Dolák-Saly Róbert

Zenei irányzat: Humoros
Albumok: 9 db
Megtekintve: Ma 2, összesen 26078 alkalommal

Bemutatás:

Dolák-Saly Róbert (DSR) (Győr, 1955. április 20. – ) előadóművész, író, zeneszerző, szövegíró, színész, humorista.

Biográfia:

Győrött született 1955. április 20-án. Szülővárosából Zalaegerszegre, onnan Dunaújvárosba költözött, majd Budapesten érettségizett a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban. Édesapját 1967-ben veszítette el, akinek hátrahagyott gitárján kezdett először hangszeren játszani. Hamar kiderült, hogy a komponálás mindennél jobban érdekli. Első dalait gimnáziumának rendezvényein mutatta be. Az egri tanárképző főiskolán biológia-rajz szakon végzett. Később tanárként is dolgozott pár évig.

Zenei pályafutása akkor kezdődött, amikor az Omega együttes meghívta az 1976-os, majd az 1977-es turnéjára egyszemélyes „előzenekarnak". 1980-ban megnyerte a Magyar Televízió Pulzus című zenei műsorának tehetségkutató versenyét a szólisták kategóriájában. 1982-ben készült el első önálló koncertműsora, a XX. századi barlangrajzok. Ez egy progresszív, audiovizuális előadás volt dia-, és (super 8-as) mozgófilm-vetítéssel, UV-s fényhatásokkal, árnyjátékokkal, effekt-bejátszásokkal, melyet egyetemi klubokban, művelődési házakban mutatott be.

1983-ban jelent meg első kislemeze (Az első / Átköltenél). Ugyanebben az évben A világ világtalan című szerzeménye az 1. 2. 3…START válogatáslemezen szerepelt. Ez a dal tűnt fel az akkor gitáros-énekest kereső Koncz Zsuzsának, aki 1984-ben elhívta őt kísérőzenekarába. Dolák-Saly 1985-ben megalakította a DSR Band együttest. (Tamási László-billentyű, Födő Sándor-basszusgitár, Kisvári Ferenc-dob). Ekkortájt mutatták be a Játékszínben Peremartoni Krisztinával a Csodák és furcsaságok című gyerekelőadást, melyhez a dalokat Róbert írta.

1986 elején DSR meghívást kapott Laár András humoros előadására, hogy a műsor komolyabb részében saját, filozofikus tartalmú szerzeményeiből adjon elő. A próbákon kiderült, hogy a két műfaj hangulatilag nem kompatibilis. Ekkor vált világossá az is, hogy Dolák-Saly meghívása kitűnő ötlet volt, hiszen nem állt tőle távol a humor műfaja sem: már a gimnáziumban abszurd jeleneteket írt osztálytársai szórakoztatására. A Laár-est résztvevői (Dolák-Saly Róbert-Galla Miklós-Laár András-Nagy Natália) a sikerek hatására úgy döntöttek, hogy kreatív együttműködéssel további színdarabokat hoznak létre. Így alakult meg a magyar abszurd humort játszó L'art pour l'art, mely ebben a felállásban 1996-ig működött. Ezalatt a Társulat két CD-t jelentetett meg, két közös színházi estet mutatott be, valamint 11 televíziós műsort készített az MTV1-en.

1988-ban megjelent Dolák-Saly Nem ér a nevem, káposzta a fejem című gyereklemeze, melyet Peremartoni Krisztinával adtak elő, és amelyet a Magyar Televízió és a Magyar Rádió gyerekműsor szerkesztőségei az év gyermeklemezének választottak meg. 1992-ben látott napvilágot Láthatatlan ég című progresszív rocklemeze, amelyet a szakmai zsűri még a megjelenés előtt, 1991-ben az év legjobb hazai hangfelvételének nyilvánított (eMeRTon-díj), 1992-ben pedig Arany Zsiráf díjjal jutalmazott. 1996-ban jelent meg Őskor című CD-je, mely a Láthatatlan ég zenei anyagán kívül még hat új dalt tartalmazott. A hangszereléseket Kisvári Ferenccel és Tamási Lászlóval együtt közösen készítették.

1996-ban a L’art pour l’art Társulat fele kicserélődött, és onnantól DSR vette át a Társulat menedzselését. Ezután készítettek két további CD-t, néhány DVD-t, és több mint húsz televíziós műsort is. Azóta az új formáció (Dolák-Saly Róbert-Laár András-Pethő Zsolt-Szászi Móni) 2010-ben a 12. színházi estjének turnéjával járja az ország színházait teltházak előtt.

DSR-nek három nagy sikerű könyve jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. A hat kiadást megért Madáretető, az eddig két kiadást megért (Szászi Mónival közösen írt) Boborján, valamint a legújabb Agyatlantisz, avagy az ember tragédia című kötete, melynek 2009. decemberében napvilágot látott első kiadása két hét alatt fogyott el…

Forrás: Wikipédia

Dolák-Saly Róbert dalszövegek (96 db):

A bálteremben

A bűvész

A cirkusz készül

A disznó

A döglött tehén

A postás, aki megeszi a leveleket

A világ világtalan

Ádám és a Sátán

Ahogy a szívén kifér

Álom-menedék

Altató

Altatódal

Aluckálj

Átköltenél

Átváltozás

Az anyukám a Margit

Az első

Az elveszett Éden

Az írek, az írek...

Azért vagyok nagyon csendbe...

Azt álmodtam...

Balambér

Besenyő család dal

Besenyő-Boborján dal

Bűvész

Csam csara csike csuka csá

Csillagvándor

Dinnye

Dolák-Saly Róbert-Altató

Dongó

Duett

Édesanyám

Egy másik dal

Egy perc

Éjjel a zombi-busz tetején

Elkésett hódolat

Érzelmi dal

Fakír

Farkastörvény

Fülemüle

Ha nőt látok

Hajós blues

Hang-verseny

Hencegés

Hódolat

Holdnap

Imádom engem

Kanca-dal

Ki tudja

King Kong

Kis mese a nincs-erdőről

Kleopátra és a kígyó

Kutyadal

Különös éjszaka

Láthatatlan ég

Leveli Béla, a béka

Lila liba

Málna

Margit-dal

Még itt vagyunk

Mese

Miért örül a hörcsög

Mikulás song

Mondjam még?

Nélkülem a világ

Nem ér a nevem, káposzta a fejem

Nyári este

Nyári rajz

Őrzöm a percet

Őskor

Ősz elején

Párbeszéd

Pucér nők ruhában

Remény

Rólam egy dal

Szerelmi vallomás

Szőrös vagyok

Szumo-bajnok leszek

Tavaszi dal

Te vagy az Éden

Tollasbál

Vádló hallgatás

Van egy hely

Varázsduda, varázssíp, varázstrombita

Vasmacsó

Vért adok

Világ világtalan

Vízió

Winnetou

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

kac5amar Hozzászólás ideje: 2010-03-23 19:45:30

Utolsó bejelentkezés:
2011-01-09 21:45:21

Véleménye a(z) "Dolák-Saly Róbert" előadóról:

Szerintem fent van mind a kettő, de ha nincs akkor felteszem:)

m_sajt Hozzászólás ideje: 2008-07-29 12:28:30

Utolsó bejelentkezés:
2018-03-11 22:19:38

Véleménye a(z) "Dolák-Saly Róbert" előadóról:

ezek a dalszövegek igazán klasszak, de 2 dal hiányzik: -Döglött tehén -Mikulásdal

totyabacsy Hozzászólás ideje: 2007-03-23 22:42:21

Utolsó bejelentkezés:
2000-01-01 00:00:00

Véleménye a(z) "Dolák-Saly Róbert" előadóról:

Nagyon jó kis szöveg ez! "Pista! A valóságnak nincs alapja, régen volt az amikor engem minden követ megmozgatott!"

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább