Ilosvay Gusztáv

Ilosvay Gusztáv
Teljes név: Ilosvay Gusztáv
Együttes: Keressük!
Hangszer, szerep: Keressük!
Megtekintve: Ma 1, összesen 489 alkalommal

Bemutatás:

Ilosvay Gusztáv (1911. október 28. - 1961. május 11.) soproni illetőségű magyar színész, énekes, zeneszerző és zenész volt.

Biográfia:

Testvéreivel, Ilosvay Eszterrel, a Zeneakadémia operaszakos növendékével és Ilosvay Ferenccel, Rózsahegyi Kálmán színiiskolájának tagjával 1934 februárjában megalapította az Ilosvay Triót, amellyel az Angolparkban és a Magyar Rádióban többször felléptek és hanglemezeik is jelentek meg. Később csatlakozott ehhez az együtteshez Ákos Stefi és Kazal László is. Mindeközben orvosi egyetemet végzett és praktizált is, valamint az Arizona mulatóban énekelt, másfelől Macskássy Gyula reklámfilmjeihez szerzett zenét.
A negyvenes években elsőként énekelt Magyarországon country-számokat, majd a háború után angolul énekelt számai miatt két évre eltiltották a szerepléstől. Ekkor orvosi praxisából tartotta el családját. Önálló szerzeményeivel is hamar ismertté vált a zeneiparban. Népszerű szerzeményei voltak a Tücsök és hangya, a Jancsi és Juliska, vagy a Kapitány Anna előadásában slágerré vált Halk zene szól című „skála-foxot”.
1957-ben Ács Ágnes énekesnővel külföldi turnéra szerződtek, Ács azonban nem teljesítve a szerződést, magára hagyta Ilosvayt, aki Helsinkiben, majd Hágában élt, és próbált magának új partnert keresni. Tervei nem sikerültek, csalódottan dolgozott fizikai munkásként egy fémnyomó-üzemben, majd később megtörten tért haza.
Budapesti fellépéseinek helyszínei voltak a Pipacs, a Szép Ilonka és az Old Firenze presszók. A korábbi népszerűségét már megközelíteni sem tudta.
Nem sokkal később hunyt el rákbetegségben Budapesten.

Forrás: http://www.hangosfilm.hu

Zenekarai (0 db):

Ilosvay Gusztáv dalszövegek (0 db):



Hozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább