37 magyar szerző közösen írt dalt - megjelent a klip!

Új hazai rekord született

Ez a dal mindenkié címmel megjelent az a dal, amely 37 ismert magyar dalszerző közös munkájának gyümölcse. A szerzemény a Dalszerzők Napja alkalmából az Artisjus Egyesület felkérésére készült. Az egyedülállóan széleskörű összefogás és a dalszöveg arra hívja fel a figyelmet, hogy a dalok képesek összekötni az embereket és segítenek megérteni egymást. A Dalszerzők Napján minden évben a zenék alkotóit ünnepeljük október 8-án.


A dal szövegét itt találod.



Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon

 

A megjelenés rekordot állít fel - soha ennyi magyar szerző nem írt még közösen dalt. A kollaborációban különböző zenei stílusokból érkező szerzők vettek részt és több korosztály dolgozott együtt. 


A legidősebb és a legfiatalabb résztvevő életkora között több mint ötven év különbség van: az idén európai könnyűzenei díjjal kitüntetett 22 éves Deva és a 76 éves Bródy János is a szerzői csapat tagjai.




 

A rendhagyó alkotói folyamatot Müller Péter Sziámi dalszövegíró és Sebestyén Áron, a projekt producere gondolta ki és fogta össze. A közös munka több alkotó esetében országhatárokon ívelt át: Gerendás Dani Los Angelesből, Jónás Vera Berlinből, Hien pedig Vietnámból, majd pedig New Yorkból csatlakozott a közös munkához. 

 

„Az Artisjus megkeresése után felkértem Sebestyén Áront, hogy legyen zeneszerző partnerem a dalszerzési folyamatban. Megírtam a kezdő sort meg a refrént, hogy hogy épül fel a dal struktúrája és nagyjából definiáltam a tartalmat is. Így kezdtek el dolgozni a zeneszerzők. Elsőként Áron írt egy zenei alapot, majd az ő vezetésével a többiek megírták és feldúdolták az egyes sorokat. Ezekre a dallamokra a szövegíróktól jobbnál jobb sorokat kaptam. Bródy János írta az utolsó sort, aki nagyon ügyesen lecsapta a kezdő felütést, ezzel igazi keretbe helyezve a dalt. 



Összességében ez egy hajmeresztően kemény kihívás volt, nagy gyötrődés és nagy élvezet - talán életem legnehezebb és legmurisabb munkája”


– fogalmazta meg Müller Péter Sziámi.




 

„Különleges szerzői és produceri kihívás volt kitalálni egy módszert arra, hogy egyenlő arányban vegyen részt mindenki a zeneszerzői munkában, és a végén még egységes dal is szülessen” – mondja a munkafolyamatról Sebestyén Áron, a projekt producere.


„Kiindulásként egy elektromos zongoraalapot készítettem, ezzel körvonalazódott a zenei szerkezet, a dal zeneszerzőinek pedig erre az alapra kellett dolgozniuk. A gyerekkorunkból ismert „papírhajtogatós játék” mintájára mindenki csak az előző sort ismerhette meg, ahhoz kellett hozzáadnia a sajátját. Amikor a dal zenei része elkészült, a szövegírók Sziámi vezetésével hasonló építkezős módon dolgoztak tovább. Ennek a hosszú folyamatnak a végén annak örülök a legjobban, hogy mindenki jókedvűen és lelkesen dolgozott a dalon, és ezt lehet érezni a végeredményen is”. 





 

Zeneszerzők


Delov Jávor, Dorozsmai Gergő, Füstös Bálint, Gerendás Dani, Hangácsi Márton, Heilig Tomi, Hien, Iván Szandra, Johnny K. Palmer, Jónás Vera, Kádár-Szabó Bence, Kozma Kata, Sebestyén Áron, Sena Dagadu, Szebényi Dani, Szécsi Böbe, Szeder-Szabó Krisztina, Szigeti Zsófia „Solére”, Takács Dorina „Deva", Tarján Zsófia, Vavra Bence, Zentai Márk. 




 

Dalszövegírók


Bárdos Deák Ágnes, Bérczesi Róbert, Bródy János, Dorogi Péter, Egressy Zoltán, Frenk, Karáth Anita, Kovács Antal, Lombos Marci, Major Eszter, Müller Péter Sziámi, Pajor Tamás, Szabó Ági, Tariska Szabolcs, Volkova Krisztina.

 


Az új dal célja nem csupán a rekordállítás volt


A kezdeményezés alkotói folyamata egyúttal példát is kíván mutatni arra, hogy közös dalaink nem csak szórakoztatnak vagy kikapcsolnak, számtalan módon össze is kötnek minket. „A dal összeköt” – így szól az idei Dalszerzők Napja üzenete, melyhez október 8-án, a Dalszerzők Napján a nagyközönség is csatlakozhat. A #dalszerzőknapja és a #adalösszeköt hashtagekkel ellátott közösségi média bejegyzésekben lehet majd közzétenni a kedvenc közös dalokat és a kapcsolódó történeteket.

 

A zenei kollaborációkat több hazai dalszerzői program is támogatja, például a dalszerző táborok, a TV-ből a Youtube-ra költözött Dalfutár sorozat, a Dalszerző Expo. Az Artisjus statisztikái is alátámasztják a zenei együttműködések erősödését.


Az adatokból kiderül, hogy az olyan dalok közül, amelyek az elmúlt 5 évben születtek és már jogdíjat is termeltek, stabilan növekszik azok aránya, amelyeknek legalább három szerzője van – arányuk 25%-ról 30%-ra nőtt.  Mindeközben az egyszerzős és jogdíjat is termelő szerzemények aránya 10%-kal csökkent.





 

 

Ez a dal mindenkié - Dalszerzők Napja 2022

 

Dalszerzők Napja - október 8.

 

A Dalszerzők Napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és alkotókra. A Dalszerzők Napján évente egyszer megünnepeljük a magyar zenei szerzőket, akiknek kedvenc dalainkat és zeneműveinket köszönhetjük. Hogy miért pont októberben? 1965-ben a kultikus Bosch klubban – melyet azóta poptörténeti emlékponttá avattak – ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát, az Illés-együttes előadásában.


Magyarországon jelenleg tizenhatezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap szerzői jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente huszonegyezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 548 ezer magyar mű szerepel.






Fotók: Artisjus/Hénics Fruzsina

 

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább