Palya Bea

Palya Bea
Teljes név: Palya Bea
Együttes: Dalfutár, Palya Bea, Wolf Kati,
Hangszer, szerep: ének, sansula, tapan
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 6, összesen 3738 alkalommal

Bemutatás:

Palya Bea elismert énekes, dalszerző, előadóművész és író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más, leginkább a szefárd és indiai népek zenéiről is tanult. Első zenekarát, a Zurgót 16 évesen alapította, azóta leginkább saját formációival zenél, és számos világhírű zenésszel játszott már együtt. Főként saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Lemezein szépen nyomon követhető a folyamat, amelyben játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton
2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának, az anyaság pedig Bea életében egy új életszakasz kezdetét jelentette, melyhez új dalok is társultak. Most legújabb, Tovább Nő című lemezén dolgozik. Rendkívül sokoldalú művész, szuggesztív előadásmódjával, gyönyörű hangjával, szókimondó, és személyes témákat boncolgató szövegeivel azonnal magához ragadja a közönség figyelmét.

Biográfia:

Bea 1976. november 11-én Makón látta meg a napvilágot. A családi örökség részeként gyerekkorától meghatározó élménye a magyar népzene és a néptánc. Nyolcéves korától falujában, Bagon, ahová a család a születése után nem sokkal költözött, a Muharay Elemér Népi Együttesben táncolt és énekelt. Már fiatalkorában belevetette magát a népzenei gyűjtő-kutató munkába, mely aztán nagy hatással volt művészetére: “Nénik jöttek az életembe. Recsegős-ropogós kazettákról üzentek nekem, hogy énekeljek. Nem láttam őket soha, csak a hangjukat hallottam, a lényük mégis betöltötte a kis szobát. Úgy éreztem, ott vannak velem, és átnyúlva téren és időn, belém éneklik azt, amit az életről tudnak. Tőlük tanultam zenélni.”

A fővárosba kerülve az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumában végezte gimnáziumi tanulmányait, majd 2002-ben dimplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz szakán.

Bea egy rendkívül termékeny dalszerző és előadó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a korai formációkkal és művészeti csoportokban való szárnypróbálgatás után 2003-tól majdnem évente megjelent egy új lemeze. Mindeközben folyamatosan koncertezett és járta körbe így az az egész országot.
A világ számos pontján megfordult, 2000-ben a franciaországi Chambéry világzenei fesztiválra kapott meghívást a Folkestrával, Fassang László orgona- és zongoraművésszel pedig kétszer is turnézott Japánban. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Francia Intézet ösztöndíjasaként másfél évet élt Párizsban, ahol nem csupán klasszikus arab zenét tanult, de többször is fellépett. Belgiumban a ‘Karaván’ zenei projekt keretein belül a balkáni népzenét játszó Daraduna együttesben énekelt, majd visszatért a híres Bruges-i Világzenei Fesztivál előadójaként. De közreműködött Görögországban, az athéni kulturális Olimpia nyitófesztiválján, 2008-ban megjárta Hollandiát akkori zenekarával, a Palya Bea Quintettel, valamint többször fellépett már az Egyesült Államokban is. 2009-ben a New York-i Carnegie Hall-ban és a Washington-i Kennedy Centerben Dés Andrással és Szokolay Balázzsal adtak nagysikerű koncerteket.

2010 és 2014 között Palya-udvar néven saját udvart és fesztiválhelyszínt működtetett a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol öt éven keresztül minden évben tíz napig a zenéé, a táncé, a koncerteké, a színházi és zenei improvizációé, illetve a daltanulásé és tanításé volt a főszerep.

Bea sikere részben annak is köszönhető, hogy az évek folyamán egyre nagyobb hangsúlyt fektetett az önismereti munkába. A jóga, az álmok fejtése, egy mexikói kis faluban eltöltött hónapok, a sok utazás a világ különböző pontjai között, az úgynevezett kreatív valóságteremtés módszere, a mozgásos, színházi és zenei improvizáció, a coaching, a tréningek és az írás folyamatosan kapcsolódtak be az életébe, tették őt egyre bátrabbá, és tágították ki folyamatosan világát.  

Ez az önismereti út is nélkülözhetetlen volt a 2013-ban lemez és videósorozat formájában rögzített, majd 2014-ben megjelent Nő című album megszületéséhez. Az album hatalmas sikert aratott, ezáltal Bea magyarországi karrierjében egy új népszerűségi hullámot indított el: teltházas koncertek, sűrű fesztiválszezon, interjúk sora és számos hálás rajongói levél jellemezte az elmúlt két évet. Ezt a lendületet meglovagolva, ám újult energiákkal vetette bele magát 2015-ben legújabb, Tovább Nő című lemezének munkálataiba, mely 2016 tavaszán fog a boltok polcaira kerülni.

A következő év nem csupán az új lemez miatt válik izgalmassá. Bea az anyaság első éveit követően újra készen áll meghódítani a nemzetközi színpadokat és a külföldi közönséget. Ennek egyik első lépéseként nagy örömünkre szolgál, hogy a 2015 októberében a Budapesten megrendezésre kerülő WOMEX - World Music Expo - Gypsy Heartbeats elnevezésű nyitógálájának egyik főszereplőjeként léphet Palya Bea és zenekara az érdeklődők és a nemzetközi szakma képviselői elé.

Zenekarai (3 db):

Palya Bea

Palya Bea

(2015 - 2015)

Palya Bea dalszövegek (76 db):

A nő(Palya Bea)
video

Afrogyerek(Palya Bea)

Állatos altató(Palya Bea)

Aludj már(Palya Bea)

Amúgy egy jó ember(Palya Bea)
video

Anya, fenn vagy még?(Palya Bea)

Anya, milyen volt, amikor még nem voltam?(Palya Bea)

Apa-blues(Palya Bea)
video

Asziszem(Wolf Kati)
video

Asziszem(Dalfutár)
video

Átrobogtam az életemen(Palya Bea)
video

Az elérhetetlen férfi(Palya Bea)

Beavatás(Palya Bea)
video

Belső Gyermek(Palya Bea)
video

Beszív-kifúj(Palya Bea)
video

Cigányos(Palya Bea)
video

Csend csend csend(Palya Bea)
video

Csoda(Palya Bea)

Dunnás(Palya Bea)

Ébredés dal(Palya Bea)

Édesbús teher(Palya Bea)
video

Egész nap(Palya Bea)
video

Elszálló(Palya Bea)

Emberállat(Palya Bea)
video

Én is voltam(Palya Bea)
video

Én Istenem(Palya Bea)
video

Exek(Palya Bea)
video

Flört(Palya Bea)
video

Gyere szeress(Palya Bea)
video

Hajnali séta - Ahány rózsa annyi szál(Palya Bea)

Hazatalálok én(Palya Bea)
video

Hinta(Palya Bea)
video

Hívlak téged(Palya Bea)
video

Hogy hívják?(Palya Bea)
video

Hold(Palya Bea)
video

Holnap mit kapok(Palya Bea)

Hoppá(Palya Bea)
video

Igazi Angyal(Palya Bea)
video

Igen(Palya Bea)
video

Induljunk hát(Palya Bea)

Intro (Palya Bea)
video

Jóravaló nő(Palya Bea)
video

Kalamajka(Palya Bea)

Két Ház(Palya Bea)
video

Két világ(Palya Bea)
video

Kisfiúk altatója(Palya Bea)

Kulumatulá(Palya Bea)
video

Lovas dal(Palya Bea)
video

Lüktetés (bolgár)(Palya Bea)
video

Madaras(Palya Bea)

Még itt van apukád(Palya Bea)
video

Mindenkinek kurv'anyja(Palya Bea)
video

Nagymamák altatója(Palya Bea)

Nem félek, nem félek(Palya Bea)

Olajos csúszda(Palya Bea)
video

Oly szép vagy nekem(Palya Bea)
video

Ölel a világ(Palya Bea)

Porszívó(Palya Bea)

Sárkányos(Palya Bea)

Suttognak a vének(Palya Bea)
video

Szabadon(Palya Bea)
video

Szaladós(Palya Bea)
video

Számítógépözvegy(Palya Bea)
video

Szavak nélküli(Palya Bea)
video

Szép szemű szeretőm(Palya Bea)
video

Színes ételek(Palya Bea)

Szívdobbanós(Palya Bea)

Szülésdal(Palya Bea)
video

Távolodó tegnaphajó(Palya Bea)

Tengeres(Palya Bea)

Tükör(Palya Bea)
video

Tüzet fogok rakni(Palya Bea)
video

Úgyis veled(Palya Bea)
video

Űri muri(Palya Bea)

Volt szeretőm(Palya Bea)
videoHozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2021 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább