Moby Dick

Zenei irányzat: Thrash Metál
Albumok: 19 db
Megtekintve: Ma 14, összesen 38277 alkalommal

Bemutatás:

A soproni Moby Dick együttes az 1990-es évek elején vált országosan ismert, és a magyar színtéren meghatározó thrash metal zenekarrá. Első három albumukkal (Ugass kutya! 1990, Kegyetlen évek 1991, Körhinta 1992) teremtették meg máig tartó népszerűségüket. A Moby Dick 1999-től három éven keresztül nem létezett. 2002-es újjáalakulásuk óta folyamatosan koncerteznek és lemezeket készítenek.

forrás: Wikipédia

Weboldal:

Biográfia:

Az együttest 1980-ban még tinédzserként alapította a két gitáros, Schmiedl Tamás és Mentes Norbert, akik mellesleg másod-unokatestvérek. A zenekar nevét a Herman Melville regényéből készült Moby Dick című film és a Led Zeppelin azonos című dala ihlette. A Rozsonits "Rózsi" Tamás dobossal és Giczy Kurt basszusgitárossal kiegészült csapat a nemzetközi trendeket követve előbb a brit heavy metal új hulláma (New Wave Of British Heavy Metal), majd az évtized végén az erősödő thrash metal stílus befolyása alá került.

1988-ban Göbl Gábor lett a Moby Dick új basszusgitárosa, aki addig (és azóta is) agilis szervezőként intézte a zenekar ügyeit és próbált fogást találni a budapesti döntéshozókon egy Moby Dick nagylemez kiadásának reményében. Többször próbáltak állandó frontembert találni, egy ideig Molics Zsolt (Sámán, Classica, Cool Head Clan) bevonásával is próbálkoztak, de végül Schmiedl Tamásra maradtak az énekesi teendők.

Nagy Feró az általa vezetett Garázs című rádióműsorban rendszeresen játszotta a Keresztes vitéz és a Prometheus Moby Dick dalokat, melyeket egy osztrák stúdióban vett fel a csapat. A német Stormwitch magyar turnéjának előzenekaraként és a hosszú idő után újjáalakult Beatrice koncertjeinek vendégeként a Moby Dick több ezer rocker előtt tudott bizonyítani.

Az 1989-es rendszerváltással egyidőben megszűnt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliuma és a frissen alakult magánkiadók lehetőséget láttak az országosan népszerű műfaj legjobbjainak leszerződtetésében. A Moby Dick a Proton kiadóval állapodott meg, és 1990-ben végre megjelenhetett az Ugass kutya! címre keresztelt album.

A sikeres debütáló lemezt követő második Moby Dick albumot (Kegyetlen évek, 1991) már az EMI által felvásárolt Quint kiadó jelentette meg. Ezen a lemezen dolgoztak először Pusztai Zoltán szövegíróval, aki frappáns soraival új dimenziót nyitott a Moby Dick dalok értelmezésében. A csapat sikereinek csúcsát az 1992-es Körhinta album jelentette, mely a Mahasz eladási listájának 4. helyéig jutott, és a Gazember című Hobo Blues Band dal feldolgozására készült klipet minden csatorna játszotta. A lemez megjelenése után Rozsonits Tamás kilépett a zenekarból és Hoffer Péter került a helyére, aki dobos létére dalszerzőként is tovább erősítette a zenekart.

1993-ban a teltházas Körcsarnok koncert felvételét adták ki (Atomtámadás), majd a határon túlra szervezett őszi Kárpát-medence Tour lecsengése után az új felállás elkészítette a kísérletezős hangvételű Fejfa helyett albumot, ami a következő év elején jelent meg.

1994-ben egy másik Moby Dick album is napvilágot látott Memento címmel. Erre a lemezre a demós korszakban írt dalok legjavát vette fel újra a zenekar. A Memento kissé megzavarta a kemény thrash metal dalokhoz szokott Moby Dick rajongókat, hiszen a lemezre került számok legtöbbje halvány hard rock/heavy metal utánérzés, cikis dalszövegekkel.

Tovább torzította a csapat jövőjét mutató képet, hogy Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos a következő évben egy Brazzil nevű projektet is létrehozott Szokodi Zoltánnal a Blokád énekesével. Ráadásul az év végi PeCsa koncerten Mentes Norbert betegsége miatt trióban lépett fel a Moby Dick. Mindenre a cáfolat az 1996-ban kiadott Indul a boksz stúdiólemez volt, melyet új kiadó, a Magneoton-Warner gondozott. Az együttes érezhetően visszavett a kísérletezésből és a jól bevált receptet követve írtak 13 durva dalt.

A Moby Dick körül 1997-ben fogyott el a levegő. Még kiadták a teljességgel céltalan Tisztítótűz albumot, de a lemez gyér fogadtatása megadta a kegyelemdöfést. A tagok más elfoglaltságot találtak maguknak, majd 1998-ban közös megegyezéssel feloszlatták a zenekart. A novemberi búcsúkoncert után a Good Bye válogatás zárta le ezt a korszakot.

Az ezredfordulót követően nemzetközi és hazai szinten is újra erőre kapott a metal műfaj, és egyre többször merült fel a kérdés, hogy a Moby Dick vajon mikor tér vissza. Előbb Schmiedl tűnt fel a színpadon 2002 kezdetén az Akela zenekar Farkas-farsangjának különleges vendégeként, aztán pár hónappal később már a Moby Dick visszatérő bulija következett. Az első koncerteken még Bertalan Balázs (Strong Deformity) dobolt a zenekarban, majd 2003. januárban Hoffer Péter is csatasorba állt és a Moby Dick egy új stúdióalbum elkészítésébe is belefogott.

A vérvörös borítóba burkolt Golgota a tizedik Moby Dick album lett a sorban. A határozott, erőteljes metal témák, az egységes zenei és szövegi koncepció a zenekar egyik legjobb produkciójává tették a lemezt. A megjelenést egy masszív fesztiválturné követte, ahol a Moby Dick mellett további öt zenekar lépett színpadra esténként.

A lendületbe jött banda 2004-ben nekilátott felvenni a következő lemezt, majd a Tankcsapda különleges vendégeként járták be az országot. 2005-ben jelent meg a Moby Dick eddigi utolsó stúdióalbuma Se Nap se Hold címmel, amelyhez egy bónusz koncert dvd-t is csatoltak az 1995-ös Sziget-fellépés felvételével. A cd a Mahasz eladási listájának 4. helyén nyitott.

Még ugyanebben az évben megjelent egy Moby Dick tribute album (BálnaVadÁszok), melyen a zenekar legjobb dalait olyan magyar csapatok játsszák, mint például Ossian, Akela, Wall Of Sleep, Cadaveres, Watch My Dying, Depresszió, Dalriada, és olyan énekesek működtek közre, mint Kalapács József, Rudán Joe valamint Molics Zsolt.

Az ünneplést folytatva 2006. február 10-én jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban a Moby Dick megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából. Ennek felvétele majd' egy évvel később jelent meg dvd és cd formájában.

2007 óta a Moby Dick viszonylag passzív időszakát éli. Mentes Norbert és Hoffer Péter valamint a szövegíró Pusztai Zoltán ismét egy külön projektben vezeti le energiáit, a nemzeti rockot játszó Hungaricában.

2008. március 22-én a német Brainstorm társaságában lépett fel Budapesten a Moby Dick egy rendhagyó retro-thrash műsorral, mely az első három albumuk dalaira koncentrál, közte a teljes Kegyetlen évek albummal. A koncert hang- és videófelvétele az Ugass kutya! album 2009-es deluxe újrakiadásának bónusza lett.

Hosszabb csend után 2010 februárjában ismét színpadra lépett a zenekar egy budapesti és egy vajdasági koncert erejéig, hogy jelezzék, élnek még.

Április elején megjelent Schmiedl Tamás frontember Bloody Roots nevű projektjének Isten kezében című albuma. A lemezen számos magyar metalegyüttes tagjai vendégszerepelnek.

2011. október 10-én, hat év után új stúdióalbummal jelentkezett a zenekar. A lemez A holnapok ravatalán címet kapta. Az album dalai közül a Durván, akár a vulkánhoz készítettek videoklipet, amit a Zöld Pardonban adott júliusi koncertjükön forgattak. Az album a Mahasz Top 40 lemezeladási listáján megszerezte az 1. helyet, a következő év tavaszán pedig Fonogram díjra jelölték az "év hazai hard rock vagy heavy metal albuma" kategóriában, emellett pedig HangSúly díjat kapott a "legjobb stúdióprodukció" kategóriában[2]. 2012-ben a zenekar megalakulásának 30 éves jubileuma kapcsán több kiemelt, nagy koncertet is adott a Moby Dick. 2013. áprilisában az újra Magyarországon játszó Sepultura előzenekara voltak Szombathelyen. 2014 elején egy új album megírásába kezdett az együttes, ami végül november 3-án jelent meg Földi pokol címmel.


forrás: Wikipédia

Moby Dick dalszövegek (136 db):

A bűn Krisztusa

A holnapok ravatalán

A holnapok ravatalán

A III. Világháború előtt
Dalok.hu - Moby Dick - A III. Világháború előtt mp3 letöltése

A király

A mesének vége

A politikus

A semmi talapzatán

A semmi tapalzatán

A teremtés

Ámen

Apránként adagolva
Dalok.hu - Moby Dick - Apránként adagolva mp3 letöltése

Átnevelés
Dalok.hu - Moby Dick - Átnevelés mp3 letöltése

Babilon

Bebetonozva

Bebetonozva

Beteg a Föld

Betolakodók

Bölcső és koporsó

Bölcső és koporsó

Bűz van
Dalok.hu - Moby Dick - Bűz van mp3 letöltése

Csak a döbbenet

Csak a döbbenet

Csontok felett

Demokrácia álarca

Dobszóló

Durván akár a vulkán

Égess meg!

Egy kis Anarchia

Éjfél után tíz perccel

Élsz, vagy meghalsz
Dalok.hu - Moby Dick - Élsz, vagy meghalsz mp3 letöltése

Falfirkáló

Fejfa helyett
Dalok.hu - Moby Dick - Fejfa helyett mp3 letöltése

Fekete lyuk

Fordítva sül el a fegyver

Gazember

Gonosz erő

Gonosz erő

Good Bye
Dalok.hu - Moby Dick - Good Bye mp3 letöltése

Gumiszoba

Hamis törvény jele

Happy End

Hősök tere

Így tűnsz el

Illúziók nélkül

Ilyen ez a század
Dalok.hu - Moby Dick - Ilyen ez a század mp3 letöltése

Indul a boksz

Intro
Dalok.hu - Moby Dick - Intro  mp3 letöltése

Járványveszély

Johnny B. Goode
Dalok.hu - Moby Dick - Johnny B. Goode mp3 letöltése

Jusson Eszébe

Kánaán

Káosz és zűrzavar
Dalok.hu - Moby Dick - Káosz és zűrzavar mp3 letöltése

Kártyavár

Kegyetlen évek
Dalok.hu - Moby Dick - Kegyetlen évek mp3 letöltése

Keresztes vitéz

Ki kell jutnom

Ki mer a szemembe nézni?

Kiképzés
Dalok.hu - Moby Dick - Kiképzés mp3 letöltése

Kinek kell?

Kiválasztott

Körhinta

Köszönöm, jól vagyok
Dalok.hu - Moby Dick - Köszönöm, jól vagyok mp3 letöltése

Külön a lélek

Lassú halál

Legyél Hepi

Legyél jó

Lélekromboló torpedó

Lezárt szemek

Másféle tűz

Még ebben a testben

Még élünk

Megfeszitve

Mennyből az angyal

Mesélték-e kislány?

Metallopolisz
Dalok.hu - Moby Dick - Metallopolisz mp3 letöltése

Moby Dick

Motorizált nemzedék

Múló álom
Dalok.hu - Moby Dick - Múló álom mp3 letöltése

Na, mi van?

Napot ő hoz
Dalok.hu - Moby Dick - Napot ő hoz mp3 letöltése

Ne köss belém
Dalok.hu - Moby Dick - Ne köss belém mp3 letöltése

Ne provokálj

Nem adnak semmit
Dalok.hu - Moby Dick - Nem adnak semmit mp3 letöltése

Nem érdekel, ki énekel

Nem érhet véget

Nem erre vártam

Nem vagyok idegen

Néma harangok

Nyugi
Dalok.hu - Moby Dick - Nyugi mp3 letöltése

Önkéntes áldozat

Ördög volt szeretőd

Patkányirtás

Péntek esti láz

Pokolrock
Dalok.hu - Moby Dick - Pokolrock mp3 letöltése

Pozitív minta
Dalok.hu - Moby Dick - Pozitív minta mp3 letöltése

Prometheus
Dalok.hu - Moby Dick - Prometheus mp3 letöltése

Rekviem

Rezervátum

Rohadt dolog

Romlás virága
Dalok.hu - Moby Dick - Romlás virága mp3 letöltése

Romlott rendszer

Rossz bőrben

Rossz helyen

Rosszfiúk

S. O. S.
Dalok.hu - Moby Dick - S. O. S. mp3 letöltése

Se Nap se Hold
Dalok.hu - Moby Dick - Se Nap se Hold mp3 letöltése

Semmiből sehová

Sopron Induló

Sztárfaló

Talpak
Dalok.hu - Moby Dick - Talpak mp3 letöltése

Talpon maradni
Dalok.hu - Moby Dick - Talpon maradni mp3 letöltése

Te vagy a kezdet

Tegyünk úgy...
Dalok.hu - Moby Dick - Tegyünk úgy... mp3 letöltése

Terápia

Tiltakozz

Titok

Tobacco Road

Tornyok omlanak

Többet nem tehetek

Ugass kutya!

Ugass kutya! (1997)

Unom a banánt

Utolsó kenet

Üvöltés

Vágd le!

Vágóhíd utca 5.

Valóság

XX. századi ima

Zokog a lelkem

Zsibbad az agyam

Zuhanás

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

skoro1975 Hozzászólás ideje: 2011-04-13 08:10:04

Utolsó bejelentkezés:
2016-06-15 10:09:26

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

A fentebb említett SDI zenekart megtalálhatjátok a külföldi zenekarok között! MOBY DICK - SDI --->FORERVER

sasi18 Hozzászólás ideje: 2011-01-13 15:51:03

Utolsó bejelentkezés:
2011-01-13 16:49:09

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Az van, hogy a tagok a project zenekarukkal foglalkoznak és a Moby Dicket hanyagolják..... :S Pedig jó lenne már egy fasza koncert a környéken :)

amadeus666 Hozzászólás ideje: 2009-12-01 10:40:42

Utolsó bejelentkezés:
2011-01-05 19:39:15

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Nem tudjátok, mi van velük? Semmit nem lehet hallani róluk... Am. a legjobb banda.

Roy Hozzászólás ideje: 2009-08-16 13:11:54

Utolsó bejelentkezés:
2016-04-26 23:24:39

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Elvan kúrva a refrén. Helyesen így hangzik: ,,Indulj ne nézd a vesztem Holnap TÁN holtam fekszem Menj tovább, ne gondolj rám!'' Kéretik javítani!

kisangyalka 6-6-6 Hozzászólás ideje: 2008-07-15 11:18:16

Utolsó bejelentkezés:
2008-07-15 11:14:29

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

sziasztok! valaki légyszi küldje el a Se Nap Se Hold és a Bálnavadászok albumot!köszi előre is.. [*** moderálva ***] ; [*** moderálva ***]

Cuchulainn Hozzászólás ideje: 2007-12-16 17:14:44

Utolsó bejelentkezés:
2010-10-22 19:41:38

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Imádom ezt a számot a Moby Dick-től! VESSZEN TRIANON!!!

Ashenvale Hozzászólás ideje: 2007-11-24 23:50:49

Utolsó bejelentkezés:
2007-11-24 23:38:21

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Szia Dilibogyó! Nekem meg van ez a szám. a freemail címedre dobok 1 msn címet, majd vegyél fel, és átpaszolom amit keresel. ;)

Dilibogyó Hozzászólás ideje: 2007-10-23 14:48:20

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Nincs meg vkinek a Zokog a lelkem című szám???Jó lenne...ha véletlen vki eltudná küldeni, akkor msn: [*** moderálva ***]

Nemzeti Radikális Hozzászólás ideje: 2007-08-17 15:28:08

Utolsó bejelentkezés:
2008-03-20 18:48:30

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Letöltheted az oldalamról Gportalos és Mnr a címe a letöltések menüben van a társalgó felett www. gportal.hu mnr

Carry on! :) Hozzászólás ideje: 2007-08-07 08:30:03

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

Sziasztok =) Valaki el tudná nekem küldeni a Mennybõl az angyalt? Nem találom sehol :S :( ímél: [*** moderálva ***] :D

rokagomba Hozzászólás ideje: 2007-06-09 19:07:04

Utolsó bejelentkezés:
2012-07-08 00:28:58

Véleménye a(z) "Moby Dick" előadóról:

IMÁDOM AZ EGYÜTTEST.EZ A KEDVENC SZÁMOM

© 2021 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább