The Moog

Zenei irányzat: Keressük!
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 17674 alkalommal

Bemutatás:

Biográfia:

Amikor a Moog 2004-ben megalakult a tagok valószínûleg nem sejtették, hogy néhány év leforgása alatt olyan eredményeket érnek majd el, ami igen kevés más magyar zenekarnak adatott meg. Álmodni sem mertek volna amerikai kiadóról, turnékról és menõ stúdiókról, ám 2007-2008 során ez mind-mind valóra vált a budapesti zenekar számára.

A zenekart egy gimnáziumi formáció vázára építette fel a kezdeti trió, Szabó Tamás - Tonyo (ének, billentyûs hangszerek), Bajor Ádám (gitár) és Dorozsmai Gergõ (dob), akikhez egy szigetes koncert alatti beszélgetés után csatlakozott Szabó Csaba basszusgitáron. 2007 oszén György Gergõ - Miguel, gitáros belépésével alakult ki a The Moog mai felállása. A tagság zenei háttere igen sokszínû, hiszen a Strokes és a Hives mellett, amelyek rögvest érezhetõek, David Bowie és a Ramones mellett a Nirvana, a Sonic Youth, a Smiths és Roxy Music ugyanúgy fontos szerepet kapott a Moog hangzásának kialakításában, mint a Sonics, a Beatles vagy épp a Bauhaus. Az együttes két eddigi lemezén hallhatóak is ezek a hatások, melyekbõl a Moog ügyesen kreál valami sajátot, ami jól ötvözi a punk, a goth, az indie, a garage és a popzene elemeit. Bár a dalszövegek - elsõsorban a zenekart ért hatásoknak köszönhetõen - angolul íródnak, mégis felfedezhetõ egyfajta kelet-európai sötét "íz" a The Moog zenéjében.

Bár a dalok túlnyomó részét Tonyo írja, a többiek is kezdik megtalálni a dalszerzéshez szükséges ihletet, hiszen Gergõ, a dobos már az elsõ albumon is jegyzett egy saját és egy közös dalt. Az idén tavasszal megjelent Razzmatazz Orfeum címû második nagylemezen szintén hallható egy Dorozsmai Gergõ dal (Lost Day), míg egy másik szerzemény (Self & Soul) ismét Tonyoval közös munka eredménye. A koncerteken nagy közönségkedvenc lett a Boys & TV címû szám, melyet Miguel jegyez, akinek ez az elsõ Moog dala.

A The Moog bemutatkozó anyaga Sold For Tomorrow címmel 2007 tavaszán jelent meg. Ezt Budapesten rögzítette a zenekar, de a keverési munkálatok már Seattle-ben zajlottak, a legendás Jack Endino közremûködésével. Õ felelõs többek között a Nirvana Bleach címû bemutatkozó albumáért, valamint dolgozott a Therapy-val, a Hot Hot Heat-tel és még jónéhány nagynevû rockzenekarral. A lemezrõl két dalhoz is készült klip, az I Like You és az Everybody Wants is nagy kedvence volt mind a magyar zenei csatornáknak, mind a rádióknak, mitöbb az amerikai MTV egyetemistáknak készített mtvU elnevezésû csatornáján és az ottani egyetemi rádiókban is sokszor szerepelt mindkét dal. Az I Like You egyik amerikai diadaláról itthon is több helyen beszámoltak, miszerint a szám bekerült az Vészhelyzet címû sorozat egyik epizódjába. A bemutatkozó The Moog album további dalai is elõfordultak filmben, reklámban, sõt még videójátékban is.

A 2009 májusában napvilágot látott második The Moog album, mely elõdjéhez hasonlóan hazánkon kívül több országban (USA, Japán, Németország) is megjelent, vagy nemsokára megjelenik. A Razzmatazz Orfeum, már teljes egészében a kissé Budapestre emlékeztetõ hangulatú és klímájú Seattle-ben készült, összesen négy különbözõ stúdióban, annak a Geoff Ott-nak az irányításával, aki korábban már dolgozott a Pearl Jam-mel, Mark Lanegannel és a Queens Of The Stone Age-el is.

A lemez elsõ nagy sikere a You Raised A Vampire címû dal volt, amely különösen az MR2-Petõfi rádióban szerepelt igen sokat, de a misztikus klip a magyar MTV-n is gyakran volt látható a 2009-es esztendõ elsõ felében. Az album második slágere, a When I See You néhány hete kezdte meg az elõdje által kitaposott utat járni, hiszen immáron harmadik hete szerepel a legtöbbet játszott MR2-es dalok között. A magyar MTV-n is igen gyakran kerül lejátszásra a klip, melyet egy legendás los angelesi bábszínházban vett fel az együttes annak az AG Garth-nak a rendezésében, aki a kanadai Adult és az amerikai Von Bondies zenekarok mellett a szintén tengerentúli, de itthon jóval ismertebb White Stripes két korábbi videóját is rendezte. A When I See You-hoz készült klip minden elõdjét megelõzte az amerikai sikereket illetõen, hiszen az ottani MTV2 és a nem rég indult csatorna, az MTV LOGO is többször játszotta és játsza jelenleg is alternatív zenei mûsoraiban. Az egyik legfrissebb fejlemény, hogy a második lemezen található Joyclad Armies címû szám az egyik legnépszerûbb, új NBA játék (NBA 2K10) egyik dalaként is megjelent.

A The Moog a hazai koncertek után 2010 tavaszán ismét az Egyesült Államok felé veszi majd az irányt, hogy negyedik amerikai turnéjukon mutassák be a Razzmatazz Orfeum dalait a tengerentúli rajongóiknak.
Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Vicuska 1993 Hozzászólás ideje: 2010-02-06 14:26:30

Utolsó bejelentkezés:
2013-03-23 17:58:27

Véleménye a(z) "The Moog" előadóról:

Én először 2009-ben hallottam élőben a The Moog zenekart...és nagyon szuper koncertet adtak... még jó, hogy éppen aznap arra tévedtem... akik ott voltak nagyon jól szórakoztak. A srácok nagyon kedvesek, közvetlenek és szimpik voltak... csak jót tudok mondani róluk... az abszolút kedvenc a You Raised a Vampire ... ♥

Lucuska09 Hozzászólás ideje: 2009-06-08 07:49:35

Utolsó bejelentkezés:
2011-02-04 19:31:34

Véleménye a(z) "The Moog" előadóról:

tök jó ez a szám (L)

© 2023 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább