4KSB

Zenei irányzat: alternatív félakapella ska-jazz
Albumok: 1 db
Megtekintve: Ma 1, összesen 4616 alkalommal

Bemutatás:

A 4KSB zenekar 2011. augusztus 31-én alakult, amikor négy fiatal (Firnigel Zora, Bukowski ’Buxi’ Márk, Firnigel ’Nigel’ Kristóf és Somogyi ’Doki’ Bence) gimnáziumi évnyitóra indulva úgy gondolta, hogy feldobja a kötelező fehéring-feketenadrág öltözéket néhány kiegészítővel, majd erről fotót készít. A kész képet nézve aztán közös egyetértésben kijelentették, hogy „úgy nézünk ki, mint egy ska-zenekar”, majd énekelni kezdtek, amíg várták a buszt. Ebből született az ötlet, hogy akkor csináljanak az együttesnek egy Facebook-oldalt, majd hogy a Magyar Dal Napján adjanak egy aluljáró-koncertet. Az akkori repertoár a hazai underground színtér jelentős zenekarainak dalaiból állt, pontosabban azok – legtöbbször vicces formában – átdolgozott változataiból.
Azóta a zenekar jelentős átalakuláson ment keresztül. A humoros külsőségek (jelmezek, színpadi elemek, fényképek és videók, stb.) mára, ha nem is halálosan komoly, de egyre komolyodó tartalmat takarnak. Folyamatosan növekvő számú saját daluk a világ és az élet legkülönbözőbb jelenségeire reflektál – legyen az a fogyasztói társadalom, általuk tisztelt és kevésbé tisztelt emberek, a stoppolás élménye, nagy általánosságban az élet nehézségei, és persze a szerelem, hogy csak néhány jellemző példát említsünk –, a feldolgozások közül pedig csak egy-két igazán fontosnak ítélt darabot tartottak meg.
2013 tavaszán az együttesből kiváló Zora helyére Bálint Anna érkezett, aki első számú rajongóból vált taggá, hogy gyönyörű énekével és mosolyával még magasabb szintre tornázza a produkció színvonalát. Jelenlegi felállás szerint a zenekarban általában Buxi gitározik, Nigel basszusgitáron és szájharmonikán játszik, Doki pedig egy cajonnal, és úgy általában mindenféle zajkeltő eszközzel képviseli a ritmusszekciót – ám mivel a legjobb hangzás az alapvető cél, és különben is, a srácok némi szórakozásra mindig kaphatóak, ezt a szereposztást gyakran megtörik, hogy más hangszert vegyenek a kezükbe. "Az eredeti attitűd – jól szórakozni és szórakoztatni – mellé mára fontos cél dalaink, s azokon keresztül véleményünk, gondolataink eljuttatása egyre szélesebb közönséghez" - vallják.

Zenéjük műfaja saját meghatározás szerint "alternatív félakapella ska-jazz", ha pedig meghallgatjuk őket, leginkább a hazai underground zenei nagyjai jutnak eszünkbe analógiaként (Quimby, Kispál és a Borz, 30Y, stb), illetve azt az irányvonalat újítják meg a maguk módján. Az alapvetően akusztikus hangzást egy elektromos basszusgitár egészíti ki. Első demó-anyaguk 2013 augusztusára készült el, s 3 dalban próbálja meg bemutatni az együttest.

Albumok:

Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább