Sipos F. Tamás

Sipos F. Tamás
Teljes név: Sipos F. Tamás
Együttes: Exotic, Sipos F. Tamás,
Hangszer, szerep: ének
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 5538 alkalommal

Bemutatás:

Sipos F. Tamás (Budapest, 1964. február 23.)
Magyar énekes.

Biográfia:

Egyéves koromban Párizsba vittek, ahol 5 évig tartózkodtunk, apám külszolgálata miatt. Következésképpen először franciául tanultam meg, ez később gondot is okozott már itthon az első osztályban, ahol törtmagyarságom miatt nyelvi nehézségekbe botlottam. Zsönövöplüdömákostészta – pl. Ezután egész jó tanulóvá avanzsálódtam, gitár, szolfézs, kardvívás. Sztk keret, mézgaaladár frizura.

1976 őszén Rómába távoztunk, aholis apukám katonai attasé volt. Engem mélyvízbe dobtak, olasz nyelvtudás tökéletes hiányában 7. osztályba. Ettől kissé befelé fordultam. (A nővérem még nálam is jobban.) Mondhatni 3 év alatt semmit sem tanultam az olaszon kívül, mikor hazatértem egyedül kollégistaként, szakadéknyi volt a tanulmányi lemaradásom. 1 évig voltam kollégista, utána apámék is hazajöttek. Itthon szembesültem a csöves kontra digó vonulattal, inkább a rockzene felé vonzódtam, naná. Olaszban lettem rockrajongó, Kiss és Uriah Heep lemezeket vettem elsősorban. Ez meghatározta érdeklődési körömet, még dolgozatírás közben is dudorásztam. Nagynehezen leérettségiztem, közben 4 középiskolás osztálytársammal megalakítottuk a The Brokies zenekart, erős Beatles hatással. Persze mi nem tudtunk zenélni.

A csajok viszont kajálták a homályos életfilót. Ezután a Malévhez kerültem jegykezelői állásba, melyet rohadtul untam, dalszövegeket írtam a pultban. Egy évig bírtam. Közben egy metál bandába kerültem gitárosként. Katasztrófa volt. Fogtechnikus tanuló lettem, közben egy reggae zenekarba kerültem, már hangszer nélkül, énekesként. Ez már akár valódi zenekarnak is titulálható volt kis jóindulattal. Egy év múlva ’84 végén az Ekg nevű westcoast stílusú bandába vetődtem, ezzel már közönséget is vonzottunk pl. a Bem rakparti klubunkba. Amikoris amatőr videoklipet próbáltunk forgatni, a „főnök” Bolla Zsolt úgy gondolta, higany a mozgáskultúrám, ezért kirúgott. Ő ma egyébként a Sláger Rádió programigazgatója, gondoltam, megemlítem. Mindenesetre azért a spéci „koreográfiámmal” csak eladtam pár százezer lemezt, nem?

Mindegy, megalapítottam a Kairo zenekart, ebben már Csíkpista dobolt, Vilmányival is megismerkedtem közben. 1986-ban az Aortán akadtunk össze az Exotic-kal, s én feloszlattam a Kairót, mert azzal negyedikként már nem juthattunk be az országos döntőbe. Egyébiránt 1988-ig dolgoztam fogtechnikusként, utána blindre fel kellett mondanom, mert mindennemű szabadságomat felemésztette az Exotic, bár még akkor lemez csak kilátásban volt. A történet további része a diszkográfián keresztül követhető...

Az akkori egyetlen hanglemezkiadó alatt két szerkesztőség működött, a Bravo-pepita – ehhez került az Exotic, Boros Lajos fennhatósága alá – és a Wilpert Imre vezette Start-favorit. Kb. másfél évnyi Ígérgetés és üresjárat után a Boros féle szerkesztőségnél, egyszer a Bikini előzenekaraként megtetszettünk Lojzinak / Németh Alajos – Bikini basszeros/ , aki felajánlotta segítségét. Az első lépés volt a Wilpert féle istállóhoz való átszerződés. Ezt követte az első és egyetlen Exotic kislemez, mely mérceként működött, ha min. 5000 db elfogy, lehet nagylemezünk. Így is lett.
A nagy áttörést azonban a 2. lemez eredményezte, melyen a Trabant c. sláger volt. Ez a dal meghatározta a zenekar további életét és sorsát, 1989-től az egyik legtöbbet koncertező banda lettünk. Még 2 sorlemez és utána egy válogatás album volt a végszó, 1992 végéig dolgoztunk együtt, majd bejelentés nélkül felfüggesztettük magunkat.

Jómagam, mint szólista az 1993-as Mitax Organ Popfesztiválon debütáltam, a Napoleon Boulevard-os Erdész Robi és általam szerzett “Nincs magyarázat” c. dallal, mely közönségdíjat kapott. A fesztivál után az időközben az országban megjelenő multi kiadók sokkal mosolygósabban fogadtak. Pierrot-t kerestem meg, nagyjából elképzelve mit is szeretnék csinálni, ő pedig vállalta a zeneszerzést. Az Exotictól teljesen eltérő zenei világgal jelentkeztem, a demo az EMI kiadónál sikeresen fenn is akadt, ’93 őszén megjelent a “Buli van”. Azévben kiadón belül a legsikeresebb lemez volt. ’94-ben a “Nincs baj baby” Magyarországon a 3. legnagyobb példányszámban fogyott / 85.000 db, kis híján dupla platina/ A Bravo magazin arany Otto díját – népszerűségi díj – nekem ítélték, első ízben kapott ilyet magyar énekes.

2004-től újra összállt az Exotic, máig is aktív. S mivel szerettem volna kipróbálni magam egy teljesen más műfajban is, zenészbarátaimmal összehoztuk a Billy Idol Tribute Band-et, mellyel szintén a mai napig nyomulunk.

Zenekarai (2 db):

Exotic

Exotic

(1986 - 1992)

Sipos F. Tamás

Sipos F. Tamás

(1993 - napjainkig)

Sipos F. Tamás dalszövegek (34 db):

24/24(Exotic)
video

Ébresztő Paganini(Exotic)
video

Eltűnődöm(Sipos F. Tamás)

Elveszett tegnapok(Exotic)
video

Érj hozzám!(Sipos F. Tamás)

Fekete bestia(Exotic)
video

Fogd meg a kezem(Sipos F. Tamás)
video

Go Go Amerika(Exotic)
video

Go-go Amerika(Exotic)
video

Ha foglalkoznék veled(Exotic)
video

Havi kétszáz(Exotic)
video

Hét halálos bűn(Exotic)
video

Hiába provokál(Exotic)

Isten Hozott!(Exotic)
video

Kettesével Ha Sorba Állsz(Exotic)
video

Kopott Zongora(Exotic)

Maribu(Exotic)
video

Miért nézel rám?(Exotic)
video

Nevet az ország(Exotic)
video

Nincs magyarázat(Sipos F. Tamás)
video

Oh, baby(Exotic)
video

Oly Tiszta(Exotic)

Optimista dal(Sipos F. Tamás)

Ő csak ül(Exotic)
video

Párizs(Exotic)

Párizs repül(Exotic)
video

R'n'R király(Exotic)
video

Rózsaszín fantázia(Exotic)
video

Szabadságdal(Exotic)
video

Szolid árak, forró vágyak(Exotic)
video

Tegnap még(Exotic)
video

The Song Of Freedom(Exotic)
video

Valami mást(Exotic)
video

Várj Rám!(Exotic)
video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább