Dalriada

Zenei irányzat: folk metal
Albumok: 11 db
Megtekintve: Ma 3, összesen 50648 alkalommal

Bemutatás:

A Dalriada (korábban Echo of Dalriada) egy folk metal stílusú magyar zenekar.

Weboldal:

Biográfia:

A zenekar 1998-ban alakult Sopronban, ám a felállás megszilárdulását és egyben az aktív idõszak kezdetét 2003 februárjára datálhatjuk. A zenekar nevének a felvétele is erre az idõszakra esik. A vállalt stílus epikus folk-metal, rengeteg egyéb zenei (reneszánsz, népzene) elemmel dúsítva.

2003: Helyi és regionális koncertjei után a csapat decemberben rögzíti "A Walesi Bárdok" címet, viselõ hangzóanyagát, amelyen Arany János híres balladájának feldolgozása hallható három tételben. Az anyag sikerét a rengeteg koncertmeghívás és a kedvezõ kritikák is jól mutatják.

2004: A fogadtatás mindenhol kedvezõ. "A Walesi Bárdok" dalait rendszeresen mûsorukra tûzik a regionális rádióadók rock mûsoraiban és az Internetes rádiókban is visszatérõ vendég a csapat néhány nótája. A diaksziget.com augusztusban a hónap zenekarává választja a csapatot. Egy nóta felkerült a német, Usound könyv és zenemûkiadó válogatásalbumára, illetve a "HammerWorld" júliusi kompilációjára. November elején boltba kerül a "Fergeteg" címet viselõ, bemutatkozó nagylemez, amelynek országos terjesztésérõl a Hammer Music Productions gondoskodik. December folyamán látható a Duna TV-n egy a bandával készült interjú, és a Moby Dick Tribute albumon is szerepel a zenekar.

2005: Aktív koncertezés, év végén pedig rögzítésre kerül a második lemez

2006: Februárban megjelenik a zenekar második albuma, a „Jégbontó”, amely mintegy 10 héten keresztül tanyázik a MAHASZ lista összesített top 100. -ban. A lemez „Téli ének” címû nótájához klip is készül. Koncertjein is rendre komoly nézõszámot produkál a zenekar. Az év tagcseréi ellenére a banda megírja, majd felveszi a téli idõszakban a harmadik, „Kikelet” címû albumát, amelyet a HammerWorld magazin olvasói 2007 legjobban várt hazai albumának szavaznak meg.

2007: Ettõl az évtõl már a Zombie11 Produkció végzi a zenekar körüli szervezõmunkát. A új album megjelenési dátuma: március 12. Az anyagot komoly szakmai, és közönségsiker övezi, a megjelenés hetében a MAHASZ-lista negyedik helyén nyit a lemez, és a rajta szereplõ dalok fontos részévé válnak a zenekari koncertrepertoárnak. A harmadik album koncertjei során a Dalriada az országnak most már szinte minden részébe eljut, komoly fesztiválmeghívásokat kap, és számos helyszínen kiemelkedõ látogatottságú koncerteket bonyolít le. 2007 év tele-tavasza ismét dalszerzés, lemezfelvétel jegyében telik, ezúttal a komplett album a szolnoki Denevér Stúdióban készült, némileg egységesebb hangzást, produkciót eredményezve az eddigieknél.

2008: április 14.-én lát napvilágot a zenekar negyedik, „Szelek” címet viselõ albuma, amely a megjelenés hetében Magyarország második legvásároltabb lemeze ( MAHASZ-lista második helyezés), és amely alkotással a Dalriada végérvényesen megszilárdítja pozícióját a magyar metal életben. A lemezbemutató a Petõfi Csarnokban megrendezett nagyszabású fesztiválon, a Paganfest-en kerül megrendezésre, illetve szintén ezen a rendezvényen kerül rögzítésre a lemezhez kapcsolódó koncert klip, a „Hazatérés”. Folyamatosan koncertezik a csapat, az ország minden részén, most már komoly az érdeklõdés külfödrõl is, itthon pedig a legkomolyabb rock és metal rendezvényeken kapnak meghívásokat. Szeptember második felétõl, 2009. februárig a " Szelek Szárnyán" elnevezésû õszi-téli turné zajlik, ami a banda eddigi legkomolyabb turnéja. Októbertõl Varga György, basszusgitáros, mintegy hatévi közös munka után a továbbiakban nem tudja már vállalni a zenekari tagságot, munkahelyi, és egyéb elfoglaltságaira való hivatkozással.Helyére egy képzett, és ambíciózus soproni zenész, Molnár István érkezik, aki 2008 végétõl hivatalosan is a csapat tagjává válik.
A Szelek Szárnyán kiemelkedõ látogatottsággal, zajos sikerrel fut le, az ország minden zegébe-zugába eljuttatja a zenekart, és zenéjét.

2009: az év legeleje újabb tagcserét hoz, Kurz András, billentyûs 2 év közös munka után, személyes konfliktusok okán elhagyja a csapatot. Helyére Ungár Barnabás érkezik, aki rövid idő alatt minden tekintetben zökkenőmentesen beilleszkedik a csapatba. Szakmai vonalon, és a közönség részérõl is osztatlan a lelkesedés a csapat iránt, a Hammerworld olvasói ismét számos kategóriában szavazzák be a Dalriadát a legjobb 10 közé, és a csapat most már egyértelmûen ott a hazai kedvenc zenekarok között, mégpedig a megtisztelõ negyedik helyen. Fontos szakmai elismerés a legrangosabb hazai zenei díj, a Fonogram- díj hard rock/metal kategóriájában történõ jelölés, nagy hazai nevek mellett. A nyár nagysikerű fesztiválozással telik, és felveszi a banda Arany János költeményeire épülő, minden eddiginél több népzenei elemet tartalmazó Arany-Album névre keresztelt művét melynek megjelenési ideje szeptember 28. hétfő. Az album kiváló helyezést ér el a Mahasz Top 40 listájában. Az anyagon a szintén soproni Fajkusz Banda zenészei is szerepelnek, nagybőgő, brácsa, koboz, hegedű is felcsendül a dalokban.
Szeptemberben kezdetét veszi az újabb koncerthadjárat "Őszi-Téli Vigadalom" címmel.

2010: A kora tavasz, és az év első időszaka ismét számos elismerést hoz a bandának:

HammerWorld közönségszavazás:

- Kedvenc magyar zenekar: 3. Dalriada
- Kedvenc énekesnõ( nemzetközi mezõny): 2. Binder Laura
- Kedvenc billentyûs (nemzetközi mezõny): 5. Ungár Barnabás
- Az Év albuma (nemzetközi mezõny): 6. Arany - Album
- Az év lemezborítója (nemzetközi mezõny): 3. Arany - Album 

HangSúly 2009:
szakmai:
- Év albuma: 1. Arany - Album
-Az év stúdióprodukciója: 3. Arany - Album

Közönség díjak:
- Év albuma: 2. Arany - Album
- Év koncertzenekara: 1.

Az Arany- Album, és a korábbi anyagok dalaival folyamatosan koncertezik a zenekar, közben íródik az új stúdiólemez zenei anyaga is. A nyári fesztiválkoncertekre már a Fajkusz- Banda zenészeivel kiegészülve érkezik a csapat, így a koncerteken a szokásos rock- metal felállás mellett élőben is meg tudnak szólalni hegedűk, brácsa, egyéb népi hangszerek. A kilences felállás mindenhol zajos tetszést arat, a fesztiválturné hatalmas sikerrel fut országszerte.
Az augusztus ismét stúdióidőszak, a csapat felveszi soron következő, hatodik, Ígéret címre keresztelt lemezét, amelyen 9 vadonatúj dal kap helyet. Az anyagon ismét szerephez jutnak a Fajkusz Banda zenészei is. A zenekar ezzel a lemezével a német AFM Recordshoz szerződött, így a lemez az egész világon promotálásra, és forgalmazásra került.

2012: Napisten Hava (Nail Records)  

2015: Áldás címmel érkezik majd szeptemberben a Dalriada új stúdióalbuma, a 2012-es Napisten hava lemez folytatása.
A lemez munkálatai már javában zajlanak, az Áldás kiadása után pedig turné is jön ősszel és télen, 2016 elején pedig egy nemzetközi túra várható a soproni folk metalosoktól.

Jelenlegi tagok:
Ficzek András – ének (1998 óta), gitár (2000 óta)
Binder Laura – ének, furulya, hegedű (2001 óta)
Németh-Szabó Mátyás – gitár (2006 óta)
Molnár István – basszusgitár (2008 óta)
Rieckmann Tadeusz – dob (2001 óta)
Szabó „Szög” Gergely - billentyűs hangszerek (2014 óta )
Csete Ádám - duda, népi fúvós hangszerek (2012 óta)            


forrás: a zenekar saját oldala

Tagok:

Binder Laura

ének, furulya, hegedű

Ficzek András

ének, gitár

Ungár Barnabás

billentyűs hangszerek

Nagy Gergely (Dalriada)

szintetizátor

Kurz András

szintetizátor

Csete Ádám

duda, népi fúvós hangszerek

Albumok:

Dalriada dalszövegek (111 db):

A Dudás

A galagonya

A Hadak Útja

A juhászlegény balladája

A Nap és a Szél háza (A Fiastyúk keletkezéséről)

A rab gólya

A Szikla legendája

A tavasz dala

A Walesi Bárdok 1: Wales

A Walesi Bárdok 2: 500 máglya

A Walesi Bárdok 3: Mi zúg...?

Ágnes Asszony 1. rész

Ágnes Asszony 2. rész

Áldás

Áldja meg az Isten

Amit ad az ég (Álmos búcsúja)

Árpádházi Margit balladája

Ballad of Margaret of Arpad

Betyár-altató

Bor Vitéz

Bor Vitéz

Borivók éneke

Búcsúzó

Búsirató

Csillagok dala

Dove

Dózsa rongyosa

Drégel

Dúvad

Égi madár

Égnek ostora (Rege Attiláról)

Ezer élet, ezer csillag

Feast of Dawn

Fele zivatar

Földanya

Futóbetyár

Galamb

Hajdútánc

Hajnali (közr. Fajkusz Banda)

Hajnalpír

Hajnalünnep

Hamu és gyász

Hazatérés (Rege az Aranyos Szegletről)

Hej, virágom... (Rege a harcosról és a kedveséről)

Hírhozó

Hollórege

Hozd el, Isten

Huszáros

Igaz hittel

Igazi tűz

Ígéret

Intro (Felcsíki lassú csárdás)

Intro (Szelek)
Dalok.hu - Dalriada - Intro (Szelek) mp3 letöltése

János Pap országa (részlet)

Jégbontó

Julianus útja

Kikelet

Kinizsi Mulatsága

Komámasszon

Laus deo

Leszek a Csillag

Leszek a Hold

Mégegyszer...

Megöltek egy legényt

Mennyei Harang

Moldvageddon

Napisten hava

Napom, fényes Napom

Néma harangok

Népdal

Nyárutó

Outro

Outro (Gyimesi)

Örökség

Őszelő

Őszi ének

Ötödik nap

Puszta föld

Rákóczi zászlaja

Rianás

Save me, Flame!

Song of winter

Szabad madár

Szent László I.

Szent László II.

Szentföld

Szondi Két Apródja - 1.rész

Szondi Két Apródja - 2.rész

Szondi’s two squires I.

Táltosének

Táltosok álma

Tavaszköszöntő

Téli ének

Thury György balladája 1. rész

Thury György Balladája 2. rész

Tündérkert

Tűzhozó

Úri toborzó

Vándor-fohász

Védj meg láng

Védj Meg Láng - 1.rész

Vérző ima

Vigilant

Világfa

Világfutó szél

Virrasztó

With true faith

Zách Klára

Zivatar

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

MetalG Hozzászólás ideje: 2011-02-25 20:11:34

Utolsó bejelentkezés:
2013-03-01 13:01:20

Véleménye a(z) "Dalriada" előadóról:

Folyamatban van az eddig nem beküldött dalok beküldése :D

Nyilasvándor Hozzászólás ideje: 2011-02-12 11:53:50

Utolsó bejelentkezés:
2011-07-07 22:54:20

Véleménye a(z) "Dalriada" előadóról:

a Szelek c. albumról gondoltam, nem lehet felülmúlni. tegnap rájöttem, hogy tévedtem. az új album... egyszerűen... zseniális! tegnap reggel óta folyamatosan hallgatom, próbálok kedvencet választani, de nem megy... :) gondoltam beküldöm a szövegeket, de van néhány rész, ahol egész egyszerűen nem tudom kihámozni, hogy mit énekelnek. ha esetleg valaki volna olyan kedves, s beküldené... :)

SzandraH3666 Hozzászólás ideje: 2008-10-29 20:20:08

Utolsó bejelentkezés:
2009-07-07 17:33:52

Véleménye a(z) "Dalriada" előadóról:

Szerintem ez a világ legjobb zenekara!és a szám a kedvencem,persze a nap és szél háza után mert ahoz szép emlékem van... :P egyébként remélem még sokáig lesz Dalriada :) (L)

Eszti82 Hozzászólás ideje: 2008-09-12 21:46:53

Utolsó bejelentkezés:
2011-06-03 21:52:41

Véleménye a(z) "Dalriada" előadóról:

Nagyon jó a zenekar!Imádom őket!Nekem a Téli ének a kedvenc!

Azurit Hozzászólás ideje: 2008-05-06 19:14:43

Utolsó bejelentkezés:
2009-07-12 13:17:21

Véleménye a(z) "Dalriada" előadóról:

Ami azt illeti, szerény véleményem szerint a Szelek album gyöngyszeme ez a szám.Legalábbis számomra igen. :)

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább