Január 22. A Magyar Kultúra Napja

A magyar Himnusz ünnepe


1989 januárjában a Hazafias Népfront Országos Tanácsa szervezte meg az első évfordulós rendezvénysorozatot, azóta Magyarországon minden évben a mai napon, január 22-én ünnepeljük a MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT.

Tesszük mindezt annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le - egy nagyobb kéziratcsomag részeként - és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.


A Himnusz megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot, amelyet Erkel Ferenc, a pesti Nemzeti Színház karmestere nyert meg. Hivatalos állami ünnepségen először 1848. augusztus 20-án csendült fel. A Himnusz lett a magyarok nemzeti imádsága, hivatalosan pedig 1949 óta bekerült  törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába. A 2012. január elsején hatályba lépett Alaptörvény I. cikke is kimondja: „Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.”


Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.


A megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.


A Himnusz teljes szövege természetesen nálunk  is megtalálható.

További hírek

További hírek

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább