged(Seress Rezső)
Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Ha néha visszaűznek Téged(Rátonyi Róbert)
Zeneszöveg.hu - Rátonyi Róbert előadóhoz tartozó letöltések

Ha néha visszaűznek téged(Cserháti Zsuzsa)
video

Ha néha visszaűznek téged(Voith Ági)

Ha néha visszaűznek téged(Váradi Roma Café)
video Zeneszöveg.hu - Váradi Roma Café előadóhoz tartozó letöltések

Ha néha visszaűznek téged(Lukácsi Margit)
video

Ha néha visszaűznek téged(Putnoki Gábor)
video Zeneszöveg.hu - Putnoki Gábor előadóhoz tartozó letöltések

Hazudnak a gyöngybetűk(Győri Szabó József)
video

Hazudnak a gyöngybetűk(Pataki Attila)

Hazudnak a gyöngybetűk(Magyar nóták)

Hiába van palotád Budán(Vámosi János)
video Zeneszöveg.hu - Vámosi János előadóhoz tartozó letöltések

Hiába van palotád Budán(Seress Rezső)
video Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Hiába van palotád Budán(Sebő Miklós)
video Zeneszöveg.hu - Sebő Miklós előadóhoz tartozó letöltések

Ki volt az az asszony(A.N.T. zenekar)
video

Ki volt az az asszony akinek a szíve(Magyar nóták)

Ma utóljára kérem(Seress Rezső)
video

Ma utoljára kérem(Rátonyi Róbert)

Maga az első bűnös asszony(Seress Rezső)
video

Maga az első bűnös asszony(Kalmár Pál)
video

Még egy éjszaka(Seress Rezső)

Még egy éjszaka(Kovács Erzsi)

Még egy éjszaka(Csocsesz)
video

Még egy éjszaka...(Kalmár Pál)

Mindenki asszonya lett(Kalmár Pál)

Mindenki asszonya lett(Seress Rezső)

Ne hallgass az emberekre(Magyar nóták)

Nem az a fontos az ember hány éves(Seress Rezső)

Nem az a fontos az ember hány éves(Poór Péter)
video

Nem az a fontos az ember hány éves(Rátonyi Róbert)

Nem az a fontos, az ember hány éves(Bilicsi Tivadar)
video

Nem az a fontos, az ember hány éves(Kazal László)
video

Nem valók vagyunk mi...(Szenes Iván)

Nyomorult vasárnap(Agárdy Gábor)
video

Seress Rezső - Fizetek főúr(Egyéb szövegek)
Zeneszöveg.hu - Egyéb szövegek előadóhoz tartozó letöltések

Szeressük egymást gyerekek(Seress Rezső)

Szeressük egymást gyerekek(Lagzi Lajcsi)

Szeressük egymást gyerekek(Kalmár Pál)

Szeressük egymást gyerekek(Kazal László)
video

Szeressük egymást gyerekek(Rátonyi Róbert)

Szeressük egymást gyerekek(Vörös Sári)
video

Szeressük egymást gyerekek!(Magyar nóták)

Szeressük egymást, gyerekek(Ráday Imre)
video

Szervusz te vén kujon(Szabó Eszter)
video

Szervusz te vén kujon(Szabó Eszter)

Szervusz te vén kujon!(Seress Rezső)

Szomorú vasárnap(Bodrogi Gyula)
Zeneszöveg.hu - Bodrogi Gyula előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Kalmár Pál)
video Zeneszöveg.hu - Kalmár Pál előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Egyéb szövegek)
video Zeneszöveg.hu - Egyéb szövegek előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Váradi Roma Café)
video

Szomorú vasárnap(Lovay László)
video

Szomorú vasárnap(Bangó Margit)
video Zeneszöveg.hu - Bangó Margit előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Sebő Miklós)
video

Szomorú vasárnap(Rátonyi Róbert)
Zeneszöveg.hu - Rátonyi Róbert előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Nyári Károly)
dalokhu video Zeneszöveg.hu - Nyári Károly előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Budapest Bár)
video Zeneszöveg.hu - Budapest Bár előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú Vasárnap(Leander Rising)
video Zeneszöveg.hu - Leander Rising előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Seress Rezső)
video Zeneszöveg.hu - Seress Rezső előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Yellow Spots)
dalokhu video Zeneszöveg.hu - Yellow Spots előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú Vasárnap(Póka Angéla)
video Zeneszöveg.hu - Póka Angéla előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Hernádi Judit)
video Zeneszöveg.hu - Hernádi Judit előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap(Hot Jazz Band)
video Zeneszöveg.hu - Hot Jazz Band előadóhoz tartozó letöltések

Szomorú vasárnap / Gloomy Sunday(Fókatelep)
video Zeneszöveg.hu - Fókatelep előadóhoz tartozó letöltések

Úgy érzem, hogy nem szeret már engem(Seress Rezső)

Úgy érzem, hogy nem szeretsz már(Sebő Miklós)
video

Úgy szeretek részeg lenni(Dupla KáVé)
video

Úgy szeretnék hinni magának(Fekete Pál)
video

Vasárnapi randevú(Kalmár Pál)
video

Vasárnapi randevú(Seress Rezső)

Vége a világnak(Seress Rezső)

Gloomy Sunday(Emilie Autumn)
video

Gloomy Sunday(Portishead )
video

Gloomy Sunday(Sarah Brightman)

Gloomy Sunday(Billie Holiday)
video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább