Kazal László

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 32666 alkalommal
Letölthető tartalmak az előadónál

Bemutatás:

Kazal László (Budapest, 1911. február 27. – Budapest, 1983. május 10.)
magyar színész, énekes, dalszerző, komikus, érdemes művész (1966).

Biográfia:

Budán, a Kruspér u. 5. szám alatt született. Egy testvére volt, Kazal Gábor. Édesapja hivatalnok volt, akit az első világháború kezdetekor besoroztak és 1917-ben elesett. Édesanyja egy kis vendéglőt nyitott és ennek szerényke jövedelméből tartotta fenn a családot. Kazal László rosszul tanult. A második osztályban 12 tárgyból bukott, csak testnevelésből és énekből ment át. Ezután édesanyja már nem tudta tovább fizetni az iskoláztatását, így kimaradt az iskolából és újságkihordónak állt. Később egy divatkereskedésben lett kifutófiú, majd borfiú, még később meg borpincér a Gellért Szállóban. Innen hamar elbocsátották, mert visszafeleselt a főpincérnek. Később a Barta és Társa Elektromos Műveknél dolgozott, ahol a keresményét összekuporgatva már színésznek tanult esténként, munka után a Rákosi Szidi színiakadémiáján. Itt 1929-ben végzett Már tanulmányai kezdetén statisztált színdarabokban. Később Miskolcon jutott segédszínészi álláshoz. Később már táncos bonviván szerepeket is kapott és eljátszhatta Ádám szerepét is Az ember tragédiájában, ám miután szóváltást követően összeverekedett az ügyelővel, elbocsátották. Küszködve jutott újra álláshoz Csongrádon, ahol komolyan vették és két év alatt rengeteg szerepet játszott el. 1936-tól egy sikeres beugró szerep eljátszása után (Bársony Rózsival és Latabár Kálmánnal) Budapesten lett szabadúszó. Állandó szerződést a siker ellenére sem kapott, ezért mellékállásokból kellett fenntartania magát. Így nyakkendőket készített, dzsesszdobos volt, parkett-táncos és bárénekes. Egy énekes szereplése láttán fedezték fel és az 1930-as évek végén már ismert slágerénekes lett. Fellépései megszaporodtak a színpadon is. 1938-ban a Tonalit Gramophon Rt. hivatásos gramofon-énekese lett. Az 1940-es évek elején Nagykőrösre költözött, zenés-műsoros esteket adott vidéken és a fővárosban is. 1943 elején a fővárosi Komédia színpadon játszott, majd a Royal Varieté következett. Azonban a német megszállók 1944. március 19-én bezárták. Kazal a besorozást elkerülendő a háború végéig bujkálni kényszerült. A szovjetek bevonulása után először a Kamara Varietében kapott munkát, ám emellett más színházban is fellépett, a Fővárosi Operettszínházban is. 1949-ben a Magyar Néphadsereg Színháztól kapott szerződést, majd az ezt követő évben a Vidám Színpadtól, ahol egészen haláláig, több mint negyed évszázadig játszott és egy ízben rendezett is. Az 1950-es években főleg táncdalénekesként ismerték, slágereket és a politikusok követelte mozgalmi dalokat egyaránt énekelt. A televízió megjelenésével gyakran lépett fel kuplékkal, kabarészámokkal a képernyőn, ami tovább növelte népszerűségét: "a Kazal" generációk számára vált fogalommá.

Kazal László dalszövegek (97 db):

További dalszövegek megjelenítése
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

oregtamas Hozzászólás ideje: 2011-03-14 19:44:14

Utolsó bejelentkezés:
2012-02-02 06:38:22

Véleménye a(z) "Kazal László" előadóról:

Kortársaim szívesen emlékeznek Kazal számaira és előadói stílusára. Kár, hogy listája korántsem teljes. Jómagam kettővel (Egy kirándulás... és Babuka -- sajnos, nem teljes!) szeretném keigészíteni, ha elfogadják. A "szakemberek" legyenek szívesek kiegészíteni a Babukát! És még egy javaslat a szerkesztőknek: a csomagküldés két hiányos változatát ki kellene törölni, csak zavarja a helyes változatot!

csuszem Hozzászólás ideje: 2008-12-09 13:41:53

Utolsó bejelentkezés:
2010-09-06 11:59:26

Véleménye a(z) "Kazal László" előadóról:

1946-ban anyám zongorázott, mi meg a húgommal, apámmal ezt énekeltük. A vacsora kukoricakása volt, de ez a kis humoros ének szépítette az életünket...

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább