Földes László

Földes László
Teljes név: Földes László
Együttes: Balázs Fecó, Caramel, Deák Bill Gyula, Hobo, Hobo Blues Band, Kex, Korál, OLYMPIA együttes, P. Mobil, Vincze Viktória,
Hangszer, szerep: ének
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 2, összesen 14742 alkalommal

Bemutatás:

Földes László (Újpest, 1945. február 13. – ) közismertebb becenevén „Hobo”, Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, színész és a Hobo Blues Band együttes alapító tagja és énekese.

Biográfia:

Földes László 1945. február 13-án, Újpesten született, édesapja Földes László kommunista politikus, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő volt. Két öccse van; József (1948) kereskedő és György (1952) MSZP-s politikus, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

1963 júniusában érettségizett a veszprémi Vegyipari Technikumban. Ez év szeptemberében vegyész-technikusként kezdett el dolgozni az Egyesült Izzóban, majd 1964. szeptember 1-jén behívták Mezőtúrra katonának. 1965-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán, magyar- történelem szakon, majd 1966-ban Máriássy Félix felajánlotta neki, hogy ha megtanul valamilyen verset, felvéteti a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de Hobo visszautasította a lehetőséget. '68-ban írta meg első dalszövegét Lakájdal címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szól. Doleviczényi Miklós protest-énekessel (később Kex) elő is adták a művet, s emiatt bezárták a klubot. Balázs Piri Krisztina klubvezető és Szalkai Sándor filmrendező feljelentése miatt az ELTE-n és annak Eötvös Kollégiumában eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyja az egyetemet. Szerepelt Szomjas György Tündérszép lány című filmjében, de megjelenik Kovács András Extázis 7-től 10-ig filmjében is. Baksa Soós János rajza és ötlete alapján elkészítette a Kex együttes első dalának szövegét Csillagok, ne ragyogjatok címen. Később néhány hónapon át fellépett a Kex műsorában, ahol a The Rolling Stones I'm allright és a The spider and the fly dalait énekelte angolul. Elkezdett az Olympia zenekarnak is szövegeket írni és velük együtt szerepelt Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című TV-filmjében is.

1969-ben hozta létre első, mindössze négy fellépést megért zenekari próbálkozását Lepkék, virágok néven, továbbá szerepet kapott Magyar Dezső és Bódy Gábor Agitátorok című, már elkészültekor betiltott filmjében. 1971-ben megalakította a Rum pum pumm bohóctársulatot, Az út címmel pedig megjelent első novellája az Élet és Irodalomban. 1972-ben Orszáczky Miklós kérésére neki kezdett Az ördög álarcosbálja című, Ausztráliában megjelent Syrius album dalainak lefordításához. Fellép a Syriussal az Egyetemi Színpadon, ahol filmbejátszásokkal előadja saját versét, Üdv márciusnak cím alatt. 1976 júniusában kétszer is megnézte a The Rolling Stones koncertjét Zágrábban, majd egy évvel rá következett az első magyar nyelvű Rolling Stones estje az Fővárosi Művelődési Ház-ban (Hajas Tibor és Beke László happeningje nyitotta meg a műsort). Még két alkalommal fellép ezzel az összeállítással, így ismerkedett meg Póka Egonnal, aki Gallai Péter, Závody János, Köves Miklós, Bródy János, Brunner Győző, Molnár Tamás és Tolcsvay László társaságában segítette Hobot. Pálmai Zoltán közvetítésével felkérték a P. Mobil szövegírójának és három Stones dalt is játszott velük magyarul (Tumbling Dice, Mannish Boy, Jumping Jack Flash).

1978 áprilisában egy Lajos utcai kocsmában megalakult a Hobo Blues Band. Ez Hobo elképzelése szerint egy hobbi zenekar, amelynek akkori tagjai a következők voltak: Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László (ének). Nyáron sorra került az első Hobo Blues Band koncert a Lőrinci Ifjúsági Parkban, majd novemberben csatlakozott az együtteshez Póka Egon, akinek inspirációja alapján lépett az együttes a profi vonalra. Tagcsere eredményeképpen csatlakoztak: Döme Dezső (dob), Szénich János (gitár), Kőrös József (gitár). Egy évvel a megalakulás után, 1979-ben csatlakozott az addigi állandó vendég, Deák Bill Gyula is. Két évvel rá az együttes egy klubot nyitott az FMH-ban, majd megjelenik az első és egyetlen kislemeze a bandának. Forgatni kezdik a Kopaszkutya című, Szomjas György rendezte filmet és megjelenik az első albumuk Középeurópai Hobo Blues címen.

1981-ban betiltották a Kopaszkutya lemezt, de a filmet nem. Hobo főszerepet kapott a Miskolci Nemzeti Színházban, az És te, szépségem, igen-igen, te című darabban, Bányai Gábor rendezésében. Egy évvel rá, 1982-ban a Szkéné Színházban Ascher Tamás rendezésében bemutatták Hobo első önálló estjét, amely az akkor üldözött és betiltott ellenzéki költő, Eőrsi István írásait tartalmazta, Mártha István zenéjével. Megjelent Hobo Rolling Stones könyve, majd a második Hobo Blues Band album, az Oly sokáig voltunk lenn. 1983-ban a Még élünk című lemez, majd '84-ben a Vadászat dupla lemez került a boltokba. 1986-ban a zenekar átköltözött a Lágymányosi Közösségi Házba és itt is klubot nyitott. Ősszel a Szkéné Színházban Hobo első monodrámáját adja elő, majd az Esztrád album jelenik meg.

1987 nyarán közös lemezt készítettek és koncertet adtak Allen Ginsberg amerikai költővel, majd az album anyagát Fehér György rendezésében ősszel bemutatták a Lágymányosi Közösségi Házban. Mindkettőnek Üvöltés a címe. Két új album is készül: Vándor az úton (Doors dupla emléklemez) és Üvöltés (Allen Ginsberg versei). 1988-ban a Magyar Televízió leadta a Hobo Blues Band Másik Magyarország című dalának videoklipjét, s emiatt kirúgták a zenekart a Hungaroton lemeztársaságtól, de a lemez kiadását a klip visszhangja miatt nem tudták megakadályozni. Szeptember elején Sting, Tracy Chapman, Peter Gabriel, Bruce Springsteen és Youssou N'Dour társaságában a zenekar fellépett az Emberi Jogokért világturné budapesti állomásán. Újabb albumok: Csavargók könyve és Tiltott gyümölcs. 1989: megjelenik a Hobo sapiens kötet, a HBB első tíz évéhez kötődve. Új album Blues az esőben és új szólóalbum Kivándorlás címen (Sebestyén Mártával). Egy évvel rá a Tábortűz mellett című lemez jelenik meg. 1991-ben Légy ostoba címmel a budapesti Katona József Színházban színre került Hobo első József Attila estje, Mártha István zenéjével, Jordán Tamás rendezésében, Antal Csaba díszletében. Új album Kocsmaopera és szólóalbum Magyarország messzire van címmel (József Attila versei).

1992-ben a Merlin Színház bemutatta az Amerikai imát, melyben Jim Morrison versei és dalai hangzanak el Szikora János rendezésében, Rajk László díszletével. Új lemez: Férfibánat. 1993: új szólóalbum I love you Budapest címen, majd bemutatja második monodrámáját a Radnóti Színházban, Mártha István és Valló Péter rendezésében, Rajk László díszleteivel. Új album: Kopaszkutya. 1994: Csintalan lányok, rossz fiúk lemez, majd az 1995-ben a Vissza a 66-os úton könyv és album jelenik meg, amely Hobo amerikai tapasztalatait mutatja be. Új szólólemezek: Kenyerem java, Amerikai ima (Morrison versek és dalok I.). 1996: a Vadaskert című duplalemez jelenik meg, majd szólólemeze A hetedik címmel (József Attila versei). Rá egy évvel A nemek háborúja készül el, aztán az szólólemez Imák és mantrák címmel (Mózsi Ferenc versei). 1997-ben megjelenik "Kövek az útról" c. lemeze, ami a Rolling Stones dalait tartalmazza magyar szöveggel. Hobo az "Adj menedéket!" c. dalban duettet énekelt Keresztes Ildikóval. 1998: Adjatok a kutyáknak húst Vlagyimir Viszockij dalaiból készült est a Merlin Színházban, Tomsits Rudoffal és a harmonikás Martosi Zoltánnal. Szólóalbum: Adjatok a kutyáknak húst (Viszockij dalok). 1999: Csavargók tízparancsolata címen újabb könyv jelenik meg, CD illusztrációval. Hármasoltár koncert a Kongresszusi Központban, József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison tiszteletére. Hobo leszerződött az Új Színházhoz és szerepel a Bolha a fülbe Feydeau vígjátékban, melyet Vidnyánszky Attila rendez. Milyen jó lenne nem ütni vissza Hobo második József Attila estje, Kiss Csaba rendezésében, Hárs Viktor zenéjével. Szólóalbum: Csavargók tízparancsolata.

2000-ben új album jelent meg: Gyöngy a sárban, rá egy évvel még egy, Blues Jim Morrisonnak (Morrison versek és dalok II.). Hobo munkáinak gyűjteményes kiadása, Hobo blues címen, Fodor Lajos szerkesztésében, a Cartaphilus Kiadónál jelent meg könyv formájában. Májusban, Beregszászon a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a HBB bemutatja a Vadászat színpadi változatát. Rendező Vidnyánszky Attila, közreműködött Tomsits Rudolf. Szólóalbum: Bakaballada a Ghymes együttes közreműködésével. 2003-ban Az akasztottak balladája, François Villon verseinek bemutatója az Új Színházban, Vidnyánszky Attila rendezésében, Nagy Szabolcs és Hárs Viktor zenéjével. Új album: Hajtók dala. 2004: Új Színház: Ballada a senki fiáról. Faludy György versei Nagy Szabolcs és Hárs Viktor zenéjével. Ismét Vidnyánszky Attila a rendező és Csolti Klára a díszlet-tervező. Szólóalbum: Ballada a senki fiáról (Faludy versek) és HBB album Idegen tollak címen. 2005. január 5.: Tudod, hogy nincs bocsánat címmel József Attila születésének 100. évfordulójára készült új műsor premierje. Vidnyánszky Attila rendezi, Csolti Klára pedig a díszletet tervezi. Az év során 147 alkalommal játssza ezt az előadást, 7 országban, 30 000 embernek. Több mint harmincszor a határon túl. Album: HBB aranyalbum (Magneoton-Warner): a zenekar tudta és a beleegyezése nélkül, még tiszteletpéldányt sem küldve kiadja a náluk készült két album anyagából ezt a Best of lemezt. 2006 júniusa végén rögzítik a József Attila, François Villon, Faludy György, Jim Morrison és Vlagyimir Viszockij esteket DVD-re. Augusztus 1-jétől Hobo a debreceni Csokonai Színház tagja. Szerepel a Liberté című, 1956-os filmben, mely egyben Vidnyánszky Attila első filmje is. Szólóalbum: Tudod, hogy nincs bocsánat. 2007-ben új HBB új album, Senkifalva címen.

2008. október 24-én a Hobo Blues Band akkori felállása megszűnt.

2009-ben a HBB egyetlen koncertet adott a Pannónia Fesztiválon, volt zenekari tagokkal. Hobo újabb szólólemezt készített, a Circus Hungaricust, amelyet a szakma és a közönség is elismeréssel fogadott. A lemezen közreműködő zenészekkel Hobo és Bandája néven turnézik. Az album alapján azonos címmel színdarab is készült. 2010-ben Fonogram Életműdíjat kapott.

2011-ben 66. születésnapja előtt dupla (plusz előtte egy határon túli) búcsúkoncertet adott a Hobo Blues Banddel.

Forrás: Wikipédia

Földes László dalszövegek (150 db):

6:3(Hobo Blues Band)

A blues kémiája(Hobo Blues Band)

A blues nyomában(Hobo Blues Band)
video

A cirkusz megy tovább(Hobo Blues Band)
video

A dublini úton (Rocky Road to Dublin)(Hobo Blues Band)
video

A félelem árnyéka(Hobo Blues Band)
video

A felszarvazottak balladája(Deák Bill Gyula)
dalokhu video

A háziállatok himnusza(Hobo Blues Band)

A kerítés mögött fegyveresek fáklyával(Hobo Blues Band)
dalokhu video

A kései apaság gyönyörűséges illúziója(Hobo Blues Band)
video

A királyfi vágtat a réten(Hobo Blues Band)
dalokhu video

A kis vörös kakas(Hobo Blues Band)

A látogató(Hobo Blues Band)
video

A nyúl felszólalása...(Hobo Blues Band)
video

A pályaudvar(Hobo Blues Band)
video

A szabadság angyala(Hobo Blues Band)
video

A szökevények hajója(Hobo Blues Band)
video

A tigris és a medve utolsó találkozása(Hobo Blues Band)
dalokhu video

A vadászok gyülekezője(Hobo Blues Band)
dalokhu video

A vadászok kivonulása(Hobo Blues Band)
video

A vak zenészek kara lassan lépked a fűben(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Adj menedéket (duett Keresztes Ildikóval)(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Adjatok a kutyáknak húst(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Alabama Song(Hobo Blues Band)
video

Álom(Hobo Blues Band)
video

Amerika az enyém(Hobo Blues Band)
video

Amerikai ima /An American Prayer/(Hobo Blues Band)
video

Apró képek balladája(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Ars bluesica(Hobo Blues Band)
video

Az áldozatok áriája(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Az idő /Time/(Hobo Blues Band)
video

Az orgia(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Az öreg hippy balladája(Hobo Blues Band)
video

Az út másik felén(P. Mobil)
video

Az út vadabb felén(Hobo Blues Band)
video

Az utolsó HÉV(Hobo Blues Band)
video

Az üldözés rövid, de véres(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Bakanóta(Hobo Blues Band)
video

Banális blues(Hobo Blues Band)
video

Barbie baba blues(Hobo Blues Band)
video

Bárhol hajtom le a fejem(Hobo Blues Band)
video

Bárpult blues(Hobo Blues Band)

Belladonna(Hobo Blues Band)
video

Betegség Blues /Sickness Blues/(Hobo Blues Band)
video

Betegség bues(Deák Bill Gyula)

Bevonuló baka blues(Hobo Blues Band)
video

Biliárd éjjel(Hobo Blues Band)
video

Bohóc a dobozon(Hobo Blues Band)
video

Bohóc blues(Hobo Blues Band)
video

Böhöm Bill(Hobo)

Bölcselkedés a bölcső fölött: Pelenkantáta(Hobo Blues Band)
video

Bujdosó pohár(Hobo Blues Band)

Bunkó vagyok(Hobo Blues Band)
video

Bye Bye Johnny!(Hobo Blues Band)
video

Csak a szó, csak a vágy(Vincze Viktória)
video

Családom a természet(Hobo Blues Band)

Csillagok(Hobo Blues Band)

Csillagok ne ragyogjatok(Kex)
video

Csintalan lányok, rossz fiúk(Hobo Blues Band)
video

Dal a bolondokházáról(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Der medve(Hobo Blues Band)

Dobókocka /Tumbling Dice/(Hobo Blues Band)

Dőlnek a szobrok(Hobo Blues Band)
video

Ébredés /Awake/(Hobo Blues Band)
video

Egy falat kenyér(Hobo Blues Band)

Egy hajókirándulás következményei(Hobo Blues Band)

Egy korty roham előtt(Hobo Blues Band)

Éjszakai Budapest blues(Hobo Blues Band)
video

Élek, hogy öljek(Hobo Blues Band)

Emigráns blues(Hobo Blues Band)
video

Énekes a mikrofonnál(Hobo Blues Band)
dalokhu video

És jött a két Latabár(Hobo Blues Band)
video

Farkashajsza(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Farock(Hobo Blues Band)
video

Félamerikai vagyok(Hobo Blues Band)
video

Félbemaradt vallomás(Hobo Blues Band)

Felhőlovas(Hobo Blues Band)

Felszarvazottak balladája(Caramel)
video

Frontszínház(Hobo Blues Band)

Garmisch-Partenkirchen blues(Hobo Blues Band)
video

Gyáva bohóc(Hobo Blues Band)
video

Halál apa blues(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Hazafelé(Korál)
video

Hazafelé(Balázs Fecó)

Hely a térképen(Hobo Blues Band)
video

Hibás a térkép(Hobo Blues Band)
video

Hű asszony blues(Hobo Blues Band)
video

Idő(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Interrmezzo(Hobo Blues Band)
video

Kaland az égen(Hobo Blues Band)

Keleti lány(Hobo Blues Band)

Kelj fel, Jancsi!(Hobo Blues Band)
video

Királyválasztás(Hobo Blues Band)

Lépj be a R(Hobo Blues Band)

Leples bitang(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Levél otthonról(Hobo Blues Band)

Lili a bárónő(Hobo Blues Band)

Lobbants lángra! (Light My Fire)(Hobo Blues Band)
video

Lombardozzi belépője a II. felvonásban(Hobo Blues Band)

Maggie M(Hobo Blues Band)
video

Matilda /Tom Traubert(Hobo Blues Band)
video

Meghívás Bluesra /Invitation To The Blues/(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Mese habbal(Hobo)

Miért lettem csavargó(Hobo Blues Band)
video

Minden eladó(Hobo Blues Band)
video

Mindig a nők miatt rúgunk be(Hobo Blues Band)
video

Műholdas üzenet(Hobo Blues Band)
video

Nekem is fáj (It Hurt(Hobo Blues Band)

Nem lettünk jobbak(Hobo Blues Band)

Nem szeretem(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Nem szeretem a halálos véletlent(Hobo Blues Band)
video

Nincs Hollywood blues(Hobo Blues Band)
video

Nővér, adja kis kezét!(Hobo Blues Band)

Nyolc perces szerelem(Hobo Blues Band)
video

Óda Los Angeles városához /Ode To L.A./(Hobo Blues Band)

Országúti fogadó blues(Hobo Blues Band)
video

Ölök, hogy éljek(Hobo Blues Band)

Őshaza(P. Mobil)
video

Requiem(Hobo Blues Band)

Rock and roll doktor(Hobo Blues Band)
video

Rocktóber ( eredeti )(P. Mobil)
video

Rossz asszony blues(Hobo Blues Band)
video

Rum ária(Hobo Blues Band)
video

Séta a Pére Lachaise temetőben (Chopin e-moll prelude)(Hobo Blues Band)

Spion /The Spy/(Hobo Blues Band)
video

Súlyfürdő(OLYMPIA együttes)
video

Száműzött lovag(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Személyvonat blues(Hobo Blues Band)
video

Szeress kétszer /Love Me Two Times/(Hobo Blues Band)
video

Sztárfaló /Star, Star/(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Tábortűz mellett(Hobo Blues Band)
video

Taxi blues(Hobo Blues Band)
video

Temető tangó(Hobo Blues Band)
video

Tetovált lány(Deák Bill Gyula)

Tető alatt a ház(Deák Bill Gyula)

Tobacco Road(Hobo Blues Band)
video

Torta(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Triptichon(Hobo Blues Band)

Ugyanott, csak kicsit később(Hobo Blues Band)

Újhaza(P. Mobil)
video

Üvöltés(Hobo Blues Band)
video

Vad srác /Wild Child/(Hobo Blues Band)
video

Vad szerelem /My Wild Love/(Hobo Blues Band)

Vándor az úton /Riders On The Storm/(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Vándorlások(P. Mobil)

Vészbanyák dala(Hobo Blues Band)
dalokhu video

Veteránok(Hobo Blues Band)
video

Vidéki angyal(Hobo Blues Band)
video

Vissza a múltba(Hobo Blues Band)
video

You Gotta Move(Hobo Blues Band)
dalokhu videoHozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2022 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább