Szécsi Pál

Bemutatás:

Szécsi Pál (1944. március 19. – 1974. április 30.) magyar táncdalénekes, szövegíró.

Biográfia:

1967-ben a salgótarjáni amatőr versenyen megnyerte az énekesek versenyét, ugyanebben az évben a Táncdalfesztiválon a Csak egy tánc című dallal második helyezést ért el. Tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának. Vitathatatlanul minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója volt. 1974-ben bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódnak személye köré, melyek napjainkig élnek, s még mindig újabb és újabb összeesküvéselméletek születnek utolsó napjairól és annak előzményeiről. Legnépszerűbb dalai: Egy szál harangvirág, Gedeon bácsi, Karolina, Kék csillag, Két összeillő ember, Talán sok év után, Kósza szél, A távollét, Bús szívvel énekelni, Mint a violák, Én édes Katinkám.

Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten. Apja, Szécsi Ferenc nyelvészkutató volt, akit a II. világháború utolsó hónapjaiban agyonlőttek. Szécsi még egyéves sem volt ekkor. Az özvegyen maradt édesanya a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált. Legnagyobb lányát Bécsig magával vitte, ott azonban a pályaudvaron hagyta. Kati és Pali Magyarországon maradtak.

Későbbi pszichés gondjai, súlyos idegi problémái gyermekkorára vezethetők vissza. Az árván maradt fiú állami gondozásba került, s egészen tizenhat esztendős koráig ott is maradt. Ezután dolgozott segédmunkásként, sok helyen. Egyik munkahelyén történt, hogy egy vállalati összejövetelen valaki felfigyelt Szécsi sármos stílusára, jó mozgására. Egyenesen a kifutóra került, és hamarosan az egyik legkedveltebb férfimanöken lett belőle. 1965 szilveszterén a Gellértben lépett fel egy divatbemutatón. A műsor után átment a bárba, ahol elénekelt három számot. Valaki egy asztaltársaságtól ismét csak felfigyelt rá, s elvitte egy énektanárnőhöz. Szécsi ettől kezdve folyamatos zenei képzést kapott. 1967-ben részt vett Salgótarjánban egy amatőr fesztiválon, ahol megnyerte az énekesek versenyét. Még ugyanebben az évben Bánki László, a Magyar Televízió könnyűzenei osztályának vezetője fiatal tehetségeket keresett a Táncdalfesztiválra. Elment Szécsi énektanárnőjéhez, Majláth Júliához segítséget kérni. A tanárnő mint egyik legkedvesebb tanítványát, őt ajánlotta. Szécsi hatalmas sikert aratott. A Vadas Tamás – Varga Kálmán szerzőpáros által írt Csak egy tánc volt című dal a fiatal énekest egyből az ország egyik legismertebb előadójává, sármos, kisfiús-férfias kinézete pedig a nők bálványává tette. Igazán nagy sikere ezután egy darabig nem volt. Aztán jöttek az olasz szerzemények Szécsi-féle adaptációi, majd a legnagyobb Szécsi-slágerek, s az ország könnyűzene-imádó közönsége a lábai előtt hevert. Az első ilyen olasz átültetés a Franco Battiato komponálta, 1969-ben Sanremoban 2. helyezéssel Sergio Endrigo által énekelt L’Arca di Noè (Noé bárkája), amelyet Szécsi Kósza szél címen tett országszerte közkedvelt dallá. Próbálta fegyelmezetten viselni a hihetetlen népszerűséget, de egyre nehezebben ment neki. Magánélete tele volt kudarcokkal, a fantasztikus karrier ellenére, egyre jobban magába zárkózott, és egyre gyakrabban és egyre többet ivott. Megpróbálkozott a külföldi karrierrel is. Németországban Paul Moro néven adták ki lemezét, de ott nem sikerült befutnia.

Manökenként találkozott, egy divatbemutatón Grazynával, a lengyel manökennel. A találkozásból szerelem lett, abból pedig egy elhamarkodott házasság. Mindössze egy hónapig éltek együtt, s Grazyna visszatért Lengyelországba. Szécsi követte. Néhány hónapnyi újabb együttélés után Palika - ahogy akkoriban már becézték - hazajött, s a válást már itthonról intézte. 1972-ben találkozott legismertebb szerelmével, Domján Edittel. Kapcsolatuk januártól októberig tartott. Domján sokat segített az énekesnek: elemezte színpadi mozgását, tanácsokat adott az apró gesztusok fontosságát illetően. De a lángoló szerelem sem bírta el Szécsi egyre gyakoribb depresszióját és mértéktelen alkoholfogyasztását. Az egyik olyan éjszaka után, amikor az énekest eszméletlen állapotban vitték haza ivócimborái, Domján kiadta Szécsi útját. Ezután még találkozgattak, végül a férfi hagyta ott a nőt végleg egy másik nőért. Domján Edit öngyilkosságát soha nem tudta feldolgozni. Meggyőződése volt, hogy részese a színésznő halálának, s ezt soha nem bocsátotta meg magának.

Borzalmas gyerekkora problémáival és a tomboló sikerrel soha nem tudott egészségesen szembenézni. Nyolcszor próbált meg öngyilkosságot elkövetni, de az utolsó pillanatban mindig segítséget kért, így ismerőseinek sikerült megmenteni az életét. Végül 1974. április 30-án, az utolsó kísérletet már nem tudták megakadályozni: az énekes önkezével vetett véget életének. Mindössze 30 éves volt. Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Temetése hisztérikus tömegbohózattá vált. A fájdalomtól megzavarodott rajongók mindenáron be akartak menni a ravatalozóba, a megvadult tömeg útját Koós János állta el kétségbeesetten. Halála hírére gyászba borult az ország, rajongói egyszerűen nem tudták feldolgozni a veszteséget. Még évekkel később is virágcsokrok százai borították sírját, de sokan akadtak olyanok is, akik élelmiszert, befőtteket vittek a sírjára. Mítosza ma is él. Bálvány volt, pedig akik közelebbről ismerték, tudták, hogy nagyon sebezhető, érzékeny ember. 1986-ban testvére, Szécsi Katalin ezekkel a szavakkal emlékezik rá a Zenészballada című könyv első soraiban: „Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi... és ez mind nem volt igaz. Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki. De valójában... Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni... Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.”

Forrás: Wikipédia

Szécsi Pál dalszövegek (84 db):

(Paul Moro) - Ich bin ein Zigeuner(Szécsi Pál)
video

Adagio(Kovács Kati)
video

Adagio(Balázs Klári)
video

Adagio (Ne félj)(Delhusa Gjon)
video

Air(Cserháti Zsuzsa)
video

Az élet megtanít(Szalkai Béla)
video

Boldogság(Szécsi Pál)
video

Carolina(Szécsi Pál)
video

Carolina(Dávid Sándor)
video

Carolina(Szécsi Pál)
video

Carolina(Szécsi Pál)
video

Carolina(Balázs Pali)

Carolina(Egyéb szövegek)

Drága Anna(Szécsi Pál)
video

Drága Anna(Egyéb szövegek)

Egy szál harangvirág(Szécsi Pál)
video

Egy szál harangvirág(Zorall)

Egy szál harangvirág(Balázs Pali)

Egy szál harangvirág(Lagzi Lajcsi)
video

Egy szál harangvirág(Lovay László)
video

Egy szál harangvirág(Dupla KáVé)
video

Egy szál harangvirág(Fásy Ádám)

Egy szál harangvirág(Dávid Sándor)

Egy szép régi dal(Szécsi Pál)
video

Egy szép régi dal(Egyéb szövegek)
video

Éjszakai hangulat(Szécsi Pál)
video

Éjszakai hangulat(Szécsi Pál)

Éjszakák és nappalok(Lovay László)
video

Éjszakák és nappalok(Szécsi Pál)

Éjszakák és nappalok(Szécsi Pál)
video

Éjszakák és nappalok(Tabáni István)
video Zeneszöveg.hu - Tabáni István előadóhoz tartozó letöltések

Éjszakák és nappalok(Dávid Sándor)
Zeneszöveg.hu - Dávid Sándor előadóhoz tartozó letöltések

Éjszakák és nappalok(Szulák Andrea)

Éjszakák és nappalok(Máté Péter)
dalokhu video Zeneszöveg.hu - Máté Péter előadóhoz tartozó letöltések

Éjszakák és nappalok(Egyéb szövegek)
Zeneszöveg.hu - Egyéb szövegek előadóhoz tartozó letöltések

Erdei álmodozás(Delhusa Gjon)

Féltékenység(Kalmus József)
video

Féltékenység (Kalmus József)(Kalmus József)
video

Férfi könnyek(Egyéb szövegek)

Férfikönnyek(Szécsi Pál)
video

Férfikönnyek(Dávid Sándor)
video

Gyere velem szép kisleány(Szécsi Pál)
video

Ha tudnád(Express együttes)
video

Hogyha szemembe néz (Dékány Sarolta)(Szécsi Pál)
video

Hogyha szemembe néz (Duett Cserháti Zsuzsával)(Horváth Attila)
video

Hogyha szemembe néz (Duett Horváth Attilával)(Cserháti Zsuzsa)
video

Hol van az már(Szécsi Pál)

Imádom a szőke nőket(Szécsi Pál)
video

Jaj, de bolond voltam(Egyéb szövegek)
video

Jaj, de bolond voltam(Szécsi Pál)
video

Karolina(Lovay László)
video

Karolina(Sárga Taxi)

Karolina(Csonka András)
video

Kis madár(St. Martin)

Kismadár(Egyéb szövegek)
video

Kismadár(Dávid Sándor)
video

Kismadár (Butterfly)(Szécsi Pál)

Kismadár (Butterfly)(Szécsi Pál)
video

Maradj még(Szécsi Pál)
video

Maradj még(Szécsi Pál)

Maradj még(Egyéb szövegek)

Ne félj(Szécsi Pál)

Ne félj (Adagio)(Szécsi Pál)
video

Ne félj-Adagio(Kökény Attila)
video

Ne félj! (Adagio)(Egyéb szövegek)
video

Nekem minden sikerül(Cozombolis)

Nekem minden sikerül(Szécsi Pál)

Nekem minden sikerül (BorriquitoI)(Szécsi Pál)

Nem érdekel más(Máté Péter)
video

Nézd milyen szép ...(Delhusa Gjon)

Nosztalgia Megamix(Capuccino)
Zeneszöveg.hu - Capuccino előadóhoz tartozó letöltések

Olyan jó lenne tudni(Máté Péter)
video

Olyan jó lenne tudni(Komonyi Zsuzsa)
video

Robog a víz(Toldy Mária)

Rohanunk(Egyéb szövegek)

Rohanunk(Szécsi Pál)
video

Úgy lenne kedvem(Vámosi János)
video

Úgy lenne kedvem(Záray Márta - Vámosi János)

Válaszolj nekem(Szécsi Pál)
Zeneszöveg.hu - Szécsi Pál előadóhoz tartozó letöltések

Válaszolj nekem(Ihász Gábor)
video Zeneszöveg.hu - Ihász Gábor előadóhoz tartozó letöltések

Véletlen(Express együttes)
video

Zenészballada(Egyéb szövegek)
video

Zenészballada(Szécsi Pál)
video

Zoralina(Zorall)
videoHozzászólás írásához kérjük jelentkezz be!

Zeneszöveg hozzászólások

Te vagy a kiválasztott!
Te

Még egy hozzászólás sincs, tökéletes alkalom, hogy írj valamit!

© 2024 - Zeneszöveg.hu Kft. - Minden jog fenntartva.
Kedves Látogatónk!

A Zeneszöveg.hu oldal teljes értékű használatához minimum Internet Explorer 8 vagy Google Chrome v8.0, illetve Mozilla Firefox 4.0 böngésző ajánlott. Az alábbi linkeken elérhetők a legfrissebb változatok.

Amennyiben korlátozott lehetőségekkel folytatni kívánod a böngészést oldalainkon, kattints a TOVÁBB gombra.

Tovább