Sztevanovity Zorán

Sztevanovity Zorán
Teljes név: Sztevanovity Zorán
Együttes: Baricz Gergő, Dupla KáVé, Irigy Hónaljmirigy, Kern András, Magozott Cseresznye, Metró, Wolf Kati, Zalatnay Sarolta, Zorán,
Hangszer, szerep: ének, gitár
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 6936 alkalommal

Bemutatás:

Sztevanovity Zorán (Belgrád, 1942. március 4.) (szerbül: Зоран Стевановић) Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző, Sztevanovity Dusán (szerbül: Душан Стевановић) szövegíró bátyja, Hegyi Barbara színésznő férje.

Biográfia:

Sztevanovity Zorán 1942. március 4-én született Belgrádban. Zorán családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le.

1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. Döntésük meghozatalában édesapjuk támogatta őket (az akkori támogatásért Zorán 2006-ban a Prima Primissima díj átvételekor köszönetet mondott édesapjának).

Zorán édesapját politikai okok miatt három évre börtönbe zárták, 1955-ben szabadult. Többek között erről a három évről is szól a Leonard Cohen dalára Dusán által írt, mélyen elgondolkodtató, személyes élményeken alapuló Volt egy tánc című szám („És a harmadik tél is lejárt, És egy hajnalon csöngettek hármat, És az apám az ajtóban állt.”).

Zorán 1960-ban a Nyugati Pályaudvar KISZ-klubjában a Hangulat Bárban játszott, ugyanebben az évben Rudas Andrással (zongora), Elekes Zoltánnal (szaxofon), Maka Bélával (bőgő), Bálint Andrással (dob) megalakította a Zenith együttest. Az együttesben Zorán gitározott és énekelt. A Zenith a Népköztársaság útján fekvő KISZ-klubban játszott.

Az együttes 1961-ben szerződést kötött a mai Centrál, akkor Irányi utca és Egyetem utca sarkán található Metro Klubbal (ami 1962-ben a Rákóczi út 60-ba költözött). Ezzel a zenekar nem csak helyszínt, hanem nevet is váltott, az alakulat felvette a Klub nevét, így lett nevük: Metro.

A Metro együttes 1962-ben indult az első Ki mit tud?-on, de a döntőben az erősítők meghibásodása miatt nem tudtak énekelni és a zsűri a zenekar kérését megtagadva nem engedte meg félbemaradt szám újbóli eléneklését.

1963-ban Zorán immár szólistaként indult a Ki mit tud?-on, amit Gershwin magyarított Summertime-jával, valamint a Számum című dallal megnyert. Közben megjelentek a Metro együttes első felvételei Deák Tamás zeneszerző–trombitás-hangszerelő közreműködésével Smaragd, Mit tegyek?, Old Man River, Melody Blue címmel.

A zenekar 1964-től a Metro klub új és egyben végleges helyén a Dohány utca 22-ben játszott.

1965-ben a zenekar Kozmosz, Volgai hajósok dala, Do Wah Diddy Diddy, Pretty Women, Keep Searchin, The Rise and Fall of Flingel Bunt, Help, So Mistifying címen angol nyelvű felvételeket készített. A zenekarban ekkor részt vett Zentai Antal (szaxofon), Bokány Ferenc (basszusgitár). 1965 őszére kialakult a Metro csapata: Sztevanovity Zorán (ének, gitár), Sztevanovity Dusán (ritmusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Frenreisz Károly (basszusgitár, szaxofon, ének), Brunner Győző (dob).

1966-ban Édes évek címmel megjelent az első magyar nyelvű Metro-kislemez. Az együttes az 1966 júliusában megtartott Táncdalfesztiválon eljátszotta a Mi fáj? című Nikolics–Boros közös szerzeményt.

1967-ben a Metro játszott Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjében. A filmben a Gyémánt és arany című számot adták elő. 1967 tavaszán Frenreisz Károly és Brunner Győző elhagyta a zenekart és Nyugat-Európába szerződött. Ezzel a Metro is átalakult, helyükre Rédey Gábor (basszusgitár) és Veszelinov András (dob) érkezett. Szintén 1967-ben jelent meg a Metro hét kislemeze: Álmodozom a világról, Végre itt van az óra, Roppant kényes a helyzetem, Feltámadtál, Viharvirág, Hétköznapi semmiség, Bell, a részeges kutya címen. Zorán az 1967-es Táncdalfesztiválon előadta a Végre itt van az óra című számot.

1968 januárjában Zorán Ray Phillips vendégeként két hetet töltött Londonban, ahol a Speakeasy klubban találkozott John Lenonnal és Ringo Starral. Ez idő alatt az együttes a Marshall cégtől új erősítőket kapott. Júliusban Zorán a Táncdalfesztiválon a Fehér sziklák című számot énekelte. Szeptemberben újra alapító tagjai fémjelzik a Metro névét. Az együttes ebben az évben Bábel, Egy fiú és egy lány, Azért is az égben járok, Törött pohár, Valami újat szeretnék, Nelly, Ő és én, Nem vagyok elveszett ember, Dohányfüstös terem, Pár csepp méz, Kamasz kislány címen új kislemezeket adott ki.

1969-ben megjelent az első Metro-nagylemez, ami elérve az 50 000-es példányszámot, aranylemez lett. Majd az együttes szerepelt Kovács András Extázis 7-től 10-ig című dokumentumfilmjében. A filmben Zorán a Budai Ifjusági Parkban énekelt. Az zenekar az 1969-es Táncdalfesztiválon a Szobrok című dallal lépett fel.

1970-ben a Metro Hómadár címmel új kislmezt adott ki, majd Schöck Ottó kiválásával Fogarasi János lett az együttes billentyűse. 1970 nyár végén az együttes a finnországi, turkui nemzetközi rockfesztiválon 40 000 ember előtt énekelt. Ez év őszén megjelent Egy este a Metró Klubban…című második Metro lemez, ami egyben az első magyar koncertalbum.

1971-ben az együttes alapító tagjai közül Dusán hátat fordítva a zenélésnek és Frenreisz Károly a Locomotiv GT-be távozva végleg kilép a Metróból. Helyükre Mogyorósi László (gitár) és Póka Egon (basszusgitár) került. Az együttes 1970 őszén újra alakult, tagjai: Sztevanovity Zorán (gitár, ének), Novák András (ének), Hanka Péter (gitár), Elekes Zoltán (szaxofon), Tóth Béla (harsona), Tihanyi Gyula (basszusgitár), Szigeti Béla (dob). A héttagúra duzzadt zenekar több felvételt is készít Szinesre festve, Közel a sátánhoz, A kapun túl, Háló, Csillaglány címen.

1972-ben a Metro Lengyelországban turnézott, majd három hónapot töltött az NSZK-ban. 1972 őszén végleg feloszlott a Metro. Zorán a Taurus Ex-T 25 75 84 basszusgitáros-énekese lett.

Forrás: Wikipédia

Sztevanovity Zorán dalszövegek (46 db):

Álmodozom a világról(Metró)
video

Annyira mégse rossz(Kern András)
video

Apám hitte(Baricz Gergő)

Apám hitte(Zorán)
video

Apám hitte(Wolf Kati)
video

Apám hitte (koncert verzió)(Zorán)

Apám hitte I. verzió(Zorán)

Aszfaltrajz(Zorán)

Az idők peremén(Zalatnay Sarolta)
video

Bedugult orrunk(Irigy Hónaljmirigy)
video

Édes évek(Metró)
video

Édes évek(Zorán)
video

Egy fiú és egy lány(Zorán)
video

Egy fiú és egy lány(Metró)
video

Elfogyott a só(Metró)

Ha Júliát kérdeznék meg(Metró)
video

Hétfő este(Zorán)

Hiszed-e még?(Zalatnay Sarolta)
video

Jól megy nekünk(Zorán)

Kamasz kislány(Metró)
video

Kell ott fenn egy ország(Zorán)
video

Kócos kis ördögök voltunk(Zorán)
video

Kócos ördögök(Metró)
video

Kócos ördögök(Zorán)
video

Kócos ördögök(Dupla KáVé)
video

Könnyűvérű lányok(Metró)
video

Maradj a hangszernél(Zorán)
video

Maradj még(Zorán)
video

Mária volt(Zorán)
video

Mért lett másképp(Zorán)
video

Mikor növünk fel?(Zorán)

Mostanában(Zalatnay Sarolta)
video

Nyomom a gázt(Zorán)

Nyomom a gázt(Metró)
video

Roppant kényes(Metró)
video

Számíthatsz rám(Zorán)

Számíthatsz rám (Moziklipp c. film változat)(Zorán)

Te is szólalj meg(Zorán)

Tenkes kapitánya(Magozott Cseresznye)

törött pezsgőshohár(Metró)
video

Uram, a dolgok rosszul állnak(Zorán)

Várlak(Zalatnay Sarolta)
video

Vásott éjek(Metró)
video

Vásott éjek(Zorán)

Végre, itt van az óra(Metró)
video

Viharvirág(Metró)
video



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább