Virrasztók

Zenei irányzat: Pszihedelikus
Albumok: 3 db
Megtekintve: Ma 5, összesen 19851 alkalommal

Bemutatás:

Pécsi pszihedelikus folk-metál zenekar.

Az együttes saját szavaival:

Történetünk ott kezdődött, amikor Scrofa, a halottidéző úgy érezte, szükség van az elhunytak búcsúztatásához, a lelkekről való gondoskodáshoz avatott társakra. Felkereste a különleges képességekkel bíró halottlátót, Szkrobeket, és a legendás halottkísérőt, Tomusint, hogy közösen megalakítsák a Virrasztók társaságát. Hármuk ereje, különféle képességeik összeadódtak, így lehetővé vált, hogy megidézzék, láthatóvá tegyék, közénk, majd nyugvóhelyükre kísérjék a bolyongó lelkeket. Meggyújtották a virrasztás gyertyáit, melyeknek imbolygó lángjainál kiderült, kóbor árnyak sokasága vesz körül bennünket. Hőseink munkához láttak, és elkezdték közös virrasztásaik sorát, amelyhez ősi dallamokat, archaikus szövegeket kerestek, elegyítették mai mondatokkal, zenei elemekkel és ritmusokkal. A korszerű, mégis múltbarévülő megszólaláshoz szakavatott siratókat kértek fel segítségül. És lassan összeállt a kép... a hang... a szó... a dal...

Biográfia:

A Virrasztók tulajdonképpen egy koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, a dark-goth-industrial metal formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében. A koncepció a virrasztás néphagyományán alapszik. A folklórban a virrasztás az otthon ravatalozott halott éjszakai őrzése a temetésig, általában egy vagy két éjszakán át. Oka a halott tisztelete, a megemlékezés, de a társas összejövetelek egyik alkalma is. Az egész ország területén általános szokás volt. Általában a rokonok, komák, ismerősök, szomszédok mentek virrasztani, de bárki mehetett, meghívás nélkül.

A virrasztók a halott körül énekelnek, beszélgetnek, mesemondással töltik az időt. A virrasztást egy vagy több olyan férfi vagy nő vezeti, aki erre a feladatra specializálódott. A hivatásos virrasztók saját énekgyűjteménnyel rendelkeznek, melyből a  halotthoz, a halálesethez leginkább illő darabokat válogatják össze. Középkori énekektől, históriás énekeken, népdalokon át, népies műdalelemeket tartalmazó kántorcsinálmányig minden található a virrasztóénekek között.
Amikor meggyújtottuk a virrasztás gyertyáit, összeraktuk a magunk gyűjteményét. Ez lett első lemezünk anyaga, és ezt hallhatja a közönség a nyilvános virrasztások – koncertek – alkalmával.

Nekünk is vannak históriás énekekből, népdalokból, műdalokból építkező kompozícióink. De mindegyik komoly változtatásokon esik át, ahogy egy-egy szituációt, élethelyzetet, vagy éppen halálesetet körüljárjunk. A Halottlátó körülnéz, és észreveszi a bolygó lelkeket. A Halottidéző megidézi történetüket, médiumként közvetíti szavaikat, a Halottkísérő átkíséri őket spirituális létük újabb stációjába. És miközben megidézünk egy lelket, megemlékezünk egy elhunytról, vagy gyászolunk egy hátramaradottal, a hangulatból, a témából új zenei ötletek, szövegek nőnek ki, dalok, zenei sorok találnak egymásra, fonódnak össze, vagy éppen csupaszodnak pőrére. A megszólalásban nagyon fontos szerepe van a népi hegedűnek, érdekes színfoltként bukkan fel itt-ott a tekerő, de ami igazán meghatározó a folk-vonulatban, az a népies női ének, ami legtöbbször eredeti motívumokat hoz, és állít szembe a modernebb megszólalású, karcosabb, metalosabb férfi énektémákkal. Egy dalon belül is van, hogy többször nyúlunk közös népdalkincsünkhöz. Szerencsére a magyar népzene igen gazdag, érzelmes, gyakran szomorú, keserű, tehát van honnan meríteni. Aztán a munka során hol a dallam alakul át, hol a verssorok cserélődnek ki, hol mindkettő. És legtöbbször nem is tudja a befogadó, hogy archaikus, vagy modern népdalt hall.



Mérföldkövei a működésünknek kiadványaink: A 2008 nyarán megjelentetett öt számot tartalmazó demó EP, és a 2009 nyarára elkészült, és a Hammer Music gondozásában napvilágot látott „Az emlékezés órája” című debüt-album, ami 2010-es, második kiadásában angol-magyar, dalszövegeket is tartalmazó booklettel jelent meg.  A kereken 60 perces anyag 11 dalt ölel fel,  amelyek végső formájukat a Bakery Stúdióban kapták meg.
Az első album éppen két éve jelent meg. Az azóta eltelt időben igyekeztünk megismertetni magunkat, ill. a zenénket a közönséggel, itthon és külföldön egyaránt. Sok koncert, rengeteg kilométer, sok-sok szeretet a rajongók részéről… És a folytatás igénye.
Gyűltek a tarsolyban a témák, és a próbák során kiderült, hogy az új album még több meglepetést, izgalmat, fordulatot, és ha lehet, még mélyebb érzelmeket tartogat, mint az első. Bátrabban matattunk bele a népi témákba, vállaltuk a gyorsabb tempókat is, szélesítettük a vokális hangzást…
És előástunk néhány döbbenetes történetet. A halálmadárról, amiről azt tartja a népi regula, hogy annál a háznál, ahol megszólal, haláleset várható, Kökény Annáról, akit Szegeden boszorkányként égettek meg, Pipás Pistáról, a tanyavilág hóhéráról, aki férfiakat ölt meg a feleségek megbízásából, vagy a székely népballada hűtlen asszonyáról, akit rajtakap a férje, és élő gyertyaként végzi…
Szokásunk szerint megemlékezünk a betyárvilág halottairól, most éppen a mátrai betyár, Vidróczki van soron, az ő utolsó éjszakáját örökítettük meg, és van a lemezen ismét történelmi darab is: A Szigeti Veszedelem Zrínyinek, és a szigetvári hősöknek állít emléket.
Ezen kívül tovább folytattuk a daloknak azt a vonulatát is, amelyek a gyászról, az elvesztés fájdalmáról, önnön közelgő elmúlásunkról szólnak. Négy ilyen megrázó dal került most ebbe a csokorba.
A Memento Mori! kemény, őszinte, hol gyászos, hol magasztos, itt-ott színházszerű megoldásokkal operáló lemez. Nem volt szándékunkban kiszolgálni semmilyen ízlést, vagy igényt. Úgy került a korongra minden dal, ahogy megszületett a fejünkben, a miénk, szeretjük, és reméljük, a közönség is szeretni fogja őket.
Az album a júniusi HammerWorld Magazin mellékleteként került a közönség kezébe, a tokozott példányok augusztusban kerülnek forgalomba.

A Virrasztók zenéje költői, sötét anyag, érzelmes, néhol zaklatott, másutt lemondóan kiürült, de végtelenül őszinte. Azt szerettük volna, ha általa a hallgató találkozik az elmúlás gondolatával és az elhagyatás magányával, és megbékél a változtathatatlannal.
Igyekszünk élőben is pontosan tolmácsolni a lemezanyagot, megfejelve az „itt és most” élményével, pillanatnyi plusz hangulatokkal, a ”szeánsz” összekötő erejével. A jelmez, az arcfestés, a számok között elhangzó dal- és verstöredékek, szövegek egy kicsit a színház felé tolják az előadást, és a közönség reakcióiból világos: mint egy jó színházban, a katarzis itt sem marad el. A hazai, ill. erdélyi koncertek sora után 2010 tavaszán módunk volt egy nyolc országot felölelő európai turnén idegen ajkú közönség előtt is bizonyítani: a zene, jelesül a magyar népzene és annak fúziós továbbgondolása képes átlépni a nyelvi korlátokat, és utat találni a szívekbe.
Mindössze harmadik éve tértünk rá erre az útra. És kinyílt előttünk egy sötét, borongós, de tiszta világ. Bizonyára nem vagyunk egyedül azzal a gondolattal, hogy a halál nem radíroz ki bennünket a világból teljesen. Mint a születés, állomása csak a halál a szellemi életünknek, és bár jelen földi létünknek végpontját jelenti, a következő időszak kezdőpontja is egyben. Nevezzük más létsíknak, dimenziónak, bárminek, a lelkeknek valahol lenniük kell, és ha valami miatt a kijelölt utat nem találják, ha elvarratlan, elvágatlan szálak a földi élethez kötik őket, szükségük lehet olyan segítőkre, akik eloldják ezeket a szálakat, és útjukra bocsátják a távozókat. És nem szabad elfelejteni sohasem azt, hogy a halál mindannyiunk közös sorsa, érdemes idejében megbékélni vele, hogy mikor eljön az idő, és elodázhatatlanul menni kell, tudjunk méltósággal átlépni a határon. A Virrasztók ennek a méltóságnak a megőrzésében segítenek

 

Tagok:

Tomusin

gitár

Scrofa

ének, tekerő

Szkrobek

programozás, basszus

Bánhalmi Zsolt

hegedű, mandolin

Bencsik Becse Gergely

hegedű, mandolin, vokál

Albumok:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

orschika Hozzászólás ideje: 2011-04-07 21:09:30

Utolsó bejelentkezés:
2018-06-17 13:58:47

Véleménye a(z) "Virrasztók" előadóról:

Szóvakba nem is lehet önteni, micsoda érzés, minden daluk. Nem csak füllel, de lélekkel, is fogható. Köszönet érte! További sok-sok lélekhajlást kívánok. Orsolya

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább