Palya Bea

Zenei irányzat: Világzene
Albumok: 12 db
Megtekintve: Ma 7, összesen 55025 alkalommal

Bemutatás:

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét.

Weboldal:

Biográfia:

Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, ahová a család a születése után nem sokkal költözött, a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Már fiatalkorában belevetette magát a népzenei gyűjtő-kutató munkába, mely aztán nagy hatással volt művészetére: “Nénik jöttek az életembe. Recsegős-ropogós kazettákról üzentek nekem, hogy énekeljek. Nem láttam őket soha, csak a hangjukat hallottam, a lényük mégis betöltötte a kis szobát. Úgy éreztem, ott vannak velem, és átnyúlva téren és időn, belém éneklik azt, amit az életről tudnak. Tőlük tanultam zenélni.”

A fővárosba kerülve az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumában végezte gimnáziumi tanulmányait, majd 2002-ben diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán. 

Bea egy rendkívül termékeny dalszerző és előadó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a korai formációkkal és művészeti csoportokban való szárnypróbálgatás után 2003-tól majdnem évente megjelent egy új lemeze. Mindeközben folyamatosan koncertezett és járta körbe így az az egész országot.
A világ számos pontján megfordult, 2000-ben a franciaországi Chambéry világzenei fesztiválra kapott meghívást a Folkestrával, Fassang László orgona- és zongoraművésszel pedig kétszer is turnézott Japánban. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Francia Intézet ösztöndíjasaként másfél évet élt Párizsban, ahol nem csupán klasszikus arab zenét tanult, de többször is fellépett. Belgiumban a ‘Karaván’ zenei projekt keretein belül a balkáni népzenét játszó Daraduna együttesben énekelt, majd visszatért a híres Bruges-i Világzenei Fesztivál előadójaként. De közreműködött Görögországban, az athéni kulturális Olimpia nyitófesztiválján, 2008-ban megjárta Hollandiát akkori zenekarával, a Palya Bea Quintettel, valamint többször fellépett már az Egyesült Államokban is. 2009-ben a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washington-i Kennedy Centerben Dés Andrással és Szokolay Balázzsal adtak nagysikerű koncerteket.

2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol öt éven keresztül minden évben tíz napig a zenéé, a táncé, a koncerteké, a színházi és zenei improvizációé, illetve a daltanulásé és tanításé volt a főszerep.

Bea sikere részben annak is köszönhető, hogy az évek folyamán egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az önismereti munkába. A jóga, az álmok fejtése, egy mexikói kis faluban eltöltött hónapok, a sok utazás a világ különböző pontjai között, az úgynevezett kreatív valóságteremtés módszere, a mozgásos, színházi és zenei improvizáció, a coaching, a tréningek és az írás folyamatosan kapcsolódtak be az életébe, tették őt egyre bátrabbá, és tágították ki folyamatosan világát.  

Ez az önismereti út is nélkülözhetetlen volt a 2013-ban lemez és videósorozat formájában rögzített, majd 2014-ben megjelent Nő című album megszületéséhez. Az album hatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el: teltházas koncertek, sűrű fesztiválszezon, interjúk sora és számos hálás rajongói levél jellemezte az elmúlt két évet. Ezt a lendületet meglovagolva, ám újult energiákkal vetette bele magát 2015-ben legújabb, Tovább Nő című lemezének munkálataiba, mely 2016 tavaszán meg is jelent.

Bea az anyaság első éveit követően újra készen áll meghódítani a nemzetközi színpadokat és a külföldi közönséget. Ennek egyik első lépéseként a 2015 októberében Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX - World Music Expo - Gypsy Heartbeats elnevezésű nyitógálájának egyik főszereplőjeként léphetett zenekarával az érdeklődők és a nemzetközi szakma képviselői elé. 

A 2016. év nem csupán az új lemez miatt izgalmas a számára. Egy Franciaországból érkező filmes felkérés nyomán a Django Reinhardt életéből készülő film egyik főszerepében lesz majd látható a világhírű jazz gitáros feleségeként.
Másik kiemelkedő eseménye ennek az évnek Bea Selymeim c. koncertsorozatának legújabb, májusi darabja, melyben a világhírű világzenei énekesnőt, Mayra Andrade-t látja vendégül a MüPa színpadán.

Tagok:

Palya Bea

ének, sansula, tapan

Bodoczki Ernő

nagybőgő

Czirják Tamás

dob, ütőhangszerek

Gerzson János

oud, buzuki

Szokolay Dongó Balázs

fúvós hangszerek

Palya Bea dalszövegek (164 db):

A nő

A Pokol Dudása

Afrogyerek

Ágról ágra

Áldás

Áll a kapun

Állatos altató

Altató

Altatódal Liliána hercegnőnek

Aludj már

Anya, fenn vagy még?

Anya, milyen volt, amikor még nem voltam?

Anyám, anyám Édesanyám

Apa dal

Apa-blues

Átrobogtam az életemen

Az elérhetetlen férfi

Az élet megy tovább

Az én piros vérem...

Az ördög meg a vén dög

Beavatás

Belső Gyermek

Beszív-kifúj

Betlehem kis falucskába

Betlehem, Betlehem

Cigányos

Cinegés

Csend csend csend

Csillagtalan setét éjjel

Csoda

Daloljatok egy kicsit!

Devla

Dorom-boy

Dunnás

Ébredés

Ébredés dal

Egész nap

Elment a madárka

Elszálló

Emberállat

Én is voltam

Én Istenem

Észosztó nagy szájhős

Exek

Fa alatt szültelek

Flört

Francia Táncmester

Gyere szeress

Gyí, lovacskám!

Hajnal

Hajnali séta - Ahány rózsa annyi szál

Hallgatóim

Három árva

Hegyezd füled

Hercegnő

Hinta

Hívlak téged

Hogy hívják?

Hold

Holnap mit kapok

Hoppá

Hószínű homlokán a fürt

I'm Happy

I'm Happy

Igazi Angyal

Imruska

Induljunk hát

Induljunk útnak...

Intro

Jazzklub

Jóravaló nő

Kalamajka

Kastélyének

Két Ház

Két világ

Ketten a hegyen

Kisfiúk altatója

Kulumatulá

Laci bátyám
Dalok.hu - Palya Bea - Laci bátyám mp3 letöltése

Lovas dal

Lover Man

Lüktetés (bolgár)

Macskatangó

Madaras

Magasztallak

Mammo csitté

Megmondók

Megmondók

Menyasszony, vőlegény

Mi vagyunk a rózsák

Minden elég (Tüzet viszek 2. tétel)

Mindenkinek kurv'anyja

Nagymamák altatója

Nagyurak vacsorája

Ne csicserész

Nem félek, nem félek

Olajos csúszda

Oly szép vagy nekem

Ölel a világ

Panaszos Nők Háza

Paradicsom kőkertjibe

Patak Parttyán

Pey-Dabadi

Porszívó

Ribizliálom

Rikoltok

Rítusének

Rózsa

Sámánasszony (Tüzet viszek 5. tétel)

Sárkányos

Sáros-Pataki polgár leány
Dalok.hu - Palya Bea - Sáros-Pataki polgár leány mp3 letöltése

Sofia express

Suttognak a vének

Szabadon

Szaladós

Számítógépözvegy

Szavak nélküli

Szelence

Szelidecske

Szép szemű szeretőm

Szeretőm e táncban

Színes ételek

Szívdobbanós

Szól a kakas már

Szülésdal

Tánc

Tata nótája

Távolodó tegnaphajó

Tchiki Tchiki

Tengeres

Tépem, tépem...

Tükör

Tüzet fogok rakni

Úgy elmegyek rózsám

Úgyis veled

Úton

Űri muri

Végem, végem!

Volt szeretőm

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

esztuuus Hozzászólás ideje: 2009-11-19 18:16:26

Utolsó bejelentkezés:
2011-05-06 00:25:49

Véleménye a(z) "Palya Bea" előadóról:

mekkora tehetség ez a Bea :) nagyon szeretem, és becsülöm a munkásságát :)

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább