Gál Lajos

Gál Lajos
Teljes név: Gál Lajos
Együttes: Holdviola,
Hangszer, szerep: gitárok
Szerző: Szövegíró, Zeneszerző
Megtekintve: Ma 1, összesen 2463 alkalommal

Bemutatás:

A Holdviola zenekar tagja.

Biográfia:

1969 májusában született Miskolcon. A zenei tehetségét szüleitől örökölte. Zenei tanulmányait 6 éves korában kezdte, mikor beválogatták egy speciális zenei tagozatos osztályba. A szolfézs alapképzést követően az általa áhított dobtanulás helyett hegedűoktatásban kellett részt vennie, melyet hamarosan abbahagyott. Ekkoriban már rendszeresen zavarta a tanórákat a padon és egyéb felületeken elkövetett ritmuskeltésével. Ellenőrzőkönyvébe osztályfőnöke egy ízben ezt írta: „Gyermekük órán dobol!”.
Az, hogy mégsem dobos lett, annak köszönhető, hogy 7. osztályos korában osztálytársaival zenekart alapítottak, melyben rá a gitáros szerepkör jutott sorsolás útján. Első hangszerét a saját és az öccsétől elkunyerált húsvéti locsolópénzből vásárolta. A dobgitárt, melyet házi készítésű mágneses hangszedővel is ellátott előző tulajdonosa édesapja segített az otthoni magnóra csatlakoztatni. „ Mikor feltekertük a hangerőt és megpengettem az első hangokat már tudtam, hogy egész életemben ezt akarom csinálni!” meséli.

Rövidesen elkezdte a gitártanulást, immár magánúton. Hamarosan ő lett a zeneiskola növendékeiből álló gitárzenekar egyik szólistája. 15 évesen már dalokat ír, barátaival zenekart alapít. Számos zenei stílust kipróbál. 1988-ban A Kabinet RT-vel a KI-MIT-TUD tehetségkutató televíziós elődöntőjéig jutnak.
A nyolcvanas évek végén figyelme egyre inkább a brit post-punk zenekarok felé fordul, nagy hatással van rá a Smiths, a Police, a Cure és a U2 zenéje. Folyamatosan keresi a hasonló érdeklődésű zenészeket, akikkel együtt megalakítják a 90-es évek miskolci underground zenei életének egyik meghatározó zenekarát „Az ESŐ”-t. Ebben az időszakban alakul ki Lajos egyéni stílusa. Az Eső mellett rövid ideig a PG Csoport tagja, részt vesz a PG Félélet című albumának készítésében.

1995-ben tanári diplomát szerez, de a tanári pálya helyett saját hangstúdiót indít. A Park stúdió hamarosan jól csengő név lesz a miskolci zenészek között.
A kilencvenes évek végétől kezdődően a zenélést egy időre felváltja a rádiózás. Kezdetben műsorvezetőként dolgozik, majd saját rádióállomások indításába kezd. A rádiók üzemeltetésével kapcsolatos feladatok néhány évre elveszik az időt az aktív zenéléstől.

2008 nyarán kéri fel Péter, hogy csatlakozzon a Holdviolához. Az átadott demo CD meghallgatása felejthetetlen élmény volt, melyről így mesél: „Ahogy megszólalt az első dal, rögtön elindult a libabőr. Aztán jött a második és a harmadik és a borzongás folytatódott. Ritkán van rám zene ilyen hatással. Peti zenei ötletei nagyon tetszettek és Zsófi hangja egyszerűen lenyűgözött. Csodálatos népdalaink feldolgozása ebben a zenei környezetben teljesen rabul ejtett. Nem sokat gondolkodtam a felkérésen, azonnal igent mondtam.”

Zenekarai (1 db):

Holdviola

Holdviola

(2012 - 2012)

Gál Lajos dalszövegek (26 db):

Ágas-bogas(Holdviola)

Akkor szép(Holdviola)
video

E kertemben(Holdviola)
dalokhu

Elindultam szép hazámból(Holdviola)
dalokhu

Elment az én rózsám(Holdviola)
dalokhu

Erdő felől(Holdviola)

Esik eső(Holdviola)
video

Fényes csillag(Holdviola)
dalokhu

Folydogál egy patak(Holdviola)
video

Fölszállott a páva (live)(Holdviola)
video

Ha te tudnád(Holdviola)
dalokhu

Intro(Holdviola)
dalokhu

Kicsi madár(Holdviola)
dalokhu

Kicsikém(Holdviola)

Kimegyek egy hegyre(Holdviola)
dalokhu

Márton Szép Ilona balladája(Holdviola)
dalokhu

Mikor lesz már nyár?(Holdviola)
dalokhu

Repülj madár, repülj(Holdviola)
dalokhu video

Se nem eső(Holdviola)
dalokhu

Sír a szemem(Holdviola)

Szivárvány havasán(Holdviola)
dalokhu video

Tavasz, tavasz(Holdviola)
dalokhu

Tavaszi szél(Holdviola)
dalokhu video

Túl a vízen(Holdviola)
video

Vágta(Holdviola)
dalokhu video

Vándorfecske(Holdviola)
dalokhu



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább