Első Emelet

Zenei irányzat: Pop
Albumok: 12 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 47823 alkalommal

Bemutatás:

Az Első Emelet magyar könnyűzenei együttes. 1982-ben Budapesten alakult meg.

Biográfia:

A zenekart 1982 augusztus végén a csillaghegyi strandon alakította a Solarisból átigazolt Kisszabó Gábor, Bogdán Csaba, Rausch Feri, Tereh Öcsi, akik onnan felhívták telefonon a szintén instrumentális zenét játszó Lobogó együttes billentyűsét Berkes Gábort és felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk. Néhány nappal később a legendás ORI büfében tartott megbeszélésen egészült ki a zenekar Cser Gyurival, az énekessel. Első dalaik leginkább a német újhullám stílusjegyeit hordozták magukban, némi punkos beütéssel. Ez az extrémitás a névválasztásban és a külső megjelenésben is megnyilvánult. Ebben az időben Nagy Feró - akivel Bogdán Csaba együtt zenélt a Beatricében - sokat segített nekik. Lejárt a próbákra, ötleteket adott, a névválasztásban is szerepe volt, sőt Kisszabó Gabi akkori fellépő ruháját is ő varrta.
Az első koncert 1982 november 13.-án volt a gödöllői Agrártudományi Egyetem pinceklubjában. Ezt néhány nappal követte a budapesti bemutatkozás az FMH körtermében.
A zenekar ezt követően rengeteget koncertezett, főleg egyetemi klubokban. 1983 tavaszán a doboknál a szintén Solaris-os Tóth Vili váltotta Rausch Ferit, akit behívtak katonának. Az első igazi nagy megmérettetés 1983 nyarán következett, amikor a föloszlott a Hungária és Szikora Robi R-GO néven új zenekart alapított. A nagy nyári /eredetileg Hungáriának tervezett/ turnéjukhoz az Első Emeletet választották előzenekarnak. Itt már több ezres közönség előtt mutatkozhatott be estéről estére az Emelet. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csökkentették a műsoridejüket, mert túl nagy sikert arattak egy bemelegítő produkcióhoz képest. Ezzel egyidőben az LGM stúdióban és a Rádió 8-as stúdiójában elkészültek a csapat első stúdiófelvételei. Az első kislemez is ebben az évben jelent meg . Ezen található az Amerika és a Noteszember. Ezen még Cser Gyuri énekelt, de a közte és a zenekar között fokozódó feszültség miatt ősszel a Kandó kollégiumi koncert előtt bejelentette, hogy távozik az Emeletből. A fiúk énekes meghallgatást hirdettek, amire az Emelet egyre jobban csengő neve miatt jónéhányan jelentkeztek. A választás Kikire, az Óceán együttes énekesére esett. Őt Fábián Tibor ajánlotta, aki sok ötlettel segítette a zenekar munkáját. 1984 telén Még egy csere történt. Tóth Vili helyét Michel vette át a doboknál. Ekkor alakult meg a klasszikus Emelet felállás. A tavaszi Pop-Meccs gálán már a szakma szerint Az év ígérete - díjat kapták.
1984 április 29-én meghívták egy Emelet koncertre a KEK-re Wilpert Imrét a Hanglemezgyártó Vállalattól, akit a teltházas koncert és a hatalmas siker meggyőzött arról, hogy lemezszerződést kínáljon a csapatnak. "Együtt sírunk, együtt nevetünk." Ezzel azóta sokat emlegetett mondattal kérte fel az Emeletet tagjait, hogy készítsék el első nagylemezüket. A júniust lázas próbákkal töltötte a zenekar Berkes Gabiék füredi nyaralójában. Az új dalok szövegét már Berkes Gabi gyerekkori barátja, Geszti Péter írta, aki a debütáló Dadogós Break után teljes mértékben átvette ezt a szerepet, és feledtette a kezdeti Berkes-Bogdán szövegeket. A jellegzetes Emelet betűtípus Kozma Péter ötlete volt, aki eleinte grafikusként segített, később Fazekas Zsolttal együtt jónéhány videóklipjét, koncertjét rögzítette a zenekarnak. A bemutatkozó album 1984 őszén jelent meg. A dupla teltházas lemezbemutató koncert az Almássy téri Szabadidőközpontban volt, ahol a csapat ezidőtájt gyakran lépett fel. Ősszel még egy NDK turné következett. 1985 tavaszán a Pop-Meccs gálán már jónéhány közönségdíjat begyűjtött az Emelet. Márciusban érkezett egy megtisztelő felkérés. Budapesten adott két koncertet a Kaja`s-re redukálódott Kajagoogoo. Előzenekarnak meghívták az Emeletet. Nagy élmény volt a csapat számára ez a bemutatkozási lehetőség, a nagy kedvenc előtt a Budapest Sportcsarnokban . Ekkor jelent meg a második kislemez a Kenguru jobbhorga és az Álmatlanul-al. Májusban a pesten koncertező Dire Straits meghívta legújabb Money for Nothing - című videóklipjébe az Emeletet. A videó az év klip-je címet kapta szerte a világon. Közben az első album Viktor Máté botrányos kritikája ellenére hamarosan elérte a bűvös 100 ezres eladási példányszámot, és a zenekar átvehette az első aranylemezt az agárdi Popstrandon, ahol az Emelet kezdte el az egész napos zenekari napok programsorozatát. Később sokan követték ezt a hagyományt. A nyár jeles eseménye volt még a Linda filmfelvétellel egybekötött koncert a Petőfi Csarnokban. Ez volt a zenekar első TV-s koncertfelvétele. `85 őszén Svájcban vendégszerepelt csapat. A genfi rádióban élő koncertet is adtak. Megjelent a második nagylemez, rajta a Táncosnő, Édes évek, A film forog tovább slágerekkel. Ekkor már havi rendszerességel működött a KEK-en az igen népszerű Első Emelet klub Turbók János aktív segédletével. 1986. februárjában egy nagy sikerű Petőfi Csarnok beli koncert után a Pop-Meccs gálán már három első helyet gyűjtött be az Emelet. A jugoszláviai Opatijában is felléptek egy fesztiválon. A Tessék választani - című rádiós fesztiválra is meghívták őket, ahol az új slágert, az Állj, vagy lövök-öt csak Állj, mert jövök címmel és szöveggel engedik bemutatni az illetékesek. Nyáron bearanyozódott a második nagylemez is. Elkészült és ősszel meg is jelent a 3. album. Ezt egy 50 előadásos turné követte, ahol Linda (Görbe Nóra) volt a vendég. A sok fellépés és összezártság kicsit kikezdte a zenekar egységét.
1987 január elején Kisszabó Gábor és Tereh Öcsi bejelentette, hogy kilépnek, mert megalakították a Step együttest. A négy főre csökkent Emelet - talán egy kicsit a több ezer bátorító levél hatására is - elhatározták, hogy így folytatják tovább. Oláh Ali, majd Gay Tamás segítette őket ebben vendégzenészként. Tavasszal egy minden eddiginél nagyobb, 11 állomásból álló Sportcsarnok turnéba kezdtek, ahol 11 előadáson 33 ezer néző igazolta, hogy jól döntöttek. Ezt egy Turnéfilmen meg is örökítették az utókor számára. A kitűnő technikai hátteret itt is, mint mindig az Emeletnél a Berkes Zoli és Micu által vezetett igen kreatív és lelkes csapat biztosította. Ezidőtájt Zákonyi Tamás is segítette a zenekar munkáját. A tavaszi Pop-Meccsen már tarolt a zenekar 6 első, 5 második és 2 harmadik hellyel. Ősszel megjelent a negyedik nagylemez. Időközben a harmadik is aranylemez lett, túlszárnyalva a 170 ezres példányszámot.
A nyári és őszi turné után decemberben egy KEK koncerttel zárták az évet, amit a TV is közvetített. 1988 tavaszán - begyűjtve a Pop-Meccsen 11 díjat - újabb koncertturnéba kezdett a csapat, amit a Turné`88 lemezen rögzítettek is. Rendhagyó módon ezévben még egy albumot jelentettek meg Naplemez - címmel. Ez volt az első Emelet CD. Ősszel "Basszusgitáros kerestetik" - versenyt hirdettek, s mivel Kisszabó Gabi tudta a legtöbb Emelet számot, ezért ő lett a régi-új basszusgitáros a rajongók nem kis örömére. Újra szent volt a béke. Az 1989-es évet már ötösfogat-ként kezdék. Turné következett, majd elkészült a 7.album, a Vadkelet. A Popmeccs díjátadón 8 első hellyel csúcsot állítottak fel.
Nyáron több év után első magyar zenekarként a szlovákiai Felvidék magyarlakta területein turnézott a zenekar. Az első koncerten Füleken rögtön 5 ezer ember várta őket. Az év végén az Esti Hírlap szavazásán is elnyerték az Év zenekara címet. Megjelent Zétényi Zoltán tollából az Első az Emelet című könyv a zenekar történetével. 1990. tavaszán az Eddával együtt átszerződtek a Proton Hanglemezkiadóhoz. Az új album elkészítése előtt Michel bejelentette, hogy session zenészként szeretné folytatni, így elváltak az útjai a zenekartól. Helyére Szörényi Örs került. Ekkor készült a Rádió 8-as Stúdiójában Kis generáció, az Emelet egyik legjobb stúdióalbuma. Ősszel meg is jelent. Élő koncerteket ebben az időben már nem nagyon játszott a zenekar. A Nagy Pista vezette VSZM Közösségi Házban tartottak még klub és sportnapokat. Ez volt a csapat levelezési címe és próbahelye is. A korszak lezárásaként 1992 nyarán volt zenésztársuk, Oláh Ali emlékkoncertjén játszott utoljára együtt élőben az Emelet a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. A tagok azért nem szakadtak el teljesen egymástól. Kisszabó Gábor szólólemezén Berkes Gabival és Bogdán Csabival dolgozott együtt. Kiki szólólalbumát Bogdán Csabival készítette. Berkes Gabi pedig Geszti Péterrel és Michel-el megalakította Rapülők-et. 5 év szünet után, 1997-ben a megalakulás 15. évfordulóján egy nagysikerű, teltházas Budapest Sportcsarnokbeli koncerttel tért vissza a csapat. A felállás azóta nem változott: Berkes Gábor, Bogdán Csaba, Kiki, Kisszabó Gábos, Tereh István. Ekkor jelent meg a Best Of Emelet válogatás CD és a Dance Party az Emeleten album, ahol ismert hazai előadók dolgozták fel a zenekar slágereit. A koncertet a TV is felvette és közvetítette is. 2003-ban Siófokra a Sport1 Fesztiválra kaptak meghívást, ahol emlékezetes előadást tartottak. 2007 júniusában Kiki jubilemi koncertjén a Müpá-ban állt össze három dal erejéig a zenekar. 2007 őszén DVD-n jelentetik meg a legsikeresebb Emelet dalok videóit, a Turnéfilmet és Drakula Táncol klip verkfilmjét. A második, koncertvideós DVD 2008 tavaszára várható. A 25 éves évfordulót 2008 februárjában a SYMA csarnokban ünneplte egy koncerttel az Emelet. A folytatás pedig a jövő zenéje…

Tagok:

Első Emelet dalszövegek (108 db):

25 este New Yorkban

A csend

A dolgok közepében

A film forog tovább

A gondolkodó

A Kenguru jobbhorga

A La Carte

A lány körbejár

A szerelem él

A szerelem él

A táncosnő

Állj, vagy lövök!

Álmatlanul

Amerika

Angyali Vallomás

Baba Jaga

Benő

Benő, a hős

Boldog Karácsonyt

Boldog Névnapot

Bújtass el!

Csakazértis szerelem

Dadogós break

Drakula táncol

Édes évek

Édes Otthon

Egy Emelettel feljebb

Egy pohárral még

Emelet-induló

Éretlenek

Esőben

Este New Yorkban

Európában hallgatnak a fegyverek

Follow the day

Get away

Gyertyabalett

Happy metal

Harctéri Madonnák

Havasi napfogyatkozás

Hazafelé

Hazudd, hogy fáj!

Hol Kapható?

Idegenek a városban

Időgép

Kis generáció

Klinikai eset

Középkori házibuli

Kutyavilág

Labirintus

Lány a villamoson

Lány körbe jár

Légiriadó

Légriadó

Lehuzott redönyök

Levél New Yorkba

Libero-légió

Ma van a Te napod

Madame Pompadour

Magányrádió

Megyek a szívem után

Menekülés az éjszakába

Michael-mix

Minden oké

Mond csak

Mylady

Nem férek a bőrömbe

Nem mertem én

Néma hajnal

Neurovízió

Nézelődünk

Noteszember

Nyomd meg a gombot!

Óvatosan Lépkedj

Önarckép

Őrjárat az égen

Palimadár

Pingvin a szaharában

Rázz fel!

Rémálom

Satellite

Sentimental lies

Sivatag

Sorsvonat

Subiduma

Szakíts, ha bírsz

Szentivánéji álom

Szépek szépe balladája

Szerelem angyala

Szerelmes vagyok

Szexpedíció

Szívedben élnék

Szíveltérítés

Szívkalapács

Szombat esti gáz

Táncosnő

Tilalomfák

Titanic

Töröm a fejem

Trópusi éj

Túl a kölyökidön

Új harci dal

Vad Kelet

Valahová valakivel

Vannak dolgok

Vedd le a ruhádat

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

P.H. Hozzászólás ideje: 2011-02-01 13:48:39

Utolsó bejelentkezés:
2013-11-03 18:28:13

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

erre táncolunk farsangon XDD

Anna rajongó Hozzászólás ideje: 2009-08-14 08:22:08

Utolsó bejelentkezés:
2012-01-17 18:49:46

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

sziasztok apum kedvence ez az éretlenek jo mi!!!:)

KDawid Hozzászólás ideje: 2008-07-24 13:42:18

Utolsó bejelentkezés:
2011-07-01 18:50:14

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Sziasztok! Tudtok nekem Emelet dalt küldeni? MSN-címem: [*** moderálva ***] Köszi!

Pudva Hozzászólás ideje: 2008-04-23 23:12:43

Utolsó bejelentkezés:
2008-04-23 23:09:08

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Mostanság került a kezembe a Best Of cd-jük, kellemes emlékeim jöttek elő, bár a Nézelődünk-ben nem gyenge az a Depeche hangszín lopás :P Meg így újra meghallgatva a számok szövegét, azért óvatosnak kelett lenniük, gondolom a cenzúra és hasonló "finomságok" erősen működtek még akkor...

Fanta_new Hozzászólás ideje: 2008-03-06 18:35:23

Utolsó bejelentkezés:
2008-03-30 01:34:58

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Ez az Első Emelet? Ma ez volt a kérdés egy rádióban, hogy ki ennek a száma az előadója. Ott azt mondták, hogy Sípos F. Tamás....

pikaszo Hozzászólás ideje: 2007-11-30 18:47:53

Utolsó bejelentkezés:
2008-08-07 07:19:26

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Sziasztok!hát igen az "Édes évek" sajnos elmúltak de remélem hogy majd meg édesitik újból

pikaszo Hozzászólás ideje: 2007-11-30 18:15:06

Utolsó bejelentkezés:
2008-08-07 07:19:26

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Hallotátok hogy lesz koncert.? Én ott leszek.Már meg van a koncert jegyem. Csakazértis Első Emelet

Attoca Hozzászólás ideje: 2007-01-24 20:39:46

Utolsó bejelentkezés:
2014-06-05 11:09:39

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Nekem is tetszenek az Eslõ Emelet dalai!Én is a "Kisgenerációhoz" tartozom, amirõl az egyik dalukban énekelnek.

első emelet Hozzászólás ideje: 2007-01-10 15:28:07

Utolsó bejelentkezés:
2010-11-27 10:38:32

Véleménye a(z) "Első Emelet" előadóról:

Az õzenéjükön nõttem fel,és a mainapig szivesen hallgatom a zenéjüket!Kár ,hogy már feloszlottak.SZerintem még tudnának sok jó dalt össze hozni!!

© 2021 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább